Jõhvi rulluisumaratonil jagati Eesti meistrimedaleid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rullituuri Jõhvi rullietapi põnevaim rajaosa on viadukt.
Eesti rullituuri Jõhvi rullietapi põnevaim rajaosa on viadukt. Foto: Aleksandr Komšin

Teist aastat järjest Eesti rullituuri ketti kuuluva Jõhvi rulluisumaratoni põhidistantsi võitis meestest pealinlane Kert Keskpaik, kes sai ühtlasi Eesti meistritiitli.

Eelmisel aastal Jõhvis neljanda kohaga leppima pidanud Kert Keskpaik sai meistritiitli põnevas lõpuheitluses. Võistkonda Albe Team/Bont esindav 31aastane Keskpaik kulutas 43,2 km läbimiseks 1:14.34,350, alistades 13 aastat noorema klubikaaslase, aasta tagasi samas paigas võidutsenud Adavere noormehe Marten Liivi 1,6 sekundiga. Selle hooaja avaetapil Keskpaik kaotas Liivile, kuid järgneval neljal etapil on ta teda edestada suutnud. "Kuna tegemist oli Eesti meistrivõistluste maratoniga, siis ootasin, et Jõhvis tuleb korralik lahing, ja nii ka läks," oli võitja konkurentsi tihedusega rahul. Kahest paremast jäi kümne sekundi kaugusele kuueliikmeline grupp.

Just maratonidistantsil osalejad pidid kõige kauem taluma kuuma suvepäeva. Mõistagi tegi see liiga ka võitjale, kes nentis, et eriti teisel distantsipoolel hakkas see mõjutama. "Palju andis juurde see, et kastsin kombe enne starti vette ja see jahutas distantsi esimesel poolel väga hästi," ütles Keskpaik. Teatavasti katavad rullitajate keha põlvini ulatuvad tihedad, voolujoonelisust andvad kombinesoonid.

Kaks etappi enne rullisarja lõppu maratonidistantside arvestuses nelja sõiduvõiduga ja ühe teise kohaga kindlalt liidrikohta hoidev Keskpaik kiitis Jõhvi etappi. "Jõhvi pluss on vahelduv ja lai rada, kurvid, tõusud, laskumised ja hea asfalt. Miinuseid väga ei olegi. Kui, siis rajal olev üks tagasipööre, aga neid tuleb rulluisutamises ikka ette. Seda enam, et sel aastal oli seda oluliselt paremaks tehtud, pigem ei annagi see miinuse mõõtu välja," ütles Keskpaik, kelle keskmine kiirus oli Jõhvis 34,76. Teadaolevalt kuulub talle ka rulliuisumaratonide Eesti keskmise kiiruse rekord − 2008. aastal Berliinis läbis ta distantsi keskmise kiirusega koguni 41,7 km/h.

Idavirulastest võttis Jõhvis maratonidistantsi ette neli meest, neist edukaimana oli Priit Kaasik 93 osaleja seas 41. Aleksandr Vasjagin sai 58., Sergei Borissov 63. ja Urmas Grüning 75. koha. Rullisarjas on Kaasik viie etapi järel Ida-Virumaa edukaimana 174 punktisaaja seas 29. kohal.

Naiste maratonil läks Jõhvis kaksikvõit piiri taha, esimene oli Venemaa esindaja Jevgenia Radionik ja teine lätlanna Laima Kaufina. Eelmisel aastal oldi tol korral "Kahe kaevuri" nime kandud võistluse poodiumil vastupidistel astmetel. Kaufina nentis, et tal oli palava ilmaga väga raske. "Tasasel maal tundsin ma end hästi, aga tõusud tapsid," nentis Kaufina. Pärast seda kui hilisem võitja tegi võistluse esimesel poolel pärast tagasipööret otsustava rünnaku, püüdis Kaufina oma sõnul küll vahet tagasi võtta. "Sain kiiresti aru, et see ei õnnestu, ja siis hoidsin jõuvarusid finišisprindiks, mis läks ka korda." Kui naiste võitja edestas teisi ligi viie ja poole minutiga, siis teise ja viienda koha omanikku lahutas lõpus vaid 3,7 sekundit. Maratoni läbis 22 naist, neist ainsa idavirulasena Sirje Nurgamaa, kes oli üldjärjestuses 17., kuid oma vanuseklassis seitsmes.

Poolmaratoni võit läks meie läänepoolsetele naabritele, selle sai Randar Ivanov Rakverest. Kodurajal poolmaratonil osalenud, N19 klassis seitsmenda koha saanud Jaanika Armi sõnul oli harrastajale kõige raskem osa rajale jäänud viadukt. Rada kulges sarnaselt eelmise aastaga stardiga trahter Valge Hobu eest suunaga Aiandi keskuse taga olevale viaduktile. "See sild oli vähemkogenud inimestele päris suur katsumus. Tõusud sillale võtsid läbi, eriti stardi poolt minnes, kus tuli läbida ka  peaaegu kogu ringtee," nentis Arm, kes kiitis abimehi. "Tagasipöörde juures oli inimene, kes andis märgi nuustikuid, mis oli väga hea idee sellise kuuma ilma puhul." Arm oli rahul ka rajakvaliteediga. "Jõhvis ei pannud sooja ilmaga asfaldis toimuvaid muutusi tähele, seda näiteks võrreldes kolm nädalat varem toimunud Pärnu etapiga, kus rada tõesti sulas."

Alustavatele rulluisutajatele mõeldud 11kilomeetrisel rahvarullil osalenud Kristi Võhmari sõnul oli tegu meeldiva üritusega. "Hea, sõbralik õhkkond. Ilm oli küll palav, aga eks rahvarullis sõideti rohkem mõnuga, kui kombati oma võimete maksimumpiiri. Kohalikele oli boonuseks ka oma kaasaelajate seltskond," rääkis Võhmar.

Kokku sai eri distantsidel pühapäeval tulemuse kirja 258 inimest. Seda oli ligi sadakond inimest vähem, kui eelnevalt Jõhvi etapile registreerinud oli. Kuum ilm kärpis kõikide distantside, eriti aga lasterullist osavõtjate ridu.

Jõhvisse teekonna Rapla-Viitna-Tabasalu-Pärnu läbinud rullituur viib osalejad järgmise etapiga 10. augustil Tartusse, sari lõpeb 31. augustil Tallinnas. Jõhvis peetakse aga juba sel kolmapäeval peaaegu samal rajal nagu pühapäeval (v.a viadukti ja sellele järgnev lõik) rullidel sõitjatele maakonna meistrivõistlused. Kui Eesti rullituuril saavad sellest aastast osaleda vaid rulluisutajad, siis kolmapäeval on eraldi arvestus ka rullsuusatajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles