Kahe tütre ema Tatjana Mannima naaseb tippsporti

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui praegu hoiab Tatjana Mannima vormis nii jooksu kui rattasõiduga, siis juuni lõpust algab tal taas tugevate treeningute periood.
Kui praegu hoiab Tatjana Mannima vormis nii jooksu kui rattasõiduga, siis juuni lõpust algab tal taas tugevate treeningute periood. Foto: Erakogu

Tänavu veebruaris teise tütre sünnitanud Tatjana Mannima suurendab tasapisi treeningukoormust ja ihkab eeloleval talvel kolmandat korda võita rahvusvahelist pikamaasuusatamise sarja "FIS Marathon Cup".

Läinud sügisel rääkis Kiviõlist pärit viimaste aastate Eesti parim naissuusataja Põhjarannikule, et otsustab maikuus, kas ta naaseb pärast teise lapse sündi veel tippsporti või mitte. Nüüd on 36aastane kahe tütre ema otsuse teinud: ta naaseb suusarajale.

Plaane määravad lapsed

Ja mitte harrastussportlasena, vaid sihiga tulla ka eelseisval hooajal maailma pikamaasuusatamise sarja võitjaks. See on saavutus, millega ta on varem hakkama saanud nii 2013. kui 2015. aastal. "Tahan veenduda, kas suudan sedasama teha veel kolmandatki korda. Olgugi et konkurents tugevneb iga aastaga," selgitas ta motivatsiooni, mis ajendas teda suusaradadele naasma.

Mannima annab aru, et viieaastase ja neljakuuse tütre kasvatamise kõrvalt pole tippvormi tõusmine sugugi lihtne ülesanne. "See pole samas ka sugugi võimatu. Lihtsalt pean oma aega senisest veelgi täpsemalt planeerima. Seejuures pean lihtsalt arvestama, et mu treeninguplaane ei määra niivõrd ma ise, kuivõrd mu lapsed," sõnas ta.

Ta usub, et varasematel aastatel loodud hea treenituse baas ei ole kadunud. "Juba kuu aega pärast sünnitust hakkasin end aktiivselt liigutama. Kevadel olin Arega [Mannima elukaaslane ning tütarde isa Are Mets, kes on suusamaailmas tuntud ja hinnatud suusahooldaja] Põhja-Soomes ning seal panin ka suusad alla ja päris hea tunne tekkis," rääkis ta.

Lõpliku otsuse tegemisel tippspordis jätkamise kasuks oli tähtis roll mõne kuu vanusel Anna-Leel. "Mu esimene tütar Ann-Mari oli väiksena väga rahulik laps. Aga Anna-Lee on veel rahulikum," kiitis ta oma lapsi.

"Saan kella seitsmeni magada. Siis teen perele hommikusöögi ja hakkan mõtlema juba lõunasöögi valmistamisele. Pärast lõunat olen viimasel ajal saanud ise trenni teha," kirjeldas ta oma praegust tüüpilist päevakava.

Kõvad trennid algavad pärast jaanipäeva

Praegu harjutab Tatjana kodusel Otepääl üks kord päevas ja hoiab end toonuses nii rullsuusatamise, rattasõidu, jooksu kui sõudmisega. Tõsisemate treeningute tsükkel, mis tähendab kahte harjutuskorda päevas ning praegusest märksa rängemat koormust, peaks algama plaani järgi pärast jaanipäeva.

"Suvel on selle võrra lihtsam, et mees on kodus ja saame ise hakkama. Talvel, kui tema on oma suusatajatega treeninglaagrites ja võistlustel ning mul endal samuti maratonid maailma eri paigus, on mu ema lubanud appi tulla lapsi hoidma," selgitas ta plaane.

Kuna Eesti murdmaasuusatamine on hetkel madalseisus, siis on praegu märksa keerulisem kui neli-viis aastat tagasi sel alal toetajaid leida. Eelmisel aastal oli Mannima ainus naiste A-koondise liige, kes teenis selle seisuse välja pikamaasuusatamise sarja üldvõiduga. "Suusaliit aitab mind, kuid pean ka ise vaeva nägema toetajate otsimisega, et hooajaga kaasnevate kulude katmiseks raha kokku saada," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles