Valdade ja linnade mängud annavad võimaluse olla patrioot FOTOGALERII

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Käbi Kreisman (esiplaanil) oli neidudest teine, siis Kaja Kreisman näitas küll teises sõidus naistest parimat aega, kuid kahe sõidu kokkuvõttes jäi napilt medalita.
Kui Käbi Kreisman (esiplaanil) oli neidudest teine, siis Kaja Kreisman näitas küll teises sõidus naistest parimat aega, kuid kahe sõidu kokkuvõttes jäi napilt medalita. Foto: Matti Kämärä

[nggallery id=52]

Märtsikuu esimesel nädalavahetusel Virumaal peetud Eesti linnade ja valdade talimängudel olid Ida-Virumaa edukamad valdadest Jõhvi, Mäetaguse ja Iisaku ning linnadest Kiviõli.

Äärmiselt tasavägine oli võitlus valdade talimängudel väikevaldade arvestuses, kus võidukarika saanud Mäetaguse ja teise koha omanik Iisaku kogusid võrdselt punkte ning ka neljast võimalikust lisanäitajast kaks esimest olid võrdsed.

Tasavägine esikohaheitlus

See oli viimase nelja aasta jooksul tali- ja suvemägudelt Mäetagusele juba kuues esikohakarikas, neli korda järjest on sealjuures võidetud talimängud. Mäetaguse 24-liikmelise võistkonna esindaja Taavi Toomel tõi esile, et ka üldkokkuvõttes ollakse peaaegu alati mahtunud esikümnesse, seekord saavutati 44 osalenud valla seas seitsmes koht.

"Rõõm on tõdeda, et valla spordirahvas on nendel võistlustel osalemise auasjaks võtnud. Meil on aastatega välja kujunenud oma valla spordikalender, kuhu kuuluvad spordiüritused aitavad koondvõistkonda paremini komplekteerida," sõnas Toomel.

Lõppenud talimängudel oli esikohaheitlus läbi aegade tasavägisemaid.  "Meil oli kõva konkurent hea naabri Iisaku näol, kes minu teada osales täisvõistkonnaga talimängudel esimest korda. Pääsesime seekord nende käest ülinapilt. Konkurents on siin alati teretulnud, ootaks veel rohkem just väiksemaid valdu, samuti meie maakonna omavalitsusi nii tali- kui ka suvemängudele veel aktiivsemalt kaasa lööma," sõnas Toomel.

Absoluutpingereas oli Ida-Virumaa valdadest kõrgeimal kohal Jõhvi, kes jäi kolmandast kohast ilma vaid ühe punktiga. Üksikaladest mahtusid esikolmikusse Aseri lauatennisistid ja Jõhvi kabetajad, kes olid vastavalt esimesed ja kolmandad. Ida-Virumaa edukamatena olid seitsmendad naiste korvpallis Mäetaguse, males Jõhvi ja mäesuusatamises Iisaku, meeste korvpallis saavutas Iisaku 8. koha.

Ida-Virumaa spordiliidu poolt valdade talimänge koordineerinud liidu juhatuse liikme Jaak Roodeni sõnul on neil mängudel meeldiv vaadata, kuidas inimesed viitsivad oma vabast ajast välja tulla oma valda esindama. "Kahju ainult, et valdade mängudel suusatamine lumepuuduse tõttu ära jäi," tõdes Rooden.

Kreisman kukkus kodumäel esimest korda

Kui Eesti sportlikumad vallad võistlesid Jõhvis, siis sportlikumad linnad võtsid omavahel mõõtu Rakveres. Ühisosa oli mängudel mäesuusatamise võistlus, kus paremad selgitati kõik koos Kiviõli mäel.

Kodumäel lõi Kiviõli võistkonna eest kaasa ka riigikogu liige Kaja Kreisman, kelle sõnul on sellised omavalitsuste esindamised tähtsad. "Minusugusele kolkapatrioodile on sellisel võistlusel esinemine ülioluline," sõnas kolmandat aastat mäesuusatamises esinenud, kuid esimest korda medalita jäänud Kreisman, kes esimeses sõidus kukkus kohe võistlusraja alguses.

"Oleksin ma ennast esindanud, siis poleks mingit mõtet olnud kukkumise järel edasi sõita. Kuna oluline oli linna koht üldjärjestuses, siis mõtlesin juba kukkumise ajal, et igal juhul panen suusa jalga tagasi ja sõidan lõpuni," ütles Kreisman, kes teises sõidus näitas naistest parimat aega ja ka siis ta kukkus, kuid pärast finišijoont.

"Suusatanud olen juba 16 aastat ja kukkunud alla kümne korra. Isegi siis, kui Soome mägedes alustasin, ei olnud kukkumisi. Kiviõli mäel õnnestus kukkuda üldse esimest korda. Ja seekord kohe mõlemas sõidus," nentis Kreisman, kellega koos võistlesid Kiviõli eest ka ta mees, tütar ja väimees ning Lüganuse eest õetütar. Mäesuusatamine on suguvõsas veres, sest riigikogulane nentis, et ka tütrepoeg Nigol, kes on praegu 1 aasta ja 10 kuu vanune, proovis sel talvel esimest korda iseseisvalt mäestlaskumist.

Ida-Virumaa linnadest osales Rakveres täisvõistkonnaga vaid Kiviõli, kes sai kuni 10 000 elanikuga linnade arvestuses neljanda koha, kusjuures mäesuusatamises oldi teised ja kolmas koht saadi suusatamises - Lääne-Virumaal oli sel aastal murdmaaradadel lund Ida-Virumaast veidi rohkem.

Nii Rakveres kui Jõhvis toimusid ka omavalitsusjuhtide võistlused. Vallajuhtide arvestuses saavutas Lüganuse volikogu esimees Marja-Liisa Veiser naistest esimese ja Jõhvi volikogu esimees Niina Neglason kolmanda koha ning Mäetaguse vallavolikogu esimees Veljo Kingsep võitis meestest ühe kolmest kavas olnud alast - lumegolfi. Linnajuhtidest oli Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev teine.

Eestimaa valdade ja linnade suvemängud peetakse juuni lõpus ning võõrustaja on vastavalt Kose ja Viljandi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles