Jõhvi plaanib tühistada Repinskile hiigelhüvitise maksmise otsuse (3)

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel neljapäeval otsustas volikogu koalitsioon maksta ametist lahkunud Martin Repinskile suure hüvitise, mis, nagu hiljem selgus, polnud seaduslik. Samal istungil valiti uueks vallavanemaks Max Kaur.
Eelmisel neljapäeval otsustas volikogu koalitsioon maksta ametist lahkunud Martin Repinskile suure hüvitise, mis, nagu hiljem selgus, polnud seaduslik. Samal istungil valiti uueks vallavanemaks Max Kaur. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi volikogu ilmselt tühistab endisele vallavanemale Martin Repinskile hiigelhüvitise maksmise otsuse, mille seaduslikkus sattus kahtluse alla. 

11. aprillil võttis Jõhvi volikogu kõigi koalitsiooniliikmete toel vastu otsuse maksta 4. aprillil omal soovil vallavanema kohalt riigikogusse läinud Martin Repinskile lahkumishüvitist nelja kuupalga ulatuses ehk kokku 14 400 eurot. 

Seadus ei luba 

See tekitas opositsioonis rahulolematust ning küsimusi, kas tegemist on seaduspärase sammuga. Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus (KOKS) ütleb, et palgalisel ametikohal töötavale volikogu esimehele või tema asetäitjale, vallavanemale või linnapeale ja volikogu poolt ametisse nimetatud valitsuse liikmele võib volikogu otsusega maksta ametist vabastamisel hüvitist kuni kolme kuu ametipalga ulatuses, kui ta on töötanud kaks kuni kaheksa aastat, ja kuni kuue kuu ametipalga ulatuses, kui ta on töötanud sellel ametikohal üle kaheksa aasta. Sama seadus ei luba hüvitist maksta, kui vallavanem lahkub ametist enda algatusel, välja arvatud, kui põhjuseks on tervislik seisund, mis ei luba edasi töötada.  

Arusaadav, et kõikide paragrahvide ja õigusaktide rägastikus pole kõik võib-olla meeles või teada.

Eduard East

Pärast Jõhvi volikogu otsust teatas ka rahandusministeerium, et selline hüvitise maksmine on õigusvastane. 

Jõhvi vald ei ole seni volikogu eraldatud hüvitist Repinski pangakontole üle kandnud, sest tekkinud kahtluste tõttu sellise otsuse õiguspärasuses palus volikogu esimees Eduard East valla finantsteenistusel ülekande tegemine peatada. 

"Me teeme sellele õigusliku analüüsi, kuid minu seisukoht kaldub sinnapoole, et me tühistame selle otsuse, sest see on vastuolus kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega," ütles East.  

Küsimusele, miks koalitsioon kohe ei pööranud tähelepanu võimalikule vastuolule seadusega, kuigi opositsioon istungil selle teema tõstatas, vastas East, et eelnõu valmistas ette õigusnõunik Silver Peepmaa. "Arusaadav, et kõikide paragrahvide ja õigusaktide rägastikus pole kõik võib-olla meeles või teada. Aga minu eesmärk oli see, et kuna tegemist oli ettearvatavalt tundliku eelnõuga, teeks õigusliku poole pealt seda neutraalne inimene. Ja kui Aivar Surva selle teema [otsuse seaduslikkuse − E.K.] istungil tõstatas, siis minul ei olnudki muud reageerimise võimalust kui panna see küsimus hääletamisele. Pärast seda kui otsus oli vastu võetud, aga see küsimus ikkagi tõstatatud, siis loomulikult tegelesin selle põhjalikuma õigusliku analüüsiga," rääkis East. Ta lisas, et on küsimust arutanud ka rahandusministeeriumiga. 

East kinnitas, et tõenäoliselt läheb Repinskile hiigelhüvitise maksmise ette näinud volikogu otsus järgmisel istungil tühistamisele.  

Detsembris analoogne otsus 

Kuid selle teemaga haakub ka näiteks möödunud aasta 20. detsembril volikogus vastu võetud analoogne otsus. Tookord otsustati maksta kahe kuu palga ehk 6000 euro suurune hüvitis omal soovil vallavalitsuse liikme kohalt tagasi astunud Jelena Bezvoditskajale. Siis oli eelnõu initsiaator vallavanem Martin Repinski, kes selgitas volikogule, et viis kuud ametis olnud Bezvoditskajale kahe kuupalga ulatuses hüvitise maksmine on õigustatud, sest tema töömaht on olnud väga suur.

KOKS ei luba maksta hüvitist ka omal soovil ametist lahkuvale vallavalitsuse liikmele.  

Küsimusele, kuidas peaks volikogu nüüd käituma, kui selgub, et Bezvoditskaja puhul rikuti hüvitise maksmisega seadust, vastas East: "See on hea küsimus. Ei tea, ei oska kommenteerida praegu. Arvan, et lahendame praegu olukorda samm-sammult." 

Mullu detsembris omal soovil ametist lahkunud Bezvoditskaja põhjendas oma sammu isiklike põhjustega. Ta lahkus vallavalitsusest ja siirdus volikogusse vahetult enne seda, kui volikogu hääletas teehoolduse ja haljastuse hanke võitja kinnitamise küsimust järgmiseks kolmeks aastaks. Samal istungil, kui otsustati Bezvoditskaja hüvitis, kiitis volikogu heaks hanke varasemaga võrreldes ligi kahekordse hinnatõusu. Hanke võitjaks sai OÜ N&V ning hanke maht on 1,6 miljonit eurot. Oma heakskiidu hankele andis ka Bezvoditskaja, kes mõni nädal pärast seda asus tööle N&V juhatuse liikmena. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles