Linlaste vastuseisust hoolimata otsustas Narva osa lasteaedu ja koole sulgeda

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnaelanike vastuseis ei takistanud Narva linnavolikogu tsentristlikul koalitsioonil möödunud neljapäeval kõiki kolme ebapopulaarset otsust vastu võtmast.
Linnaelanike vastuseis ei takistanud Narva linnavolikogu tsentristlikul koalitsioonil möödunud neljapäeval kõiki kolme ebapopulaarset otsust vastu võtmast. Foto: Ilja Smirnov

Narva linnavolikogu langetas mitu haridusvaldkonda puudutavat ebapopulaarset otsust otse piketilt istungite saali saabunud linnaelanike kriitiliste pilkude all.

Narva linnavolikogu otsustas linnavalitsuse ettepanekul ühendada alates 15. septembrist üheks asutuseks lasteaiad Väikevend, Kuldkalake ja Pingviin, sulgeda alates 14. septembrist lasteaia Ojake ning ühendada alates 1. septembrist Peetri kooli ja Narva 6. kooli.

Kõige rohkem rahulolematust kutsus avalikkuses esile Kuldkalakese lasteaia likvideerimine, ehkki lapsed sealt kusagile üle ei koli ja tegelikkuses toimub vaid haldusmuudatus. Linnavolikogu ees toimunud piketist osavõtnud aga on veendunud, et nõnda õiendab linnavalitsus arveid Kuldkalakese lasteaia direktori Tatjana Korelinaga, kes juba ammu oma asutuse puutumatuse eest seista üritab.

"Homme võib see juhtuda mõne teise Narva lasteaia või kooli direktoriga," ütles linnavolikogu opositsionäär Ants Kutti. "Meil peetakse neid inimesi siiamaani nagu pärisorje..." kritiseeris ta kohalikku täitevvõimu.

"Tuleb kohtusse anda"

Tatjana Korelina on veendunud, et Kuldkalakese ühendamine erivajadustega lastele spetsialiseeruva Pingviini lasteaiaga ohustab eelkõige viimase kasvandikke. "Lapsed kannatavad selle tõttu. Nende turvalisus ja elu seatakse ohtu," kirjutas Korelina linnavolikogu liikmetele saadetud pöördumises. "Kas te võtate enda peale vastutuse selle eest, mis sellisele ühendamisele järgneb? Kas te kujutate endale ette sellele järgnevat lastevanemate kaebuste ja meelepaha laviini?"

Opositsiooniline fraktsioon Kindlus luges ette Kuldkalakese hoolekogu, lastevanemate, kollektiivi ja teiste asja vastu huvi tundvate isikute pöördumise − kokku 914 allkirja 39 lehel. Allakirjutanute meelest ei ole lasteaedade ühendamine põhjendatud, see on läbi mõtlemata ja tekitab palju küsimusi. Nende sõnul tuleks Kuldkalakese lasteaed säilitada, pikendada Korelinaga sõlmitud töölepingut, pöörata tähelepanu linnavalitsuse kultuuriosakonna ebakompetentsele tööle ning "korraldada kultuuriosakonna töö nõnda, et munitsipaalne haridussüsteem töötaks laste hüvanguks". Vastasel korral on allakirjutanutel kavas linnavolikogu otsus kohtusse kaevata.

Pöördumine loeti ette kümnete piketist osavõtnute aplausi saatel. Ent linnaelanike protestile ja opositsiooni kriitilistele küsimustele vaatamata võeti kolme lasteaia ühendamise otsus vastu tsentristliku koalitsiooni enamuse häältega: 18 poolt ja 10 vastu.

"Nad naeravad meile lausa näkku," jagasid piketist osavõtnud väljaspool istungite saali oma muljeid. "Tuleb kohtusse anda, muud midagi..."

"Edasikaebamise võimalust praegu analüüsitakse," kommenteeris üks opositsiooniliidritest Aleksei Mägi, pidanud enne nõu kohal viibinud advokaadiga.

Reorganiseerimise peamiseks põhjuseks tuuakse laste vähesus Narvas. Linnavalitsuse arvestuste kohaselt hoitaks kolme lasteaia ühendamisega kokku ligikaudu 137 000 eurot aastas. Mõningane kokkuhoid saavutatakse suletava Väikevenna lasteaia vana hoone ülalpidamiskulude arvelt, kuid enim − ligikaudu 100 000 eurot − on kavas kokku hoida tänu töötajate hulga optimeerimisele. Narva linnapea Eduard East tunnistas, et uut koosseisunimestikku ei ole esialgu koostatud.

"Uus koosseisunimestik tehakse pärast lasteaedade ühinemist lähtuvalt sellest, kui palju lapsi hakkab uues lasteaias käima," ütles ta.

Kõiki probleeme ei lahenda

Samasuguse põhjendusega võeti vastu otsus sulgeda lasteaed Ojake, mille hoone on samuti igivana ning mis peale selle asub kaubaterminali naabruses. See päevakorrapunkt erilisi diskussioone esile ei kutsunud ning otsus võeti vastu häältega 20 poolt ja 8 vastu.

Seejärel arutati Peetri kooli ühendamist Narva 6. kooliga ning see kutsus taas esile opositsiooni kriitika. Enim vaieldi selle üle, kummas hoones peaks uus, ühendatud asutus paiknema. Langetatud otsuse kohaselt − 16 häält poolt ja 10 vastu − kolib 6. kool üle likvideeritava Peetri kooli hoonesse.

Kooli sulgemise otsusele ei saanud takistuseks isegi see asjaolu, et Peetri kooli hoolekogule ja õpilasesindusele ei antud võimalust oma arvamust välja öelda, nagu seadus seda nõuab, ning seetõttu märkis rahvasaadik Vadim Orlov, et linnavolikogule on tehtud ettepanek võtta vastu otsus, mis on juba algusest peale seadusega vastuolus. Linnapea Eduard East ütles, et arvamused saadakse hiljem, ning igal juhul ei ole neil õigust otsust blokeerida...

Linnavolikogu liige ja Tartu ülikooli Narva kolledži direktor Katri Raik märkis, et tänu koolide ja lasteaedade vähendamisele lahenevad peaaegu pooled probleemid, millest on olnud juttu Narva munitsipaalsete haridusasutuste arengukava projektis. Midagi ei ole seni otsustatud vaid gümnaasiumiosa kohta.

"Pärast tänast päeva on aeg taas töö kallale asuda ning luua uus Narva haridussüsteemi arengukava," võttis Raik kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles