Tatjana Mannima tuli kodukandis Eesti meistriks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatjana Mannima on praegu tavadistantsidel Eesti naiste suusatamise valitsejanna ja ka 30 km sõidus finišeeris ta uhkes üksinduses.
Tatjana Mannima on praegu tavadistantsidel Eesti naiste suusatamise valitsejanna ja ka 30 km sõidus finišeeris ta uhkes üksinduses. Foto: Matti Kämärä

Nädalavahetusel Pannjärvel toimunud Eesti meistrivõistlustel murdmaasuusatamises võitis naiste 30 km ühisstardist klassikastiilis sõidus kuldmedali Kiviõli suusaklubi eest võistlev Tatjana Mannima.

Kõigest nelja naise konkurentsis toimunud võistluses püsis 10 km järel koos Mannimaga veel vaid Kaija Vahtra. Poolel maal lisas aga Mannima tempot, raputas konkurendi kandadelt ja lõpuks kasvas tema edu 2 minuti ja 19 sekundi suuruseks.

Valitses sõitu võimsalt

Enne starti rääkis Tatjana, et pikk hooaeg, mis tõi talle üldvõidu rahvusvahelise suusaliidu maratonide sarja üldarvestuses, on olnud küllalt kurnav. Seetõttu kahtles ta, kas tal jätkub Eesti meistritiitli võitmiseks veel värskust. Pärast võidukat sõitu oli ta isegi imestunud, et võistlus nii hästi laabus. "Täitsa uskumatult  hea tunne oli täna sõita. Raskeid hetki ei tekkinud üldse. Kuna edu oli suur, siis viimase viiekilomeetrise ringi sõitsin juba pisut rahulikumalt," sõnas ta.

Mannima ei osanud isegi öelda, mitmes Eesti meistrikuld see temale oli. Eesti bibliograafilise spordileksikoni andmetel peaks ta nüüd olema kaheksakordne Eesti meister.

Meeste 50 km sõidus tuli starti 14 suusatajat, ent Siim Sellis ja üks favoriitidest Aivar Rehemaa katkestasid kehva enesetunde tõttu.

Kärp tahab teha uut arengusammu

Võidu pälvis Algo Kärp, kes jõudis finišisse kaks minutit enne Raido Ränkelit. Kärp tõdes samuti, et võit tuli üsna kergelt.  "50 kilomeetrit  võistlustempos läbi sõita nõuab muidugi pingutust ja lõpus oled  väsinud, aga rada oli väga lihtne ja kerge. Ainult kaks tõusu oligi ringil ja see tegi eest ärasõitmise raskemaks. 15 kilomeetri järel  lisasin veidi tempot ja kohe hakkas teistega vahe tekkima. Minule küllaltki õnnestunud sõit," sõnas hooaja lõpuks heasse vormi tõusnud suusataja.

Treener Mati Alaveri õpilane  oli nördinud, et tema tänavuse hooaja nurjas haigestumine veebruaris enne maailmameistrivõistlusi.  "Olin pärast Tartu maratoni ja enne MMi väga heas seisus, aga sain siis just kätte selle Eestis ringiliikunud gripi. Eriti ajab vihale, et püüad end igati hoida ja suuremaid seltskondi vältida, aga ikka saad kusagilt viiruse kätte," rääkis Kärp.

Maailma suusatippudele lähedale jõudnud Algo Kärbil pole õnnestunud viimastel hooaegadel tulemuste poolest teha järgmist arengusammu edasi.  "Edasiminek on jäänud pisiasjade taha. Loodan, et tulemused hakkavad ülespoole minema.  Trenni olen teinud kõvasti, tahtejõud  ja motivatsioon on tugev," kinnitas Kärp, kellele on järgmisel talvel toimuval Sotši olümpial põhidistantsiks 15 kilomeetrit klassikat eraldistardist ehk sama ala, kus on oma mõlemad olümpiakullad võitnud Andrus Veerpalu.

Idavirulased võitlesid sitkelt

Ida-Viru suusatajatest oli parim Tomas Kaurson Kiviõli suusaklubist, kes kõhukrampidega võideldes suutis tulla finišisse kaheksandana ja edestada kahe sekundiga Avo Samblat Alutaguse suusaklubist.

Esikümnesse mahtus ka Sambla klubikaaslane ja tänavuse Alutaguse maratoni võitja Timo Juursalu. "Väga raske oli tänane sõit. Pärast Alutaguse ja Tartu maratoni jäin haigeks ja pole saanud korralikult harjutada. Pean olema rahul, et kümne sekka ikka jõudsin," sõnas ta.

Laupäeval peetud paarissprindis olid Timo Juursalu ja Avo Sambla 13 võistkonna seas seitsmendad. Meistrikuld läks Peeter Kümmelile ja Karel Tammjärvele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles