Talpase tänavusel mälestusvõistlusel osalevad nelja riigi maadlejad

Erik Gamzejev
Copy
Laupäeval saab Kohtla-Järve vanas spordihoones toimuval Avo Talpase mälestusturniiril näha arvukalt efektseid maadlusvõtteid.
Laupäeval saab Kohtla-Järve vanas spordihoones toimuval Avo Talpase mälestusturniiril näha arvukalt efektseid maadlusvõtteid. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Laupäeval toimub Kohtla-Järve spordihoones juba 43. korda Ida-Virumaa läbi aegade kõige edukama maadleja Avo Talpase mälestusturniir Kreeka-Rooma maadluses.

Algusaegadest peale turniiri peakorraldajaks olnud Ilmar Taluste sõnul osalevad tänavu lisaks Eesti parematele ka Läti nelja maadlusklubi atleedid, Leedust tulevad kohale Vilniuse kõrgema spordimeisterlikkuse kooli sportlased ja Soomest kaheksa Vantaa klubi maadlejat.

Veel mõned kuud tagasi plaanisid Kohtla-Järvele tulla ka Rootsi, Ukraina ja Kasahstani maadlejad, kuid põhiliselt majanduslikel põhjustel pole Taluste sõnul nad end turniirile siiski registreerinud.

Kokku on oodata 110-120 maadlejat, kes peavad pika võistluspäeva jooksul kahel matil kokku sadu matše. "Maadlussõbrad saavad näha ohtralt põnevaid matilahinguid. Peaauhinna pärast − võistluskaalus kuni 82 kilo, milles võistles ka Avo Talpas − on tulemas taas väga äge võistlus. See turniir on maadlejate seas tõusnud tugevasti ausse ja selle võitmist hinnatakse," ütles Taluste.

Tema sõnul on kaalutud Talpase turniiri üleviimist vanast spordihoonest üle tee rajatud uude spordikeskusesse, kuid seal ei ole pealtvaatajatel mugav võistlusi jälgida ja korraldajatele tähendaks see ka lisakulutusi. "See turniir toimub suuresti ikka entusiasmist," märkis ta.

Taluste sõnul on Talpase turniir kujunenud Eesti maadlusveteranide kokkutulekuks. "Sel puhul on vanad maadlejad sõitnud kokku Eesti eri paigust," lausus ta, lisades, et tavakohaselt pannakse turniiri ajaks üles ka fotonäitus.

1978. aastal NSV Liidu meistriks tulnud Avo Talpase mälestuseks toimuv turniir on Ida-Virumaal üks pikema traditsiooniga spordivõistlusi, mis on ära jäänud vaid korra − 2021. aastal koroonaviiruse tõttu.

28. juunil 1946. aastal Jõhvis sündinud Avo Talpas tuli 1978. aastal NSV Liidu meistriks Kreeka-Rooma maadluses. Arvestades, et Nõukogude Liit valitses sel ajal seda ala kogu maailmas, olnuks ta tõenäoliselt peamine kuldmedali favoriit 1980. aasta Moskva olümpiamängudel. Ent raske haigus viis 33aastase maadleja elavate seast 1979. aasta novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles