Peatreeneri "rahustuspaus" mõjus Transile hästi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transi mängijad said olulises mängus rõõmuemotsioone korduvalt välja elada. Sel pildil on kaks väravat löönud Eduard Golovljov, mitmele väravale eeltöö teinud Viktor Plotnikov ja avavärava autor Aleksandr Zakarljuka. 

MATTI KÄMÄRÄ
Transi mängijad said olulises mängus rõõmuemotsioone korduvalt välja elada. Sel pildil on kaks väravat löönud Eduard Golovljov, mitmele väravale eeltöö teinud Viktor Plotnikov ja avavärava autor Aleksandr Zakarljuka. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Liialt keevaliste emotsioonipuhangute eest Eesti jalgpalli meistriliigas neljaks mänguks juhendamiskeelu saanud Narva Transi peatreeneri Adjam Kuzjajevi tagasitulek pärast karistuse kandmist mõjus meeskonna mängule väga hästi − lähim konkurent Tartu Tammeka tehti teisipäeva õhtul Kreenholmi staadionil pihuks ja põrmuks skooriga 4:1.  

Kuigi pinge püsis mängus veel teise poolaja keskpaigaski, oli Kuzjajev seekord platsi ääres nagu vana rahu ise ja jälgis mõnuga, kuidas tema meeskond küpsetas 26kraadises palavuses Emajõe äärest kohale tulnud vastaseid aeglasel, kuid järjest ägedamaks muutunud tulel.

Jooksid tartlased üle

Kõvemat häält tegid pigem mängijad ise platsi peal. "Davai, hakkame nüüd liikuma ka!" käratas näiteks Narva Transi kogenud kaitsja Tanel Tamberg mitmel korral oma meeskonnakaaslastele.

Tambergi motivatsioonihõiked tõid tulemusi. Tasavägiselt ja võitluslikult kulgenud avapoolaja lõpus kandsid Transi ponnistused vilja, kui Aleksandr Zakarljuka võttis julgelt ette Tammeka kaitsja, mängis temast osavalt mööda ja saatis täpse löögiga palli väravasse.

Teise poolaja 69. minutil murdis vasakul äärel vastaste kaitsest läbi Viktor Plotnikov ja söötis palli värava ette, kus Eduard Golovljov selle ühe puutega väravasse suunas.

See värav lõi Tammeka kaitses "sideliinid" sassi ja vähem kui kümne minuti jooksul eksisid nad kahel korral rängalt ning värava said kirja nii meeskonna suurim väravakütt Dmitri Barkov kui taas ka Eduard Golovljov.

Tanel Tambergi sõnul pidi ta vahepeal natuke kõvemat häält tegema, et mängu käima saada. "Ei tea, kas oli ilm liiga soe või polnud poisid veel üles ärganud. Aga lõpuks läks kõik väga hästi. Ründajad oli tublid ja tegid oma töö hästi ära," rääkis ta, kahetsedes pisut vaid seda, et kaitses nullimängu teha ei õnnestunud ja 4:0 eduseisus olles lasti Tammekal üheksa minutit enne normaalaja lõppu ka üks värav kauglöögist vastu virutada.

Tammeka vasakkaitsja Mihhail Slaštšev tõdes, et narvakad jooksid nad lihtsalt üle. "Nad hoidsid tugevat tempot kõik 90 minutit. Meie hakkasime teisel poolajal ära vajuma. Siis tulid ka mõnede mängijate individuaalsed eksimused," rääkis ta.

Põhimõtteline mäng 

Transi peatreener Adjam Kuzjajev oli rahul, et meeskond pidas rangelt kinni kohtumise eel kokkulepitud mänguplaanist. "Rääkisime, et oleme Tammekaga tabelis kõrvuti ja tegu on sisuliselt kuue punkti mänguga. Et kinnitada kanda esinelikus, pidime, veri ninast välja, võitma. Taktikalise plaani täitmine tõigi edu," sõnas ta.

Kuzjajev kiitis mõlemat ründajat − Viktor Plotnikovi ja Dmitri Barkovi −, kes hoidsid pidevalt vastaste kaitset surve all. Hea meel oli tal ka selle üle, et skoori tegid nii Zakarljuka kui ka Golovljov − noored mehed, kelle roll rünnakute ülesehitamisel on pidevalt tõusnud.

"Näen, et Golovljov areneb iga mänguga. Ta on varem mänginud kogu aeg tipuründajana, kuid peamiselt esiliigas. Ma nihutasin ta ründavaks poolkaitsjaks keskele. See on talle uus positsioon, kuid ta kohaneb sellega iga mänguga aina paremini. Sanja Zakarljuka teeb ka üha rohkem seda, mida temalt ootan − loob teravusi," rääkis ta.

Viimases kahes kohtumises on Trans näidanud hiilgavat mängu. Enne Tartu alistamist põrmustati 6:0 Viljandi. Neile kahele suurele võidule eelnes aga 0:5 häving karikasarja poolfinaalis Levadiale.

Kuzjajev tunnistas, et pärast seda kaotust oli kogu meeskonnaga pikk jutuajamine. "Oli väga tõsine meeste jutt, võib isegi öelda, et kõrgendatud toonidel. Selliseid kaotusi ei tohi me endale lubada," sõnas ta.

Mängijate põud kimbutab

Kuigi Trans on läinud meistriliigas heasse hoogu, kimbutab meeskonda siiski õhuke koosseis. Võidumängus Tammeka vastu tegutses vasakkaitses 17aastane Maksim Tšerezov. Kuzjajevi sõnul on ta tubli poiss ja sai tööga hästi hakkama. "Aga nägin teisel poolajal, et ta hakkab väsima. Kahjuks ei olnud mul varumeeste pingilt kaitsesse kedagi tema asemele panna," tõdes ta.

Igor Ovsjannikov puudus kaartide tõttu, Nikita Savenkov, Artjom Davõdov, Svjatoslav Jakovlev ja Irie on vigastatud. Hooaja teiseks pooleks ning ka juulis peetavateks eurosarjamängudeks otsib Trans uusi mängijaid, ja just Eesti passiga, sest välismaalaste osakaal on meeskonnas niigi suur. "Suhtleme aktiivselt mitmete kandidaatidega. Aga väga raske on veenda neid mujalt Eestist Narva tulema. Kuid juunis peame kindlasti mängijaid juurde saama, et koosseisu tugevdada," tõdes peatreener.

Kuidas Kuzjajev pärast jalgpalliliidu määratud karistust nüüd nii rahulikult oma meeskonna tegutsemist platsi äärest jälgida suutis? "Veetsin selle keeluaja filosoofiliselt mõtteid mõlgutades. Vaatasin elu natuke teise nurga alt ja tegin endale mõned järeldused. Võib-olla toob minu rahulikum olek rahulikkust ka meeskonnale. Kes seda täpselt teab? Kuid ükskõik, kas oled 30, 40, 50 või 60 aastat vana, elus tuleb ikka õppida järeldusi tegema," arutles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles