Ida-Viru tõuseb Eesti suusatamises üha vägevamalt esile

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aveli Uustalu võttis seekord esikoha peaaegu sama juuspeene eduga nagu Thomas Wassberg 35 aastat tagasi Lake Placidi olümpial Juha Mieto üle.
Aveli Uustalu võttis seekord esikoha peaaegu sama juuspeene eduga nagu Thomas Wassberg 35 aastat tagasi Lake Placidi olümpial Juha Mieto üle. Foto: Matti Kämärä

Pühapäeval toimunud suusatamise Eesti noortesarja teisel etapil Lääne-Virumaal Pariisis, kus sõideti klassikastiilis,  olid maakondi vaadates ühe edukamad Ida-Viru noored, kes võitsid kolm esikohta ja lisaks hulganisti kohti esikümnes. 

Idavirulased valitsesid täielikult kuni 15aastaste poiste 7,2 km sõitu. Kui Vane Vähk kordas oodatult oma esimese etapi võitu, siis esimest korda kerkis sel hooajal esikolmikusse ka teine Illuka valla noormees Daniel Kaširov, kes kaotas ligemale 44 sekundiga.

Palju ei jäänud puudu, et poodium olnuks täielikult idavirulaste päralt. Sel hooajal parima sõidu teinud Armand Pihlak Avinurmest tuli neljandaks, medalikohast jäi seekord puudu 20 sekundit. Esikümnesse jõudis tänavu esimesest korda ka Kaspar Krauvärk.

Nagu Wassbergi-Mieto duell

15aastaste tüdrukute seas võitis 3,6 km sõidu taas Aveli Uustalu. Seekord tuli see aga sama dramaatiliselt nagu Thomas Wassbergi kuulus võit Juha Mieto üle Lake Placidi olümpial 1980. aastal. Finišis mõõtis kell Illuka tüdruku eduks teiseks jäänud Teiloora Ojaste ees kõigest 0,1 sekundit.

Alutaguse suusaklubi tegevjuht ja treener Janek Vallimäe tõdes, et lõpusirgel sai hääl päris kähedaks karjutud. "Kogu sõidu jooksul käis esikoha pärast sekundite mäng. Avelile sobib paremini  suuremate tõusudega rada. Ent ta suutis ka sellisel kergemal ja kiiremal rajal sõidu lõpus napi võidu tublilt  välja pigistada," rääkis Vallimäe.

Ka selles vanuseklassis jõudis esikümnesse veel teisigi Ida-Viru tüdrukuid: Veronika Kaldma oli kaheksas ja Helin Müüdla kümnes. Vallimäe sõnul on Alutaguse suusaklubil kuni 15aastaste arvestuses nii poiste kui tüdrukute seas võimalik välja panna teatesõidutriod, kes on võimelised võitma ka kulda.

Iisaku noormees Eesti koondises

Kuni 18aastastest noormeestest sai 10,8 km sõidus kindla võidu Iisaku suusaklubi Margus esindav Kaarel Karri.  Lähimat konkurenti edestas ta 45 sekundiga ja tema aeg 30.41,8 oli kindlalt päeva parim. Seda ei suutnud isegi üle sõita sel päeval stardis olnud temast viis aastat vanemad noormehed.

Marguse suusaklubi eestvedaja Margus Rajas rääkis, et praegu Otepääl Audentese suusakoolis treeniv Karri on teinud sel talvel märkimisväärse sammu edasi. "Selles eas sportlaste areng käib sageli laineliselt. Eelmisel aastal temalt päris oodatud tulemusi ei tulnud, aga nüüd on tal hoopis võimsam minek. Tal on rohkem liha luude peale tekkinud ja ka sõidutehnika on eriti klassikas läinud palju paremaks," rääkis Rajas oma õpilase edu tagamaadest.

Kaarel Karri kuulub praegu ka Eesti noortekoondisesse ja veebruaris peaks ta osalema Põhjamaade meistrivõistlustel Rootsis. "Sellised võistlused on tähtsad, et võrrelda ennast teiste tugevamate suusamaade noortega. Motivatsiooni ja tahtmist suusatamises kaugele jõuda on Kaarlil praegu rohkem kui kunagi varem," kinnitas Rajas.

Tubli sõidu tegi ka teine Iisaku noormees Rico Jaanipere, kes  tänavu esindab Alutaguse suusaklubi.  Talle kuulus sama vanuseklassi neljas koht, poodiumile jõudmiseks tulnuks olla kõigest 8 sekundit kiirem.

Tippude kõrval arenevad kõik

Janek Vallimäed rõõmustas, et tippude kõrval on tublisti edasi liikunud ka teised noored. "Meie kõige tugevamad võtsid need võidud, mida neilt oleme juba harjunud ootama. Aga väga hea meel on ka selle üle, et paljud teised meie noored lähenevad neile. Mitmed need, kes on varem olnud noortesarja etappidel kolmandas kümnes, jõudsid nüüd juba esikümnesse või selle piirile. Seda peaaegu kõigis vanuseklassides. See tähendab, et heal päeval võib nii mõnigi neist ka esikolmikusse jõuda," rääkis Vallimäe.

Tema sõnul torkab Ida-Viru noorte edu sellistel võistlustel meeldivalt silma. "Täitsa lust oli vaadata, kui palju meie Ida-Viru  suusatajaid teiste Eesti parematega võidu jõuab sõita. Praegused tingimused ja õhkkond suusatamise arendamiseks maakonnas on väga head," ütles ta.

Noortesarjas on kavas veel kolm etappi. 21. veebruaril võisteldakse Värskas vabastiili sprindis. Nädal hiljem on Otepääl kavas vabastiilis suusakross. Sarja lõpuetapp toimub idavirulaste koduradadel 21. märtsil, kui Pannjärvel sõidetakse ühisstardiga klassikadistantse.

Osa Alutaguse suusaklubi noori teeb Pannjärvel kaasa 6. veebruaril toimuval koolimaratonil ja päev hiljem Alutaguse maratonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles