Mannima rassib elu parema hooaja nimel

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatjana Mannima on eelseisvaks hooajaks hoolega valmistunud kevadest saati. Rannariietes kogus ta suusakilomeetreid juunis Ramsaus. Austria Alpides on see suusatajate treeningkeskustes küllaltki tavaline vaatepilt.
Tatjana Mannima on eelseisvaks hooajaks hoolega valmistunud kevadest saati. Rannariietes kogus ta suusakilomeetreid juunis Ramsaus. Austria Alpides on see suusatajate treeningkeskustes küllaltki tavaline vaatepilt. Foto: Erakogu

Kiviõlist pärit Eesti viimaste aastate paremaid naissuusatajaid Tatjana Mannima tahab algaval hooajal jõuda paremate sekka rahvusvahelise suusaliidu FIS maratonide sarjas ja pääseda ka Falunis toimuvatele maailmameistrivõistlustele. 

Eelmine hooaeg jäi Tatjanal pooleli jaanuari keskel, kui ta Šveitsis toimunud maratonil joogipunktis õnnetult oma suusakepi otsa komistas ja kaks roiet murdis. Selle vigastuse tõttu tuli maha matta mõtted nii Sotši olümpiast kui ka FISi maratonisarja tunamulluse võidu kaitsmisest.

On veel, mida tõestada

Eelmise hooaja ebaõnnestumine oli üks põhjusi, miks 34aastane suusataja otsustas üritada veel vähemalt ühe aasta tippspordile pühendada. "See õnnetu kukkumine on nüüdseks unustatud ja mõtlen sellele, kuidas sel talvel võimalikult kiiresti suusatada. Tunnen, et ma pole oma võimalusi suusatamises veel täielikult realiseerinud," rääkis ta, lisades, et kuid ta suudab leida piisavalt motivatsiooni ja mingeid ootamatuid tagasilööke ei tule, siis tahaks ta teha ühe oma parematest hooaegadest.

Ettevalmistus hooajaks on seni kulgenud tõrgeteta. "Siiani on läinud isegi väga hästi. Olen saanud kõik plaanitu ära teha ja tervis pole samuti alt vedanud," ütles Mannima, kes on eelseisva talve heade tulemuste nimel teinud suurt tööd kevadest saati.

Juunis oli ta laagris Austria Alpides Ramsaus.  Juulist septembrini harjutas Otepääl. "Suvel treenimiseks on seal kõik vajalikud tingimused olemas," sõnas ta. Oktoobris pani ta suusad alla taas Alpi liustikel. Novembri alguses ootab sõit lumelaagrisse polaarjoone taha Põhja-Soomes.

Suvine ettevalmistusperiood tähendab ligemale 100 treeningtundi kuus. See hõlmab nii rullsuuskadel sõitmist, jooksmist, suusatamise imitatsioonitrenne kui ka jalgrattaga treenimist.

Sihikul nii maratonid kui MM

Esimesed võistlused on Tatjanal novembri keskel Põhja-Soomes. Need on ühtlasi katsevõistlusteks, kus selgitatakse, kes Eesti naissuusatajatest pääsevad võistlema maailma karika etappidele.

Tänavusel hooajal tahab Mannima jõuda paremate hulka nii FISi maratonide sarjas kui teha hea sõidu Faluni maailmameistrivõistlustel 30 km rajal. Eesti suusaliit on andnud teada, et Falunis tahetakse välja panna ka naiste teatevõistkond. Kui teised Eesti naissuusatajad sel hooajal järsku arenguhüpet ei tee, tuleb Mannimal olla ilmselt valmis ka teravust nõudvaks 5 km pikkuseks etapiks.

Pikamaasuusatamise sari algab 12. detsembril Itaalias 42 km pikkuse La Sgambeda maratoniga, kus Mannima kavatseb stardis olla. Kuigi lõplikku kokkulepet veel pole, loodab ta, et tal õnnestub nagu mullugi liituda Venemaa Vitargo suusatiimiga. Pikamaasuusatamise sari sarnaneb viimastel aastatel mõnes mõttes jalgrattatuuridega, kus individuaalse arvestuse kõrval on tähtis ka võistkondlik arvestus. Ühesugustes värvides suusakombinesoonides võib seejuures olla mitmete riikide sportlasi ja nagu rattatuuridelgi tehakse võistkonnatööd, et luua oma parematele võimalikult head võiduvõimalused.

Tatjana Mannima tuli pikamaasuusatamise sarja üldvõitjaks naiste arvestuses 2013. aastal.  Maailmameistrivõistlustel on tal seni parim individuaalne tulemus pärit 2013. aasta Val di Fiemmest, kus ta tuli 30 km ühisstardiga sõidus 31. kohale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles