Jõhvi juurtega 18aastane jalgpallur siirdub Šveitsi klubisse

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Anders Lepik tõmbab nüüd Tallinna Flora särgi asemel selga Šveitsi klubi FC Winterthur särgi.
Mark Anders Lepik tõmbab nüüd Tallinna Flora särgi asemel selga Šveitsi klubi FC Winterthur särgi. Foto: FC Flora

18aastane Jõhvi juurtega Tallinna Flora jalgpallur Mark Anders Lepik lendab sel laupäeval Švetsi, kus ta hakkab 1,5 aastat kestva laenulepingu alusel mängima sealse esiliiga klubi FC Winterthur eest.

2017. aasta algul Floraga liitunud Saku Sportingu kasvandik mängis ennast kiiresti esindusmeeskonna vaatevälja. Kui debüüthooajal käis Lepik Premium liigas väljakul 21 mängus ning lõi kolm väravat, siis mullu sai vigastuse tõttu hooaja esimese poole vahele jätnud noor ründaja kirja 15 mänguga kümme väravat ja kolm väravasöötu, teatas FC Flora oma kodulehel

Lepikust saab ühtlasi esimene eestlasest väljakumängija, kes Šveitsi jalgpalliliigasse jõudnud. Varasemalt on Šveitsis mänginud veel vaid Mart Poom, kes 1993. aastal esiliigaklubi FC Wil väravat kaitsema asus.

Jõhvist on pärit Mark Andersi isa Marko Lepik, kes lõpetas siin kooli. Jõhvi elavad ka tema vanavanemad Mati ja Rita Lepik, kes on aktiivsete spordihuvilistena platsis peaaegu kõigil Ida-Virumaal toimuvatel spordivõistlustel. 

Palju aastaid Jõhvi vallavalitsuses sekretärina töötanud ja kohalike spordisündmuste korraldamisel kaasa lööv Rita Lepik rääkis Põhjarannikule, et pojapoja siirdumine 18aastaselt tugevasse välisklubisse võtab kohe silma märjaks. 

"Ta hakkas ju Sakus jalgpalli mängima juba lasteaias. Ta on hästi vaikne, aga väga pühendunud ja töökas noormees," iseloomustas pojapoega Rita Lepik.

Ta meenutas, et kui tema oma poeg Marko tegi igasuguseid alasid - sõitis motokrossi, mängis korvpalli ja tegi muud, siis Mark Andersit on huvitanud eelkõige vaid jalgpall.

"Tal olid varakult peas kõigi kuulsate mängijate nimed. Vahel imestas mõne mängija puhul, et kuidas sa vanaema, teda siis ei tea. Ükskord rääkis, et tema elu unistus on pääseda Florasse. Sinna ta jõudiski juba päris noorelt. Aga see, et ta juba nüüd Šveitsi läheb, on ikka väga suur õnnestumine. Mul on tema äramineku pärast natuke kahju, aga samas on ka rõõmupisarad silmades. Ta on elu aeg seda tahtnud ja selle poole püüelnud, olgugi, et vahepeal on hoogu maha võtnud ka traumad," tõdes vanaema.

Rita Lepiku sõnul andis Mark Andersi jalgpallurikarjäärile kõvasti usku ja hoogu juurde omaaegne Eesti koondise peatreener hollandlane Arno Pijpers, kes juhendas 2017. aastal Florat. 

Mark Anders Lepiku vanaema ise tuli 17aastaselt Eesti täiskasvanute  meistriks käsipalliks ja on mänginud Kohtla-Järve naiskonnas ka korvpalli. Spordihuvi ulatub ka tema vanavanaisa Peeter Lepikuni, keda võis aastakümnete jooksul pidada Kohtla-Järve staadioni maskotiks, kes ei jätnud naljalt vahele ühtegi kohaliku meeskonna Keemik hoki- või jalgpallimatši. 

Marti Lepik, Mark Andersi vanem vend, on aktiivne discgolfi mängija ja ametis  FC Flora pressiesindajana.

Šveitsi siirduv 18aastane jalgpallur ütles klubi kodulehe vahendusel, et on Floras veedetud kahe täispikka hooaja jooksul saanud hindamatuid kogemusi. "Olen arenenud mängijana palju mitmekülgsemaks ja enesekindlamaks ning selle taga on suur töö. Teades oma töötahet ja ambitsioone on mul väga hea meel teha samm edasi ning panna end proovile uues keskkonnas. Olen südamest tänulik kõikidele treeneritele, kes minusse on uskunud, staffile, kes minusse on panustanud ning mängijatele, kellega koos oleme ühise eesmärgi nimel vaeva näinud. Ootan põnevusega uut väljakutset ja soovin meeskonnale edu algavaks hooajaks!” kommenteeris Lepik klubivahetust.

Oma Premium liiga debüüdi tegi Lepik 2017. aasta 18. märtsil, sekkudes mängus Pärnu Vapruse vastu viimaseks veerandtunniks. Sellest aga piisas, et oma debüütmängus värav lüüa ning 16 aasta 6 kuu ja 8 päeva vanuselt tõusta Flora läbi aegade noorimaks väravalööjaks kõrgliigas. Samal aastal tuli ta Flora koosseisus ka Eesti meistriks.

Oma heameelt ülemineku osas jagas ka FC Flora president Pelle Pohlak. „Mul on hea meel, et meie klubist siirdub esimene eestlasest väljakumängija Šveitsi liigasse. Üleminek tuli kiiremini, kui olime plaaninud ja seda loomulikul teel. Peame Šveitsi oluliseks sihtkohaks põhjusel, et soovime sealtkaudu kujundada meie mängijatele tee Bundesligasse, mida loeme enda ja Eesti jalgpalli jaoks üheks olulisemaks suureks jalgpalliliigaks. Soovime Mark Andersile FC Winterthuris edu, töökust ja kannatlikkust ühiste eesmärkide elluviimisel!“ sõnas ta.

Lepiku uus koduklubi FC Winterthur asub Challenge League nime kandvas Šveitsi esiliigas peale poolt hooaega teisel kohal, jäädes liider Servette FC-st maha kuue punktiga. Talvine liigapaus saab läbi juba sel nädalavahetusel, kui pühapäeval võõrustab Winterthur tabelis kaheksandal positsioonil paiknevat Rapperswil-Jona. Hooaeg lõpeb 26. mail kodumänguga FC Schaffhauseni vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles