Reena Koll kohaneb Bubka treeneri näpunäidetega

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reena Koll on visalt harjutanud uusi teivashüppe nüansse, millega harjumise korral peaksid hakkama hüpped senisest märksa kõrgemale ulatuma.
Reena Koll on visalt harjutanud uusi teivashüppe nüansse, millega harjumise korral peaksid hakkama hüpped senisest märksa kõrgemale ulatuma. Foto: Matti Kämärä

Eesti teivashüppe rekordi omanikul Reena Kollil pole õnnestunud tänavu veel soovitud tulemusi näidata, ent samal ajal on ta näinud kõvasti vaeva, et kohaneda maailma tipptreeneri Vitali Petrovi nõuannetega, mis peaksid ta tulevikus üle võimalikult kõrgel asuva lati lennutama. 

Reedel Jõhvi gümnaasiumi pidulikul aktusel lõputunnistuse vastu võtva Reena Kolli sportlik poolaasta on olnud katsumusrohke. Mullu tulemusega 4.20 juunioride maailmameistrivõistlustel USAs 8. koha saanud 18aastasel teivashüppajal ei õnnestunud sisehooajal numbrites mõõdetavat arenguhüpet teha. Enamgi veel, mitmel võistlusel ei alistunud isegi algkõrgus. Olgugi et ta tõusis paljutõotavalt väga kõrgele lati kohale, langes ta kõikidel katsetel latist mitte mööda, vaid sellele peale.

Kannatlikkus on tähtis

Reena Kolli tänavune senine  parim võistlus oli läinud pühapäeval Eesti klubide karikavõistlustel, kus ta ületas 4 meetrit ja täitis sellega ka kuni 20aastaste juunioride Euroopa meistrivõistluste normi.

Tema treenerist isa Hanno Koll selgitas, et hooaeg on seni läinud üle kivide ja kändude, sest edasise arenguhüppe tegemiseks on tulnud õppida palju uusi nüansse, millega harjumine nõuab lihtsalt kannatlikkust ja aega.

Reena nõustajaks on viimase aasta jooksul olnud teivashüppe tippasjatundja, 77aastane Vitali Petrov, kelle õpilased on olnud nii Sergei Bubka, Jelena Isinbajeva, Giuseppe Cibilisco kui mitmed teised selle nõudliku spordiala valitsejad. Praegugi kuulub Itaalias elava Petrovi hoolealuste hulka näiteks 5,80 hüpanud brasiillane Fabio Gomes da Silva.

Hanno Kolli sõnul võib küll tarkusi, kuidas teibaga kõrgele hüpata, ammutada ka raamatutest, kuid hoopis teine tera on, kui üks selle ala maailma paremaid treenereid vahetult trenne läbi viib ja oma saladusi avab. "Selle aja jooksul, mil me Petroviga koostööd oleme teinud, on Reena saanud kokku poolteist kuud tema juures harjutada. See on olnud väga väärt aeg. Asi pole ainult üksikutes tehnilistes nüanssides, vaid ka näiteks spetsiaalsetes jõuharjutustes, millega arendada just selliseid lihaseid, mis teivashüppes väga olulised on," selgitas Hanno Koll selle spordiala treenimise peensusi.

Põhiküsimus, millega isa ja tütar on viimasel ajal vaeva näinud, on hoojooksu pikendamine. Kui siiani hüppas Reena 12 sammult, siis Petrovi näpunäidete järgi proovitakse nüüd üle minna 16 sammule. "Kõrvaltvaatajale võib see tunduda suhteliselt tähtsusetu asjana, tegelikult  muudab see aga väga palju − kiirus äratõukel on näiteks  hoopis teine. Sellega tuleb harjuda, meil  ei ole seni see kõige paremini välja tulnud," rääkis Hanno Koll.

Mõned päevad enne pühapäevast võistlust võttis Hanno kõne Petrovile ja küsis nõu, mida teha − hüpped ei tule üldse välja. Viimane soovitas vahepeal taas 12 sammu peale tagasi minna, et hüppe tunnetus taastada. "See oli õige otsus. Nüüd proovime trennides vahepealset varianti − 14sammust hoojooksu − ja ütlen ausalt, et nii ilusaid hüppeid polegi ma Reenal varem näinud. Oleme nüüd mitmed suured pinged maha saanud, sest  eks see viimaste kuude olukord, kus nägime vaeva kõvasti, aga tulemust ei tule, tegi meid endidki murelikuks," sõnas ta.

Põhivõistlus juunioride EM

Eeloleval nädalavahetusel võinuks Reena Eesti koondisega sõita Kreeta saarele, kus toimuvad võistkondlikud Euroopa meistrivõistlused, ent ta loobus sellest, sest reedel on tal Jõhvi gümnaasiumi lõpuaktus. "See sündmus on kord elus, võistlusi tuleb veel palju," selgitas Hanno.

Tema sõnul kavatseb Reena gümnaasiumi lõpetamise järel võtta õppimises  vaheaasta, et keskenduda täielikult spordile. "Eks tänavu kevadel jättis ka  eksamite pingeline periood treeningutele oma jälje," ütles Hanno Koll.

Reena plaanib ka edaspidi jääda Jõhvi elama ning esindada siinset kergejõustikuklubi Visa, kes on aidanud tal leida raha nii koostööks Vitali Petroviga kui katnud muid kulusid.

Tänavuse hooaja põhivõistlus on tal juuli keskel Rootsis Eskilstunas toimuvad kuni 20aastaste juunioride maailmameistrivõistlused. Seal medali võitmiseks tuleb treenerist isa hinnangul hüpata vähemalt 4,30, mis oleks Reena uus isiklik rekord.

Augustis Pekingis toimuvate täiskasvanute maailmameistrivõistluste norm on 4,50. "Sinna pääsemine ei ole praegu meie eesmärk. Aga kui peaksime saama kõik klappima, siis ei ole sellise tulemuseni jõudmine sugugi võimatu, kuid see oleks juba lisaboonus," ütles Hanno Koll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles