Mannima oli hooaja avavõistlustel Eesti naistest parim

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu märtsi lõpus tuli Tatjana Mannima Pannjärvel ülekaalukalt Eesti meistriks 30 km sõidus. Ka esimese lume võistlustel Põhja-Soomes oli ta läinud nädalavahetusel kõigist Eesti naissuusatajatest kiirem.
Tänavu märtsi lõpus tuli Tatjana Mannima Pannjärvel ülekaalukalt Eesti meistriks 30 km sõidus. Ka esimese lume võistlustel Põhja-Soomes oli ta läinud nädalavahetusel kõigist Eesti naissuusatajatest kiirem. Foto: Matti Kämärä

Põhja-Soomes Muonios toimunud esimese lume võistlustel tõestas Kiviõlist pärit Tatjana Mannima, et on praeguse seisuga jätkuvalt Eesti parim naissuusataja.

"Hea, et teistest Eesti naistest parem olin, aga oma sõitudega päris rahul pole. Oleks tahtnud pisut kiirem olla ja esimestele vähem kaotada," ütles Mannima, lisades, et ilmselt ei ole ta veel võistlushooajaeelsetest tugevatest treeningutest taastunud.

Üllatavalt hea sprint

5 km klassikadistantsil oli Mannima 57. ja 10 km vabastiili sõidus 59. Lühemal maal kaotas ta võitjaks tulnud Poola suusakuningannale Justyna Kowalczykule poolteist minutit. Pikemal maal kogunes kaotust sõidu võitnud venelannale Irina Hazovale üle kahe ja poole minuti. 5 km rajal sai tulemuse kirja 200 ja 10 km rajal 159 naissuusatajat.

Küll aga üllatas 33aastane Mannima väga hea sõiduga klassikasprindi kvalifikatsioonis, kus ta sai 147 startinu seas 22. aja. Ta edestas sprindile spetsialiseerunud Eesti koondislasi Piret Pormeistrit ja Triin Ojastet. Ent protokollis jäi Mannimast tahapoole ka hulganisti nimekaid suusatajaid, nagu näiteks Stefanie Böhler ja Katrin Zeller Saksamaalt, Natalja Matvejeva ja Irina Hazova Venemaalt ning Valentina Ševtšenko Ukrainast.

Mannima tunnistas, et nii head sprindiaega ei osanud ta ise loota. Ta arutles, et hea sprindivõistluse põhjuseks võivad olla tänavused trennid, kus ta on kilomeetrite kogumise asemel  rohkem pannud rõhku kiiruse arendamisele. Muutus tuleneb sellest, et kui eelmisel hooajal keskendus Mannima pikamaasuusatamisele ja tuli maailma maratonide sarja üldvõitjaks, siis eeloleval talvel on ta seadnud põhieesmärgiks hea esinemise Sotši olümpial. Hea tähendab temale jõudmist olümpial 30 parema hulka.

Endale kõige sobivamaks  peab ta olümpial  30 km vabastiilis ühistardist võistlust, ent osaleda on tal plaanis ka  10 km klassikas ja jälitussõidus.

Äsjane hea sprinditulemus Mannimad oma plaanides korrektiive tegema ei pane.  "Sprindis ma olümpial võistelda päris kindlasti ei kavatse," sõnas ta.

Muonio sõitude põhjal kindlustas Tatjana Mannima pääsu Eesti koondises maailma karikasarja avaetapile Kuusamos. "Usun, et lähen kahe nädalaga paremasse vormi," ütles Mannima, kes kavatseb vahepeal oma seisu testida ka  Põhja-Soomes toimuvatel väiksematel võistlustel.

Kolmest võistlusest koosneva Kuusamo MK etapi kava on sarnane Muonio võistlusega: klassikasprint, 5 km klassikas ja 10 km vabastiilis. Kuusamo etapi tulemuste põhjal pannakse paika ka Eesti naistekoondise edasised plaanid ja võistlusgraafik. Eilse seisuga ei osanud Mannima öelda, kas näiteks aastavahetusel sõidetaval Tour de Skil ta osaleb või mitte.

Ühines Vene maratonitiimiga

Kuigi Mannima põhitähelepanu koondub sel hooajal Sotši olümpiale, ei jää ta päris kõrvale ka pikamaasuusatamisest. Praeguste plaanide järgi on tal kavas sõita üks maraton jaanuari keskpaigas ja kaks pärast olümpiat märtsis.

Mannima ja üks Eesti meestekoondise liidreid Algo Kärp liitusid hiljuti Venemaa pikamaasuusatamise tiimiga Vitargo, mille tuntuim liige on maailmameister ja olümpiapronks Vassili Rotšev.

Mannima sõnul on temale suurim võit, et tiim kannab maratonidel osalemise kulud ja kindlustab hooldemeeskonna. "Varasematel hooaegadel on mul tulnud ise suures osas nende probleemidega tegelda. Nüüd saan keskenduda ainult suusatamisele," sõnas Mannima, lisades, et esialgu on leping tehtud vaid alanud hooaja lõpuni, ent seda võidakse huvi korral pikendada.

Vitargo tiimi direktor Andrei Kondrašov märkis  pressiteates, et võistkonna eesmärk on jõuda suusamaratonidel poodiumile nii meeste kui naiste arvestuses. "Ei ole kahtlust, et Vene maratonitiimi osalemine muudab pikamaasuusatamise senisest veel atraktiivsemaks ja huvitavamaks," märkis Kondrašov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles