Narva Transi uus noor peatreener tuleb Lätist

Erik Gamzejev
, ajalehe Põhjarannik peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Kalašnikov.
Dmitri Kalašnikov. Foto: Erakogu

Kui eelmisel aastal juhendasid Ida-Viru parimat jalgpallimeeskonda Narva Transi tadžiki juurtega venemaalane Adjam Kuzjajev ja hiljem türklane Cenk Özcan, siis sel reedel asub peatreeneri ametisse 36aastane Dmitri Kalašnikov Lätist. 

Mullu augustis Transi juhtimise üle võtnud ja meeskonna neljandale kohale vedanud Cenk Özcan polnud nõus algavaks hooajaks Narva jääma. Klubi presidendi Nikolai Burdakovi sõnul põhjendas ta Türki naasmist vajadusega hoolitseda haige ema eest. "Samas sai ta Türgis ka rahalises mõttes hea tööpakkumise," sõnas Burdakov. 

Transi endine peatreener on sel aastal ametis Türgi esiliigaklubi Adana Demirspor abitreenerina. 

Noor treener äratas usaldust

Uue peatreeneri otsingutel kaalus Burdakov kolme kandidaadi vahel ja eelistas lõpuks kõigest 36aastast Läti treenerit Dmitri Kalašnikovi. Teda soovitas 2011. aastal Narva Transi eest 46 väravat löönud Aleksandr Cekulajevs, kes tegutseb nüüd agendina ja on viimastel aastatel vahendanud Narva mitmeid jalgpallureid. 

Kalašnikov oli eelmisel aastal Läti liigas viiendaks tulnud Jurmala Spartaki abitreener. Peatreener oli seal 1990. aastate lõpus Tallinna Flora põhitegijate hulka kuulunud Tomas Ražanauskas, kes siirdus sealt Šveitsi klubisse FC Servette ning mängis oma karjääri jooksul hiljem ka mitmetes Skandinaavia tuntud klubides. 

NIKOLAI BURDAKOV

Et Tallinna klubidele vastu saada ja neile medaliheitluses konkurentsi pakkuda, peame üles leidma meie võimalustele vastavad võimalikult head võõrmängijad.

Kuigi Kalašnikovil pole täiskasvanute meeskonna peatreenerina tegutsemise kogemust, eelistas Burdakov siiski teda. "Kohtusin temaga ja nägin, et tal on kõva tahtmine end peatreenerina tõestada. Tundsin, et temasugune treener võiks praegu meie meeskonnale hästi sobida. Kuid eks aeg näitab, kas tundsin õigesti," sõnas Transi president. 

Milliseks kujuneb uue peatreeneri käe all uueneva Transi mängustiil, saab Burdakovi sõnul öelda aga alles siis, kui meeskond saab komplekteeritud. 

Testimisel nii USA kui ka Bermuda mängijad

Eelmise aasta koosseisust on lahkunud mitmed põhitegijad. Muu hulgas ka kaks hooaega Transi väravas head tööd teinud, Eesti koondiseski 27 mängu pidanud Artur Kotenko, kes siirdus oma kunagisse koduklubisse Tallinna Levadiasse. Tänavu pole koosseisus ka Transi viimaste aastate üht paremat välismängijat, Bermuda keskkaitsjat, mullu kaheksa väravat löönud Dante Leverocki, kes sõlmis lepingu Iirimaa kõrgliiga klubiga Sligo Rovers. "Olime temast huvitatud ka uuel hooajal. Kuid sain aru, et ta tundis Narvas puudust inglise keeles suhtlemisest. Iirimaal on tal nii sõpru kui ka sugulasi ja see ilmselt saigi lahkumise põhjuseks," rääkis ta. 

Meeskonnas ei ole ka kaht Venemaa jalgpallurit, mullust parimat väravalööjat Dmitri Barkovi ja kogenud poolkaitsjat Dmitri Prošinit. 

Kalevi spordihallis peetud aastalõputurniiril sai Trans Flora järel teise koha. Burdakovi sõnul ei tasu aga halliturniiri tulemusi üle tähtsustada. "Suure jalgpalli mõttes ei näita see peaaegu mitte midagi. Kui, siis ainult seda, et mängijatel on tahet võidelda ja võita mänge. Meeskond sai sellelt turniirilt positiivse emotsiooni uueks aastaks ja see ongi kõige tähtsam," ütles ta.

Halliturniiril mängisid ka mitu Transis testimisel olevat mängijat. USA 25aastane keskkaitsja Gianluca Cuomo ja Venemaalt Moskva Spartaki jalgpalliakadeemia kooliga 18aastane väravavaht Aleksandr Mamenko jäävad Burdakovi sõnul esialgu meeskonda juurde. Pihkva klubist 747 tulnud ründaja Anton Solovjov saadeti aga tagasi. "Saime tema võimetest ülevaate. Ei välista, et võime ta tagasi kutsuda, kuid ehk õnnestub leida sellele positsioonile parem mängija," sõnas Burdakov.

Lähiajal peaksid Narva jõudma veel üks USA ja ka Bermuda jalgpallur. Neidki vahendab Transile Cekulajevs, kelle soovitusi Burdakov usaldab. "Testime lähinädalatel päris palju mängijaid. Et Tallinna klubidele vastu saada ja neile medaliheitluses konkurentsi pakkuda, peame üles leidma meie võimalustele vastavad võimalikult head võõrmängijad," sõnas Burdakov. 

Samas loodab ta, et sel aastal saab meeskond rohkem arvestada ka oma noorte kaitsjate Nikita Savenkovi ja Artjom Davõdoviga, kelle mulluse hooaja nurjasid vigastused. Transiga treenib taas ka endine meeskonna kapten, keskkaitsja Roman Nesterovski, kes kuulus mullu Tallinna Levadia ridadesse, kuid ei suutnud seal kuigi palju mänguminuteid teenida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles