Avo Sambla tagas Eesti meistritiitliga pääsu maailmameistrivõistlustele

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avo Sambla pälvis pühapäeval oma senise suusatajakarjääri tähtsama võidu ja saab nüüd osaleda ka U23 maailmameistrivõistlustel Itaalias.
Avo Sambla pälvis pühapäeval oma senise suusatajakarjääri tähtsama võidu ja saab nüüd osaleda ka U23 maailmameistrivõistlustel Itaalias. Foto: Matti Kämärä

Alutaguse suusaklubisse kuuluv Avo Sambla tuli pühapäeval sekundite mängus Eesti juunioride meistriks 15 km klassikasõidus ja kindlustas nõnda ka pääsu Eesti U23 koondises Itaalias toimuvatele maailmameistrivõistlustele.

Illukalt pärit ning viimastel aastatel Otepääl elav ja treeniv Sambla teenis meistritiitli ülitihedas konkurentsis. Ta edestas teiseks jäänud Mattis Jaamat kõigest 0,4 sekundiga. Sambla pani oma paremuse maksma distantsi lõpuosas, sest veel kolm kilomeetrit enne finišit olid neli paremat kõik ühe sekundi sees.

Auga väljateenitud koht

Sambla ei kuulunud sel hooajal suusaliidu kodulehel oleva U23 koondise nimekirja. Kuid äsjase meistritiitliga teenis ta siiski välja pääsu jaanuari lõpus Itaalias murdmaasuusatamise mekas Val di Fiemmes toimuvatele kuni 23aastaste juunioride maailmameistrivõistlustele.

"Jah, see on kindel, et Avo Sambla läheb MMile," kinnitas eile Põhjarannikule Eesti juunioride koondise peatreener Kalju Ojaste.

Ta lisas, et Sambla on mitmetele tagasilöökidele vaatamata jätkanud õppimise ja laste juhendamise kõrval treenimist. "Ta on olnud väga tubli ja väärib kohta koondises. Ma usun, et just sellised edusammud motiveerivad teda ka edaspidi tõsiselt suusatamisega jätkama."

Ojaste sõnul oli pühapäevane võistlus erakordselt tasavägine. "Seda, et nelja esimest lahutaks finišis vaid kümme sekundit, pole Eestis juba aastaid olnud," lausus ta.

Alutaguse suusaklubi eestvedaja Robert Peetsi sõnul on Sambla tiitlivõit ka klubi jaoks üks viimaste aastate paremaid saavutusi. "Hooaja algus kulges tal küll üle kivide ja kändude, kuid paistab, et nüüd on ta liikumas ülespoole ja ta on tõusnud meie klubi parimaks," ütles Peets, lisades, et varasemate aastate liidrid Timo Juursalu ja Janek Vallimäe on keskendunud noorte treenimisele ja võistlevad ise vaid mõnedel maratonidel.

MMil oleks hea jõuda 30 hulka

Juunioride maailmameistrivõistlustel oleks Ojaste hinnangul Samblale väga hea saavutus jõudmine 30 parema hulka.

"Me peame reaalselt hindama, et praegu pole Eesti suusatamises väga rõõmsad ajad ei täiskasvanute ega noorte tasandil. Konkurents tugevneb, sest juurde tuleb aina uute riikide - Horvaatia, Sloveenia, Ungari ja teiste riikide suusatajaid, kes kõik tahavad tippu jõuda. Sellises olukorras peame oskama rõõmu tunda ka sellest, kui meie suusatajad jõuavad 30 hulka," arutles Ojaste, lisades, et tegelikult ei ole Eestis suusatamise arendamiseks sugugi Euroopa kõige paremad tingimused. "Lund on vähe, mäed madalad ja rahagi oleks  tippu jõudmiseks rohkem vaja."

Ojaste sõnul määrab niivõrd  tihedas konkurentsis tulemust omajagu kindlasti ka õnn. "Näiteks Avole, kes on kerge ja lühikest kasvu, sobivad kõige paremini keerulised ilmaolud. Siis pääsevad  tema tugevad küljed paremini esile. Samas hea libisemisega ja tugeval rajal on tal raske teistega sammu pidada," tõdes ta.

Tublid olid ka teised Ida-Viru noored

Pühapäeval toimunud Eesti meistrivõistlustel tegid peale Avo Sambla häid sõite ka mitmed teised Ida-Viru noored suusatajad.

16aastaste poiste seas pälvis Kaarel Karri Iisaku suusaklubist Margus 10 km sõidus  kolmanda koha, kaotades võitjale vaid 19 sekundiga. Samal võistlusel oli Narvast pärit, kuid praegu Otepää Karupesa klubi esindav Mart Všivtsev kaheksas ja Alutaguse suusaklubi suusataja Kaivo-Mart Kangro üheksas.

U23 arvestuses pidi Janari Rajas Marguse klubist leppima eelviimase ehk 9. kohaga. Tema oli Avo Samblast üle kolme ja poole minuti aeglasem.

Kuni 16aastaste tüdrukute klassis tuli Ave Uustalu Alutaguse suusaklubist kuuendaks. Enamikust kaasvõistlejatest  kaks aastat noorem Uustalu kaotas võitjale vaid pisut üle minuti ja jättis selja taha 30 konkurenti.  Kuni 18aastaste seas pälvis kuuenda koha Tair Tooming Avinurme suusaklubist ja M20 klassis oli seitsmes Silver Selliov Alutaguse suusaklubist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles