Kiviõli kavatseb ehitada miljon eurot maksva staadioni

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli jalgpallil on pikk ajalugu. Neli aastat tagasi tähistati suurejooneliselt 75. aastapäeva ja sel puhul käisid platsil nii veteranid kui linnajuhid.  80 aasta juubeliks uus staadion ilmselt veel ei valmi, aga 85. sünnipäevaks peaks ta olema juba hästi sissemängitud.
Kiviõli jalgpallil on pikk ajalugu. Neli aastat tagasi tähistati suurejooneliselt 75. aastapäeva ja sel puhul käisid platsil nii veteranid kui linnajuhid. 80 aasta juubeliks uus staadion ilmselt veel ei valmi, aga 85. sünnipäevaks peaks ta olema juba hästi sissemängitud. Foto: Matti Kämärä

Tänavust hooaega Eesti esiliigas kohutavalt  alustanud ja rahapuuduses vaevlev Kiviõli Irbis on nüüdseks saanud neli võitu järjest ja sihib juba kohta meistriliigas ning ootab uue staadioni ehituse algust.

Mõne kuu jooksul on Kiviõli meeskond justkui ümber sündinud. Kui märtsis tulid järjepanu viieväravalised  hävingud, siis alates aprillist on Irbis sammunud võidult võidule.

Tabeli põhjast üles

Viimati, läinud laupäeval, tehti kodustaadionil pihuks ja põrmuks mullu Eesti karikasarja finaali kaudu eurosarja jõudnud Tartu Santos skooriga 7:3. Asi sai klaariks juba 33. minutiks, mil Kiviõli juhtis 4:0.

Võidulainel kulgemine on ühe kuuga kergitanud  Irbise tabeli põhjast 13 punktiga  kuuendaks. Kui jätta kõrvale esiliigas mängivad meistriliiga duubelkoosseisud, kes eliitseltskonda pürgida ei saa, siis on Kiviõli meeskonnast eespool veel vaid kaks nii-öelda iseseisvat klubi. Vändra Vaprusel on kaks ja Tallinna Kalevil seitse punkti rohkem.

Kiviõli Irbise eestvedaja ja treener Erik Šteinberg sõnas, et hooaja algus on meeskonnal viimastel aastatel alati üle kivide ja kändude käinud, kuid tänavu on mängijad siiski suhteliselt varakult heasse vormi tõusnud. "Kui meil õnnestub olemasolevaid mängijaid koos hoida, siis oleks täiesti reaalne tõusta ka meistriliigasse. See on meile kindlasti jõukohane," ütles ta, leides, et tänavu on esiliiga üldine tase nõrgem kui veel viis-kuus aastat tagasi. "Nii Vändrale kui ka Rakverele tuleb au anda, et nad mängivad nii kõva tahtega. Kuid oskuste ja tehnika poolest oleme neist paremad."

Rahamured pole lahenenud

Šteinbergi suur mure, millele seni lahendust pole leitud, on meeskonna tänavuse hooaja eelarve. Kuu aega tagasi oli tõsiselt päevakorral hooaja katkestamine, sest klubi kassas polnud isegi nii palju raha, mille eest Saaremaale mängule sõita. Eesti jalgpalliliidu väike rahasüst leevendas mõneks ajaks olukorda, ent kogu hooajaks vajalikku raha pole veel koos. "Selle toetusega saame kaetud oma transpordikulud juuli keskpaigani. Kuid mängijatele tuleks maksta ka vähemalt 20 eurot päevarahaks. Mitmed on juba öelnud, et kui neile mängu tõttu töölt äraolekut ei kompenseerita, siis ei saa nad edaspidi enam mängida," kirjeldas Šteinberg klubi praegust rahalist olukorda.

Irbise rahamured pöörasid hulluks seetõttu, et meeskonna põline põhitoetaja Kiviõli Keemiatööstus odavast naftast tingitud keerulise majandusliku olukorra tõttu rahakraani kinni keeras. Selle taasavamise võimalustest on Šteinbergi sõnul seni vaid räägitud.

Olukorra lahendamisse on sekkunud ka Eesti jalgpalliliidu president Aivar Pohlak, kes kinnitas 10. aprillil vutiportaalis Soccernet, et on saanud meeskonna peatoetajalt lubaduse, et ebasoodsast turuolukorrast hoolimata toetatakse Kiviõli klubi liigahooajal osalemiseks vajaliku kriitilise summaga. "On oluline, et kõik liigahooaega alustanud meeskonnad mängiksid selle lõpuni, ja eeldan, et nii saab olema ka Irbisega," sõnas ta.

Üks Alexela Grupi omanikke ja Kiviõli Keemiatööstuse nõukogu esimees Marti Hääl kinnitas eile Põhjarannikule, et ettevõte toetab jätkuvalt Kiviõli kandi spordielu. "Alexela prioriteet on olnud eelkõige noortespordi toetamine. Ajal, mil turud on madalseisus, on meie prioriteet säilitada loomulikult olemasolevad töökohad Kiviõli Keemiatööstuses. Kui on valida, kas töökohad või täiskasvanute spordiharrastuse rahastamine, siis võib igaüks ise tuletada, mis on olulisem," sõnas ta, lisades siiski, et kavatseb lähiajal Kiviõli linna ja Irbise klubi juhtidega arutada, kuidas kohaliku jalgpallielu toetuse tulevikumudel võiks välja näha.

Uus staadion on päevakorral

Kiviõlis on mitu aastat plaanitud ka uue staadioni rajamist. Vähem kui kuu aega tagasi Kiviõli linnapeaks saanud Nikolai Vojeikini sõnul kuluks selleks, et ehitada Eesti meistriliiga mängude nõuetele vastav kunstkattega jalgpallistaadion, mille ümber oleksid ka 400meetrised jooksurajad, ligikaudu miljon eurot. "Peame võtma laenu. Kuid on selge, et Kiviõli linnale üksi käiks staadioni rajamine üle jõu. Sellel on piirkondlik tähtsus ja seetõttu tahame selgust, kuivõrd on sellest huvitatud ka Lüganuse, Sonda ja Aseri vald," sõnas ta, avaldades lootust, et staadioni rajamist toetab tugevasti ka Kiviõli Keemiatööstus.

Marti Hääl ütles, et keerulistele aegadele vaatamata ei ole Kiviõli Keemiatööstus taganenud kavatsusest toetada Kiviõlisse uue staadioni rajamist. "Oleme nõus panema sellele ettevõtmisele oma õla alla eeldusel, et tulevasel staadionil saaks peale jalgpalli tegelda ka kergejõustikuga. Samuti on oluline, et sellist tänapäevast spordirajatist vajavad ja on valmis sinna panustama peale Kiviõli linna ka naabervallad," väljendas ta Vojeikiniga sarnaseid põhimõtteid.

Hääle sõnul on tähtis saada kindlus, et staadioni on noortespordi jaoks piirkonnale vaja, staadioni asukoht ja lahendus on optimaalne ning staadioni majandamine on pikemas perspektiivis ka jätkusuutlik. "Staadioni rajamine on ühekordne kulu, aga ülalpidamine ja opereerimine toob igapäevaseid rahalisi väljaminekuid," sõnas Hääl.

Nikolai Vojeikini hinnangul oleks staadioni rajamine piirkonna jaoks oluline. "Jalgpallis käib meil päris hea noortetöö. Olen ise näinud, et poistel silmad säravad. Hea on seegi, et Erik Šteinbergi näol on olemas aktiivne eestvedaja, kes tuli pealinnast Kiviõlisse end teostama. Selliste eeldustega tuleb edasi minna," tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles