Tatjana Mannima on tagasi suusarajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitu aastat maakonna parim sportlane olnud Tatjana Mannima on lapse sünni järel suusarajal tagasi.
Mitu aastat maakonna parim sportlane olnud Tatjana Mannima on lapse sünni järel suusarajal tagasi. Foto: SCANPIX

Soomes Muonios peetud esimese lume võistlus tõi spordikarjääri juurde naasnud Kiviõli suusatajale Tatjana Mannimale positiivse tulemuse. Tema sõnul sisendab see uueks hooajaks edulootust.

Juba mitu aastat kasutab maailma suusaeliit Soomes Muonios peetavaid võistlusi, mida nimetatakse ka esimese lume võistlusteks, hooajaks valmistumise viimase etapina. Juhust kasutavad ka Eesti suusatajad, et valmistuda maailmakarikavõistluste esimesteks etappideks.

Just pärast Muoniot nimetas Eesti koondise vanemtreeneri kohusetäitja Raul Olle lähimatel rahvusvahelistel turniiridel startivate Eesti suusatajate nimed. Loetelus ei ole Kiviõli suusataja Tatjana Mannima nime, kuigi tema tulemused esimese lume võistlustel väärivad tähelepanu.

Pärast lapse sündi sporti naasnud Kiviõli sportlane oli kolmel korral - sprindis ning 5 km klassikalises ja vabatehnikas - eestlaste seas teine. Sprindi finaalis tuli Mannima 6. kohale, jäädes vaid ühe koha võrra maha Piret Pormeistrist. Klassikadistantsil tuli Mannima18. kohale, jäädes võitjaks tulnud poolatarist Justyna Kowalczykust maha ühe minuti ning kaasmaalasest Laura Rohtlast vaid viis sekundit. Vabatehnikasõidus lõpetas Mannima 39-ndana, kaotades eestlastest vaid Rohtlale.

"Ausalt öeldes arvan, et tulemus on üsna hea. Tundsin end mugavalt ja esimese stardiga võib päris rahul olla," märkis Mannima. "Tuleb ju arvestada, et kogu mu ettevalmistus piirdus Otepääl lumeta treeningutega. Ma ei valmistunud nii nagu teised - Ramsaus ei käinud. Oli lihtsalt väga suur soov treenida."

Sportlase sõnul saabus ta Muoniosse vaid paar nädalat enne võistlusi, et esimest korda sel hooajal suuski proovida: "Esimesed kümme minutit tundusid suusad nagu alati suurevõitu olevat, siis aga harjusin ära. Naudingut ma küll veel ei saa - seda on raske saada 3 km pikkusel ringil, kus on väga palju sõitjaid," märkis Mannima.

Panustab maratonidele

Varem on Tatjana Mannima märkinud, et alles pärast esimesi starte saab ta rääkida oma tulevikuplaanidest. Seekordsed tulemused tõotavad talle head hooaega. Sportlane plaanib osa võtta suusamaratonide karikasarjast, mille esimene etapp peetakse kuu aja pärast Itaalias. "Võiks end muidugi proovida karikasarja Kuusamo etapil, aga sinna võetakse ainult sprintereid. Ja üldse annan ma endale aru, et isegi kolmekümne parema hulka jõudmine ei anna mulle midagi. Maratonides aga võin loota häid saavutusi. Esimesed kolm-neli maratoni näitavad, mida ma suudan," rääkis suusataja.

"Sel aastal ei ole olümpiamänge ega maailmameistrivõistlusi, seepärast kavatsevad paljud maratonidest osa võtta. Meeskonnad on välja pannud šveitslased, rootslased, norrakad, prantslased. Läheb küll raskeks, aga pingutame," ütles Mannima, kelle parim maratonitulemus on kolmas koht. "Põhimõtteliselt on praegugi reaalne pjedestaalile jõuda, sest etappe on küllaltki palju - tervelt üksteist."

Pere aitab

Lapse sünd tõi 31aastasele Kiviõli sportlasele muresid juurde. Kuid Mannima ise leiab, et tal on tekkinud teine hingamine: "Ann-Mari annab mulle positiivseid emotsioone. Tema päevarütm sobib meie omaga ja seepärast ei ole mul temaga probleeme. Kui ta ei oleks praegu minuga, siis ma võib-olla ei treenikski. Muide, ka siin, Muonios, andis ta mulle jõudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles