Mannima jäi maratonisarja avaetapil napilt esikümnest välja

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatjana Mannima sai nädalavahetusel kinnitust, et suudab pikamaasuusatajate maailma paremikuga võidu sõita.
Tatjana Mannima sai nädalavahetusel kinnitust, et suudab pikamaasuusatajate maailma paremikuga võidu sõita. Foto: Matti Kämärä

Tatjana Mannima alustas tänavust pikamaasuusatamise sarja 11. kohaga Itaalias Livignos toimunud La Sgambeda maratonil. 

FIS Marathon Cup sarja 35 kilomeetri pikkusel klassikastiilis sõidetud maratonil jäi Mannimal esikümnesse jõudmisest väga napilt puudu. Ameeriklanna Holly Brooks oli temast vaid 0,2 sekundit kiirem.

Jaks sai otsa

Sõidu võitis šveitslanna Seraina Boner, kes oli Mannimast ligemale viis minutit kiirem. Kaks aastat tagasi, kui Kiviõli suusataja võitis maailma pikamaasuusatamise sarja, oli just Boner heitluses üldvõidu pärast üks tema peamisi konkurente.

Mannima sõnul lubanuks hetkevorm pühapäeval ka paremat kohta püüda. Kuid tunda andis, et temale oli see kolmas võistlus kolme päeva jooksul ja suuskade määriminegi ei õnnestunud kõige paremini.

Piki orgu kulgeva La Sgambeda maratoniraja esimene pool sõidetakse ülesmäge ja tõustakse 1800 meetri kõrguselt 2200 peale. Raja teine pool läheb allamäge, kus liigutakse vaid paaristõugetega. "Raja kõrgemasse ossa jõudes tundsin, et suusad ei tööta päris nii nagu peab. Püüdsin grupis püsida, ent sellega kulutasin kõvasti jõuvarusid ja lõpuks olin liialt tühi, et esimeste kannul püsida," rääkis Mannima.

Lendas piirdeaia külge kinni

Tatjana Mannimal oli Livignos reedest laupäevani tihe programm. Reedel startis ta 42 km pikkusel maratonil, mis kuulub konkureerivasse Worldloppeti sarja. Seal tabas teda aga äpardus, mis sundis raja teisel poolel katkestama. Soome suusakuulsus Riitta-Liisa Roponen läks varakult oma teed. Mannima püsis kindlalt grupis, kes sõitis kohtadel teisest kuni seitsmendani. "Olime 24. kilomeetril, kui minu ees kukkus ootamatult Antonella Confortola [Itaalia üks paremaid naispikamaasuusatajaid]. Lendasin kõva hooga temast üle ja jäin rajapiirdesse kinni. Kuni ennast lahti kiskusin, oli grupp juba pikalt ees. Lisaks murdsin kepi. Ei olnud ka uut kusagilt võtta. Üritasin ühe kepiga viis kilomeetrit veel sõita, aga siis tulin rajalt ära," kirjeldas Mannima oma reedeseid katsumusi.

Laupäeval aga tegi Mannima kaasa võistkondlikus maratonis. Ta esindas Itaalia amatöörklubi Futura, kes pälvis sel päeval viienda koha. "Nii et pühapäeval starti minnes olin juba küllaltki väsinud. Aga samas sain sel nädalavahetusel kinnitust, et olen valmistunud hooajaks päris hästi ja olen võimeline tugevamatega võidu sõitma," ütles ta.

Kuigi naiste seas on konkurents nõrgem kui meestel, on siiski tähelepanuväärne, et kui Mannima sai 11. koha, siis meestest oli parim eestlane Algo Kärp alles 29.

Futura eest sattus Mannima sõitma juhuslikult. "Üks mu sõbranna, kes pidi nende eest sõitma, ei jõudnud lennusekelduste tõttu kohale ja pakkus mind enda asemele. Kuna ma hetkel ühegi võistkonnaga seotud pole, olin nõus," rääkis Mannima.

Pühapäevasel maratonil oli Mannima oma võistkonna parim. "Nad on huvitatud, et jätkaksin nendega," sõnas ta, ent lisas, et püüab siiski järgmise aasta maratonideks pääseda mõnda profitiimi.

Keskendub maratonidele

Maailmakarikasarja etappidel, kus sõidetakse olümpiadistantse, Mannima sel hooajal enam ei osale. Sarja avaetapil Kuusamos jäid Eesti naissuusatajate tulemused maailma parematest liiga palju maha ja suusaliit otsustas neid järgmistele etappidele mitte saata. "Keskendun maratonidele, kuid osalen ka väiksematel võistlustel, kus on võimalik koguda FISi punkte, et kindlustada pääs Faluni maailmameistrivõistlustele," rääkis Mannima edasistest plaanidest.

18. detsembril kavatsebki ta startida Austrias Hochfilzenis toimuval Euroopa karika etapil, kus on oodata starti ka mitmeid maailma tippe, nagu näiteks poolatar Justyna Kowalczyk.

Kodusel Otepää maailmakarikaetapil Mannima samuti ei võistle, kuigi sinna oleks võimalik rahvuslikus grupis probleemideta pääseda. "Hea meelega sõidaksin koduradadel, aga kahjuks on samal ajal Dolomitenlaufi maraton," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles