Tatjana Mannima sai maailma parimaks pikamaasuusatajaks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikamaasuusatamise sarja FIS Marathon Cup üldliidrid pärast Ameerika Birkebeineri maratoni: Tatjana Mannima ja itaallane Sergio Bonaldi. Kui Mannimad ei saa troonilt enam keegi tõugata, siis meeste arvestuses tuleb Bonaldil esikoha kindlustamiseks hästi sõita ka viimasel etapil Šveitsis.
Pikamaasuusatamise sarja FIS Marathon Cup üldliidrid pärast Ameerika Birkebeineri maratoni: Tatjana Mannima ja itaallane Sergio Bonaldi. Kui Mannimad ei saa troonilt enam keegi tõugata, siis meeste arvestuses tuleb Bonaldil esikoha kindlustamiseks hästi sõita ka viimasel etapil Šveitsis. Foto: Erakogu

Tatjana Mannima võetud risk põrutada vähem kui nädal pärast Tartu maratoni  üle ookeani Ameerika Birkebeineri maratoni sõitma, õigustas end kuhjaga - seal saavutatud teise koha punktid kindlustasid talle esikoha maailma pikamaasuusatamise võistlussarjas FIS Marathon Cup.

USA põhjaosas Wisconsini osariigis sõidetud Ameerika Birkebeineri suusamaratonil saavutas Mannima teise koha, jäädes lõpuheitluses vaid 0,4 sekundiga alla ameeriklannale Gaitlin Gleggile. Kõige tähtsam oli aga, et grupifinišis õnnestus tal selja taha jätta tuntud Itaalia suusataja Antonella Confortola, kes oli sellel maratonil osalejatest Mannima lähim jälitaja sarja üldarvestuses.

Teistele püüdmatu

Teise koha eest sai Mannima 80 punkti ja enne sarja viimast maratoni, 11. märtsil Šveitsis toimuvat Engadini 42 km sõitu, on tal koos 373 punkti. Teisel kohal oleval Confortolal on punkte kogunenud 242. Seega isegi juhul, kui itaallanna peaks Engadini maratoni võitma ja saama selle eest maksimaalsed 100 punkti, ei ole tal Mannimad võimalik enam kätte saada.

Tatjana Mannima jõudis pikamaasuusatajate sarja üldvõiduni tänavu eelkõige tänu stabiilsele esinemisele ja sagedastele startidele. Kaheksast senitoimunud sarja maratonist osales ta koguni seitsmel. Kõigil tema lähikonkurentidel on osalemiskordi vähem.

Esikolmikusse jõudis Mannima kahel korral - peale Ameerika Birkebeineri ka Austria Dolomitenlaufil. Ent ka kõigil ülejäänud võidusõitudel pääses ta vähemalt esikaheksasse.

Nimekas võitjate seltskond

Pikamaasuusatamises ei ole küll konkurents nii tihe ja publiku tähelepanu nii suur kui murdmaasuusatamise maailma karika sarjas. Kuid tegu on siiski maineka võistlussarjaga, mille võitjate seas varasematel aastatel on ka mitmeid suurvõistluste medalivõitjad, nagu Svetlana Nageikina Venemaalt, Antonina Ordina Rootsist või Christina Paluselli Itaaliast. Eelmisel aastal tuli sarja võitjaks tänavune Tartu maratoni kiireim naine rootslanna Sandra Hansson. Nüüd lisandub selle sarja kuulsuste halli ka Tatjana Mannima nimi. Eestlastest on selle sarja ainsana võitnud Raul Olle hooajal 1999/2000.

Et Eesti suusatamises ei ole praegu just kõige helgemad ajad, võib Tatjana Mannima võit jääda sel hooajal kõige kirkamaks saavutuseks Eestile nii palju edu toonud spordialal.

Hooaja suur eesmärk täidetud, kavatseb Mannima proovida jõudu ka praegu Itaalias Val di Fiemmes toimuvatel maailmameistrivõistlustel. Eile lendas ta Chicagost Frankurti. Aga juba neljapäeval sõidab ta oma 5 km vahetust Eesti teatenelikus. Kõige tähtsam võistlus maailmameistrivõistlustel on Mannimal laupäeval, mil ta osaleb 30 km ühisstardist klassikasõidus.

Enne äralendu Ameerikasse ütles Mannima Põhjarannikule, et tahaks maailmameistrivõistlustel jõuda 30 parema hulka, ent ei tea, kuidas pikad lennud ja ajavahega kohanemine ta vormile võivad mõjuda. "See on minule täiesti uus ja tundmatu olukord," tunnistas Mannima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles