Protest tähendas Volodinile olümpiapileti kaotust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Volodini (vasakul) otsus boikoteerida Eesti meistrivõistlusi andis Narvast pärit Roman Ježovile (tagaplaanil) medalivõimaluse.
Aleksandr Volodini (vasakul) otsus boikoteerida Eesti meistrivõistlusi andis Narvast pärit Roman Ježovile (tagaplaanil) medalivõimaluse. Foto: Peeter Lilleväli

Eesti juhtivad maletajad Kaido Külaots, Meelis Kanep ja kohtlajärvelane Aleksandr Volodin tegid avalduse, milles keeldusid osa võtmast äsja lõppenud Eesti meistrivõistlustest, mille tulemusel moodustatakse meeskond osavõtuks maleolümpiast. Avalduse motiivina nimetas Volodin Eesti maleliidu tegevusetust ja konflikti juhtivate maletajatega.

Esmaspäeval lõppenud Eesti malemeistrivõistlustel tuli esimest korda võitjaks 16aastane Mark Lapidus, kes kogus 6,5 punkti 9 võimalikust. Teiseks tuli Sander Kukk ja kolmandaks narvalane Roman Ježov. Mullune meister Pavel Vorobjov lõpetas eelviimasel kohal.

Turniir ise aga oli skandaalimaiguline, kuna kolm Eesti suurmeistrit keeldusid sellest osa võtmast, tuues põhjuseks väärilise auhinnafondi puudumise ja nõudes Eesti maleliidu juhatuse esimehe Hendrik Olde tagasiastumist. Hiljem suutis liidu juhtkond siiski leida 3000 eurot auhinnafondi jaoks.

"Meile anti almust ja seejärel ristiti avalikult väljapressijateks. Kõik me näeme, et Eesti meistrivõistluste korraldus, mille eest maleliit vastutab, on lihtsalt naerukoht. Nii oli mullu ja ka nüüd. Ei tea, kas 2013. aastal tuleb Oldele mõistus pähe, ent praegu on Eesti maleliidu maine niivõrd kannatada saanud, et hullem enam ei saagi olla," kommenteeris Aleksandr Volodin oma otsust protestiga ühineda.

Tegevusetuse nägemine on ära tüüdanud

Varem on kohtlajärvelane püüdnud jääda apoliitiliseks ning demonstratiivselt hoidunud Eesti maleliidu ja Ida-Virumaa maleorganisatsioonide vahelistesse skandaalidesse sekkumast. Lisaks Eesti maleliidu aastatepikkusele vastuolule klubiga Diagonaal, millega on tegelenud isegi olümpiakomitee juht Mart Siimann, osutus viimaseks kõlavaks otsuseks Järve vene gümnaasiumi ilmajätmine 2010. aastal Eesti kiirmalemeistrivõistluste turniirist. Olde tegi selle otsuse teatavaks vaid paar päeva enne võistluse algust.

"Oleme oma arvamuse välja öelnud. Lisaks sellele, et Eesti maleliidu maine on rikutud, näen, et olukord halveneb jätkuvalt. Male on Eestis praktiliselt olematu. Eesti maleliit ei võta midagi ette juhtivate mängijatega suhtlemiseks. Isikliku näite varal võin väita, et Eesti kolmanda maletajana ei saanud ma möödunud aastal mingit teavet ega kutseid turniiridele," märkis Volodin. "Võib öelda, et ma pole midagi kaotanud - mul on oma tegevus ja õpingud. Pealegi on ka teisi turniire."

Vastaseks Zimbabwe

Loobunud osalemast Eesti meistrivõistlustel, kaotasid Eesti juhtivad suurmeistrid õiguse osaleda augustis toimuva olümpia valikus. Valikureeglite kohaselt on Eesti meeskond üsna eksootiline ja vaevalt suudab ta korrata kahe aasta tagust edu, milleks oli 26. koht. Muide, Volodin tunnistati just siis meeskonna parimaks. Sellegipoolest ei kaota maleliidu president Andrei Korobeinik ETV teatel optimismi, nähes olümpiameeskonna noortest mängijatest komplekteerimises hoopis plusse.

Volodinil on aga teine arvamus: "No kui nad sõidavadki sinna mingi Zimbabwe või Botswana tasemel treenima... Ühest küljest saavad noored tõesti ehk ainsa võimaluse selletasemelisest võistlusest osa võtta, kuid ma ei tea, kellel seda vaja on."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles