Ida-Viru klubidel medal niisama hästi kui taskus juba enne hooaja algust

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva ja Kohtla-Järve vahelised hokilahingud on läbi aastakümnete tulised olnud. Viimastel aastatel on piirilinna meeskond siiski märksa sagedamini peale jäänud ja mullu võideti hõbemedalid, aga Viru Sputnik pidi leppima neljanda kohaga. Tänavu on küsimus vaid selles, mis meeskond mis karva medalid hooaja lõpus kaela saab.
Narva ja Kohtla-Järve vahelised hokilahingud on läbi aastakümnete tulised olnud. Viimastel aastatel on piirilinna meeskond siiski märksa sagedamini peale jäänud ja mullu võideti hõbemedalid, aga Viru Sputnik pidi leppima neljanda kohaga. Tänavu on küsimus vaid selles, mis meeskond mis karva medalid hooaja lõpus kaela saab. Foto: Matti Kämärä

Oktoobris algav Eesti jäähoki meistrisari jätab mulje Ida-Viru lahtistest meistrivõistlustest, sest peale Narva PSK ja Kohtla-Järve Viru Sputniku osaleb seal vaid Tallinna HC Panter. 

Eesti jäähokiliidu juhatuse liikme ja meistriliiga eest vastutava Veiko Süvaoja sõnul on kahetsusväärne, et meistriliigas vaid kolm meeskonda osaleb, ent parata pole midagi.

Toimub vaid põhiturniir

Mullusel hooajal alustas meistrivõistlusi viis meeskonda, kuid põhiturniiri võitja Tallinna Viking kõrvaldati nii edasisest heitlusest kui liigast enne kohamänge hokiliidule tasumata võla pärast. Finaalis Narva PSK alistanud Tartu Kalev/Välk pole aga avaldanud soovi eelseisvatel meistrivõistlustel osaleda. Juhendi järgi oli viimane tähtaeg selleks 30. juuli.

Süvaoja sõnul on valitseva meistermeeskonna esindaja Oleg Litvjakov talle kinnitanud, et Tartuga ei tasu arvestada. "Ma polegi põhjusest aru saanud. Järgnenud kirjadele ja telefonikõnedele pole ta vastanud," kinnitas ta.

Et erandkorras võiks viimasel hetkel veel mõni meeskond meistriliigaga liituda, ei pidanud Süvaoja kuigi tõenäoliseks. Nii Tallinnas kui Ida-Virumaal tegutsevad ka harrastajate liigad, kus nii mõnigi meeskond võiks tema hinnangul taseme poolest ka meistriliiga konkurentsi tugevdada. "Kuid kuna neis mängivad kõik töölkäivad inimesed, siis ei ole nad huvitatud meistriliigas mängimisega kaasnevast tihedast mängude graafikust ja pidevatest sõitudest," sõnas ta.

Meistriliiga juhend näeb ette, et kõik osalevad meeskonnad kohtuvad põhiturniiril kuus korda, kolm mängu peetakse koduväljakul ja kolm võõrsil. Sellele peaksid järgnema kohamängud. Et aga osalemas on ainult kolm meeskonda, siis jagatakse medalid Süvaoja sõnul vaid põhiturniiril kogutud punktide põhjal. "Kui veel play-off ka järgneks, siis kaoks põhiturniiri mängudel igasugune mõte," leidis ta.

Narva toetub vaid omadele

Mullu hõbemedalid võitnud Narva PSK peatreener Rais Davletkildejev ütles, et meeskond on hooajaks valmis. "Oleme juba kuu aega jääl harjutanud. Meil on praegu valikus neli väravavahti ja 22-23 väljakumängijat," rääkis ta.

Tema sõnul toetub Narva meeskond nagu ka viimastel eelnevatel aastatel eranditult oma kasvandikele. "Meile on pakkunud ennast nii Tartu Välgu endised hokimehed kui ka päris hulganisti leegionäre nii Venemaalt kui isegi Rootsist. Ma ei võta meeskonda kõrvalt kedagi. Milleks seda vaja on? Kui mõned meie mängijad ka lahkuvad mujale, siis toome noorematest vanuseklassidest poisse juurde. Meie asi on Narva hokit elus hoida, leegionäridega seda ei tee − nad võtaksid ainult oma poiste kohad ära ja siis kaoks noortel stiimul areneda," selgitas Davletkildejev meeskonna koostamise põhimõtteid.

Tema sõnul ei ole meeskonna rahaline seis kiita. "Sõidud makstakse kinni, aga päevaraha meil pakkuda pole. Mängivad need, kes saavad ja tahavad ning armastavad hokit," ütles ta.

Kohtla-Järvel pole veel jääd

Kohtla-Järve Viru Sputniku klubi juhi Sergei Konõševi sõnul on meeskond alles moodustamisel, aga suurem osa mullustest põhimeestest peaks olema rivis ka tänavu. Eelmisel hooajal meeskonda juhendanud Anton Nekrassov tuleb treeneritöö kõrvalt sel aastal ka ise jääle. "Ta kinnitab, et tal on väga kõva tahtmine mängida," sõnas Konõšev, kelle sõnul valmistuvad hooajaks ka Maksim Urlihh, Sergei Mihhailov, Aleksei Petrovitš ja mitmed teised põhimängijad.

"Lisanduvad ka oma noored ning tugevdame meeskonda ka mõnede Venemaa mängijatega − neid on tulemas siia nii Tšeljabinskist, Saratovist kui teistest linnadest. Usun, et saame kokku päris hea meeskonna," märkis ta.

Konõševi sõnul on Viru Sputnikus mängimise vastu huvi tundnud ka mõned viimastel aastatel Tartu Kalev/Välku esindanud Kohtla-Järve hokimehed. "Kuid nad tahaksid ka palka saada, selleks aga meil raha pole," tõdes ta.

Hooaja alguses Kohtla-Järve meeskonnalt häid tulemusi siiski eriti loota ei saa, sest erinevalt Narva PSKst ja Tallinna Pantritest ei ole mängijad siiani uiske alla saanud, sest linna jäähallis pole jääd veel tehtud.

Linnavalitsuse kultuuri ja spordi peaspetsialisti Kristiine Agu sõnul on põhjuseks plaanitust pikemaks veninud remont, mille käigus parandati liuvälja betoonalust, värviti istepinke ja tehti muid töid. "Tahtsime juba septembri alguses jää valada, kuid kahjuks tekkisid remondi käigus probleemid ja tähtajast ei õnnestunud kinni pidada," sõnas ta, lisades, et hiljemalt järgmise nädala alguseks on jää olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles