Rahanäljas Irbise köielkõnd on lõppemas krahhiga

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli Irbis on sel hooajal visalt vingerdanud, et mängijate ja raha põuale vaatamata esiliigas konkurentsis püsida, ent nüüd ei õnnestu enam 11 meest kohtumisteks kokku saada.
Kiviõli Irbis on sel hooajal visalt vingerdanud, et mängijate ja raha põuale vaatamata esiliigas konkurentsis püsida, ent nüüd ei õnnestu enam 11 meest kohtumisteks kokku saada. Foto: Matti Kämärä

Hooaja algusest alates rahapuuduse tõttu esiliigas hingeheitmise  äärel olev Kiviõli Irbis ei suutnud laupäevaseks kohtumiseks Vändra Vaprusega 11 mängijat kokku koguda ja sai tabelisse loobumiskaotuse ning küsitav on hooaja lõpuni mängimine. 

Kiviõli jalgpallielu eestvedaja ja Irbise juht Erik Šteinberg rääkis, et kuna reedel sai selgeks, et üle kümne mehe nad laupäevaseks kohtumiseks kokku ei saa, siis ei pidanud nad mõistlikuks Vändrasse sõidule raha kulutada. "Mängijaid on meil niigi vähe. Enamik käib tööl. Osa neist pidi tööl olema ka laupäeval. Kuna mul raha neile jalgpalli mängimise eest maksta pole, siis ma ei saa neile öelda, et ärge tööle minge, tulge ikka meiega mängima," kirjeldas ta kujunenud olukorda.

Ei mängi, kui päevarahagi ei saa

Kuigi Irbis on tänavu registreerinud 19 mängijat ja saab kasutada ka duubelmeeskonna Kohtla-Järve JK Järve mängijaid, on jalgpallurite põud kummitanud Kiviõli meeskonda hooaja algusest saati. Mitmeid mänge on peetud  ühegi varumängijata. Kõige kurioossem olukord tekkis aga juuli keskel, kui kohtumises Tallinna Kaleviga jäigi Irbis kahte mängumeest asjatult platsile ootama ja kogu kohtumine mängiti üheksakesi 11 vastu.

Šteinberg ei salga, et mitmed mängijad on loobunud seetõttu, et ei saa klubilt loodetud päevaraha, mis kataks nende sõidukulu ja ühe söögikorra. Üle poole Irbise põhikoosseisu mängijatest elab ja käib tööl Eesti eri paigus ja sõidab mängudele oma kulul.

Meeskonna olukorda  komplitseerib ka viimastel aegadel ainsaks väravavahiks jäänud 16aastase Mihhail Suhhomjatnikovi põlvevigastus. Ühes kohtumises juba tuli väravasse panna väljakumängija Andrei Tjunin. "Sellises olukorras ei näinud me mingit mõtet kümnekesi Vändrasse sõitmiseks," rääkis Šteinberg loobumisotsusest.

Liigast kõrvaldamise oht

Esiliigas on jäänud pidada veel üheksa mängude vooru. Kui Kiviõli meeskond jätab veel korra mängule tulemata, tähendab see Eesti jalgpalliliidu reeglite järgi esiliigast kõrvaldamist. Šteinberg ei välista, et nii võib ka minna. Eeloleval laupäeval kodustaadionil toimuvaks kohtumiseks Vändra Vaprusega loodab ta vähemalt 11 meest kokku saada. Järgmisel kolmapäeval Kuressaares toimuva kohtumise kohta on ta aga juba teatanud nii vastasele kui jalgpalliliidule, et sinna Irbis ei jõua.

"Ei ole mingit võimalust, et saaksime tööpäeval mängijad kokku. Saaremaale sõiduks kulub ju terve päev ning tagasi jõuaksime varahommikul. Kui mäng tõstetakse nädalavahetusele, oleks meie osalemine veel kuidagimoodi mõeldav, " ütles Šteinberg, kes leidis, et esiliigas, kus löövad kaasa amatöörid, ei tohiks argipäevadele üldse mänge planeerida.

Raha ja mängijate põuale vaatamata oli Irbis veel hiljuti iseseisvate klubide konkurentsis (meistriliiga duubelmeeskondi arvestamata) liider, kellele terendas järgmiseks aastaks tõus meistriliigasse. Ka praegu ei ole see võimalus teoreetiliselt kadunud, sest eespool olevatest Rakvere Tarvast ja Tallinna Kalevist jäädakse maha vastavalt kuus ja viis punkti.

Šteinbergi sõnul püsib räsitud Irbis konkurentsis eelkõige tänu sellele, et esiliiga mängutase on üks viimaste aastate nõrgemaid. "Kui meil oleks tänavu pisutki stabiilsem koosseis ja elementaarne eelarve suurusjärgus 50 000 eurot, et katta sõidukulud ja maksta mängijatele päevaraha, ei oleks meistriliigasse tõusmine mingi küsimus," väitis ta.

Odava nafta tagajärg

Kiviõli vutiklubi tänavused probleemid tulenevad suuresti sellest, et meeskonna põline toetaja kohalik keemiatööstus on nafta hindade kukkumise tõttu ise keerulises olukorras ja seetõttu klubi toetamist kordades vähendanud.

Eesti jalgpalliliidu avalike suhete juht Mihkel Uiboleht sõnas, et liit on huvitatud, et iga meeskond, kes hooaega alustab, mängib selle ka lõpuni. "Oleme vajaduse korral appi tulnud, kuid saame seda teha kindla piirini. Kui kevadel ilmnes Irbise keeruline olukord, suhtlesime Kiviõli Keemiatööstuse omanikega ja saime kokkuleppe, et nad tagavad selle minimaalse summa, mis on vajalik mängudele sõitmiseks," ütles Uiboleht, kelle sõnul on osa sellest rahast liidu kaudu klubile üle kantud ja teine osa on veel tulemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles