Euroliiga kuldmedalid said Jõhvis kaela BC Himki noored

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HITO parim oli pronksimängus Sander Saare, kes viskas 27 punkti.
HITO parim oli pronksimängus Sander Saare, kes viskas 27 punkti. Foto: Matti Kämärä

Kuni 20aastaste noorte euroliiga Jõhvis peetud finaalturniiri võitis Moskva oblasti BC Himki, Ida-Viru paremaid noorkorvpallureid ühendav HITO/Jõhvi pälvis kuulsate nimedega korvpalliklubide konkurentsis kolmanda koha.

HITO võimalus heidelda esikoha eest luhtus reede õhtul, mil jäädi poolfinaalis alla Riia VEFile 57:68. Laupäeva hommikupoolikul peetud pronksikohtumises  teise Läti klubi Ventspilsi vastu läks aga HITO-l pärast ebaõnnestunud algust korda tuua mängu pööre ja võtta magus võit 76:67.

Finaalturniiri võitis Moskva regiooni BC Himki, kes oli finaalis  Riia VEFist selgelt parem  69:53. Täiesti reaalne, et nii mitmedki nädalavahetusel Jõhvis mänginud noormehed hakkavad peagi suuri tegusid korda saatma ka Euroopa meeste tippkorvpallis. Jõudis ju Himki sel hooajal Euroopa meistrite liigas 16 parema hulka.

Võimas lõpp 

Pronksikohtumist alustas paremini BC Ventspils, kes läks juhtima 9:2, 14:6 ja võitis avaveerandi 19:11 ning poolaja 34:30. Kolmandal veerandil kandsid hitolaste pingutused lõpuks vilja ja veerandi viiendal minutil mindi esimest korda ette 45:44. Järgnes võrdne mäng ja veel viimase veerandi keskel olid tablool viiginumbrid 62:62. Lõpp oli aga hitolastel võimsam ja kohtumine võideti 76:67.

Võitjate parim oli 27 punkti ja 8 lauapalliga Sander Saare, kes valiti ka turniiri sümboolsesse viisikusse. 13 punkti viskas Jalmar Joosep Saar, 12 Georg Tambre ja 11 Artur Saariste. Kaotajatest oli 21 punktiga parim Edgars Stelmahers.

Võitjate treeneri Priit Sternhofi sõnul oli 15 esimest minutit puhtalt Ventspilsi mäng, kuid õnneks suudeti mängu pööre tuua.

Priit Sternhofi käe all on HITO/Jõhvi mängijad saavutanud nelja viimase hooajaga U16 ja U17 klassis neljanda koha, eelmisel hooajal saavutati U20 klassis hõbemedalid ja sel aastal pronksmedalid. "Oleme suutnud need hooajad stabiilselt mängida, kuid praegu on raske öelda, kas jätkame selles sarjas ka järgmisel hooajal. Tuleb lähiajal otsustada, kas hakata juba mängima kõrgemat mängu meeste seas või punnitada veel üks hooaeg juunioride klassis. Ega see killustamine hea ei ole, tuleks keskenduda ühele liigale," ütles Sternhof.

BC Ventspilsi peatreeneri Andris Gutmanise sõnul loodeti finaalturniirile sõites pääsu kolme hulka, kuid väga nördinud ta ei olnud, sest finaalturniirile pääseti üle noatera. "Meil on noor meeskond ja loodame, et järgmisel hooajal jõuame kolme hulka," sõnas Gutmanis, kelle sõnul on EYBL väga hea võimalus võtta mõõtu eri riikide meeskondadega.

Võitis favoriit

Finaalis BC Himki ja Riia VEFi vahel jätkus tasavägist mängu kolmanda veerandaja kaheksanda minutini, kui 41:39 eduseisul tegid himkilased 13:0 spurdi ja kuigi VEF jõudis veel seisuni 54:46, sai lõpuks Himki kindla võidu 69:53, revanšeerides sellega põhiturniiril saadud 63:70 kaotuse.

Himki meeskonnas said käe valgeks 10 mängijat, neist edukaimana viskas Aleksandr Zahharov 16 punkti, Stanislav Ilnitski arvele kanti 11 punkti ja 10 lauapalli, nad mõlemad valiti ka turniiri sümboolsesse viisikusse, Ilnitski sai ühtlasi turniiri kõige suurema kasuteguriga mängija auhinna.

Hõbeda saanud VEFi peatreeneri Nikolajs Mazursi sõnul andis tunda väsimus, sest poolfinaali HITO/Jõhviga jäeti liiga palju jõudu. "Muidugi on kahju, et me ei suutnud finaalis võita, kuid keegi peab ju ka kaotama. Kehva tunnet ei olnud, sest Jõhvi saalis on mängida väga mõnus ja vastuvõtt oli soe," sõnas Mazurs.

Kullavõitja BC Himki peatreeneri Ramunas Cvirka sõnul pani nende mängudele psühholoogilise pitseri võidukohustus, kuna finaalturniirile tuldi põhiturniiri võitjana ja selge favoriidina, sest vaid BC Himkil olid enamik mängijaid põhiaastakäigu mehed ehk 1993. aastal sündinud noormehed. "Mängime sama meeskonnaga ka Venemaa U23 meistrivõistlustel ja EYBL oli selle jaoks väga heaks ettevalmistusturniiriks, seda enam, et turniiril on FIBA ametlik tunnustus," nentis Cvirka.

Euroopa noorte korvpalliliiga U20 vanuseklassis osales sel hooajal 16 meeskonda Eestist, Venemaalt, Leedust, Lätist, Soomest, Rootsist, Valgevenest. Kokku osales viies vanuseklassis EYBLis sel hooajal 144 poiste võistkonda. Lisaks KK HITO/Jõhvile pääses finaalturniirile omas klassis ka Virumaa PK U14 meeskond, kes oma grupis oli teine ja pääses finaalturniirile, kus mai alguses Poolas peetaval turniiril osaleb 9 meeskonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles