Infomessil "Orientiir" osalemine muutub senisest kallimaks

Ilja Smirnov
Copy
"Orientiir 2009" Narva spordikeskuses.
"Orientiir 2009" Narva spordikeskuses. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva noortekeskuse korraldatav iga-aastane infomess "Orientiir", mille eesmärk on tutvustada õpilastele nii Eestis kui ka teistes riikides kutse- ja kõrghariduse omandamise võimalusi, toimub tänavu 13. ja 14. märtsil uues kohas. Messi korraldamiseks linnaeelarvest saadava toetuse vähenemise tõttu kerkib ka eksponentide makstav osalustasu. 

Viimastel aastatel on "Orientiir" toimunud Narva spordikeskuses, tänavu aga korraldatakse see Rugodivi kultuurimajas.

Narva linnavalitsuse korralduse kohaselt kerkib kõrgkoolidelt ja teistelt asjahuvilistelt organisatsioonidelt osalemise eest võetav tasu 75 eurole. Viimati kinnitas linnavalitsus messil osalemise tasu 2014. aasta veebruaris ning siis oli see 19 või 38 eurot olenevalt eksponeerimiskoha varustatusest.

Osalustasu kerkimise põhjuseks on "Orientiiri" läbiviimiseks Narva linnaeelarvest eraldatavate summade vähenemine: 2019. aastal maksti messi korraldamiseks 8000 ja 2020. aastal 5500 eurot.

Infomessi külastajatele piletihind ei muutu ning on endiselt 50 senti.

"Orientiiri" peakorraldaja Jana Vnukova selgitas, miks nad otsustasid spordikeskuse ja sealse tohutu suure saali tänavu kõrvale jätta.

"Sellel ruumil on mõningad miinused. Näiteks on seal raske sättida heli nõnda, et kõik oleks kuulda ning et oleks mugav külastajatega suhelda. Möödunud aastal korraldasime eksponentide seas küsitluse ürituse formaadi ja selle edasise korraldamise kohta. Küsitlus näitas, et eksponendid tahavad rohkem gümnasistide ja nende vanematega suhelda ning neile on oluline teha väärt esitlused ja vastata arvukatele küsimustele."

Vnukova sõnul meeldis "Orientiiri" korraldajatele, kuidas viis linlastele mõeldud ürituse Rugodivi kultuurimajas läbi töötukassa. "Õppisime neilt palju."

"Rugodivi olulisemaid plusse on võimalus kasutada 475 kohaga vaatesaali, kus eksponendid saavad korraldada 7.-12. klasside õpilastele loenguid ja esitlusi. Spordikeskuses seda võimalust ei olnud," rääkis Vnukova. "Veel on meil kaunis traditsioon korraldada "Orientiiril" suur kontsert ning muidugi kõlavad koolide isetegevuskollektiivide etteasted kultuurimaja laval väga hästi! Usume, et tänavune aasta näitab, kas meil on õigus või mitte," ei ole korraldaja esialgu kindel, kus "Orientiir" 2021. aastal toimub.

Kerkinud osalustasu kohta märkis Jana Vnukova, et 75 eurot ei ole suur summa, võrreldes teiste Eesti infomessidega, nagu "Teeviit" (Tallinn) ja "Intellektika" (Tartu).

"75eurose osalustasu sisse kuulub mööbliga varustatud eksponeerimiskoht ning kõikide Rugodivis noorte informeerimiseks pakutavate võimaluste kasutamine," sõnas Vnukova.

Infomessi "Orientiir" korraldatakse Narvas 1996. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles