Mikk Kotkas seikles Üllar Saaremäe noorusmail

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kotkase paarimees Anders Prikk on sunnitud sekkuma, kui tippvõmm, talle omaselt rind kummis, tahab ilma orderita garaaži läbi otsida.
Kotkase paarimees Anders Prikk on sunnitud sekkuma, kui tippvõmm, talle omaselt rind kummis, tahab ilma orderita garaaži läbi otsida. Foto: Matti Kämärä

17. novembri õhtul pool üheksa pole mõtet kellelegi Kohtla-Nõmmel helistada, sest kõik on teleri ette naelutatud: Kanal 2st tuleb "Viimase võmmi" 10. osa "Kullakamakas", mida filmiti Kohtla-Nõmmel, nii maa peal kui maa all.

Tegelikult pole vist mõtet kellelegi siin Ida-Virumaal helistada, sest peale tuttavate paikade on kaadris ka tuttavad inimesed.

Autoremonditöökoda kohapealt võtta

Mikk: "Mis seal putkas on?"

Tõnu: "Kontor." Mikk hakkab garaaži poole minema, Tõnu astub talle ette.

Mikk: "Kas meil on midagi varjata?"

Tõnu: "Kas meil on luba siin ringi nuuskida?"

Mikk: "Kas ma näen välja, nagu ma seda vajaksin?"

Tõnu: "Kas ma näen välja, nagu sa ilma orderita minust mööda saaksid?

Mikk: "Näed küll!"

Mikk hakkab mööda minema, kuid Tõnu paneb käe ette ning meeste vahel läheb rüselemiseks. Pärast Anders Priki sekkumist − "Nüüd aitab!" − laseb Mikk Tõnu lahti ja kiirustab minema. Anders järgneb, kuid jääb hiljaks, Mikk jõuab juba autosse istuda ning tõmbab minema, jättes Andersi maha.

See stseen võetakse üles Kohtla-Nõmme alevis aadressil Kooli 17, kus asub... Seriaalivõtteid pildistama tulnud fotograafid on veendunud, et tegelikult ei asu seal midagi, et on lihtsalt ühe eraisiku garaaž ning selle juures olevad autod on Kohtla-Nõmme pealt kokku korjatud. Et Kohtla-Nõmme inimesed larbivad sel päeval kõik jalgsi.

Tegelikult polnud vaja võttepaigas midagi lavastada, sest aadressil Kooli 17 asub Margus Juurami firma OÜ FirstCar autoremonditöökoda.

Kullakamakas ja mõrv

Marguse ja tema abilise kvaliteetset tööd osatakse maakonnast kaugemalgi hinnata.

Mina paneks Marguse asemel nüüd garaaži seina peale veel suure tahvli suurte tähtedega: "SIIN TOIMUSID "VIIMASE VÕMMI" VÕTTED!"

Margus naerab selle ettepaneku peale, leides samas, et reklaam, mis talle filmivõtetega sülle jooksis, paha ei tee. Tasuta reklaam ju!

Vähe sellest, et tema töökoda ennast võttepaigana Eesti teleseriaalide ajalukku jäädvustas, ka Margus ise vaatab teile 17. novembri õhtul "Viimasest võmmist" vastu. Ei, ei, mitte mutrivõtit käes hoidva töömehena, vaid võmmina! Jah, mundris võmmina, kes sõidab sündmuspaigale võmmiautos, sireeni ja vilkurite saatel.

Sündmuspaigaks on seesama Marguse enda garaaž, kuhu Mikk Kotkas on, rind kummis, üritanud esimesel katsel läbiotsimisorderita sisse tungida.

Gaas põhjas, käib Kotkas vahepeal sipsti orderi järel Tallinnas ära ning nüüd pole Tõnul, kes ennist risti-põiki garaaži ukse peal ees seisis, enam pääsu. Sel ajal kui Margus politseinikuna uksel vahti peab, teeb kriminalist garaažis kiire revisjoni ning tuleb tagasi... Kullakamakaga!

Tõnu süüdistatakse mõrvas, aga ausõna, mina ei tea, kas Kotkas on ikka õigetel jälgedel ja kas see oli ikka Tõnu, kes kulla kaevanduskäiku peitnud kaevuri mättasse lõi, sest selles stseenis ei selgu veel midagi.

Oma poiss

Stsenaristi ja režissööri Gerda Kordemetsa juhendamisel võetakse üles üldplaane ja suuri plaani, filmitakse garaaži ja garaažist välja.

Möödasõitev auto jääb uudishimulikult seisma: filmivõtteid ei näe ju iga päev. Paraku rikub ta oma mootorimürinaga heli ära ning duubel ühele järgneb duubel kaks.

Siis kostub lennukimürinat, siis hakkab taamal traktor põllul tööle − kartulivõtuaeg ju! −, siis läheb päike pilve taha, siis hakkab koer haukuma. Aga see on välivõtetel tavaline.

Kotkas on järjekordse duubli ajal taas kord garaažiomanikku ründamas, kui üks naisterahvas sõidab punasel jalgrattal mööda ning hõikab rõõmsalt: "Tere!"

"Tere, tere!" hõikab Kotkas vastu.

Kes siis Kotkast Kohtla-Nõmmel ei tunneks! Oma poiss ju − Üllar Saaremäe, Kohtla-Nõmmel sündinud!

Mõni aeg hiljem viipab Kotkas käega, et politseiautot kohale kutsuda. Kaamera ette keerab oma autoga aga hoopis üks Kooli tänava elanik. "Ei mingit austust kinokunsti vastu," vangutab Kotkas-Saaremäe pead, endal suu naerul, ning valmistub järjekordseks duubliks.

Sakslaste paika pandud

Võttegruppi ei toonud Kohtla-Nõmmele siiski Saaremäe, vaid "Viimase võmmi" stsenarist ja režissöör Gerda Kordemets.

"Viimane võmmi" seriaal on tegelikult üldse Saksamaal välja mõeldud, kuid Kordemetsal tuleb see kohandada Eesti oludele vastavaks.

Selle, et seriaali 4. hooaja 10. osas mõrvatakse kullakamaka pärast üks kaevur, kes on selle kaevanduskäiku ära peitnud, olid sakslased paika pannud. Ja kus mujal kui Kohtla-Nõmmel pidi Kordemets seda filmima, sest Kohtla-Nõmmel on ju kaevandusmuusem ning seal on erinevalt tegevkaevandusest kõik külalised ka maa alla oodatud.

Sellist mastaapi nagu sakslastel, et kaevanduskäik asub 1200 meetri sügavusel, kus töötab 1200 kaevurit, Kordemetsal võtta polnud, aga Kohtla kaevandusmuuseum kui igati turvaline võttepaik oli talle tuttav juba aastate eest, kui ta Saaremäest portreesaadet üles võttis.

Sellest ajast mäletas ta ka Kohtla-Nõmme kultuurimaja ning alevis asuvaid kaevurite individuaalmaju. Oma mälestuste põhjal ta Kohtla-Nõmmel võttepaigad välja valiski, vaid Marguse garaaž vajas etteütlemist.

"Viimase võmmi" erakordselt kokkuhoidev, sõbralik ja väga loominguline võttegrupp suristaski möödunud nädalavahetusel kaamerat mitte ainult OÜ FirstCar garaažis ja maa all, vaid ka ühes individuaalmajas ja kultuurimajas, kus võtetel osalesid meeskoori Kaevur lauljad, mängides... No keda siis veel, kui mitte kaevureid!

Jäi siis meelde, millal Kanal 2st näha saab, kuidas Mikk Kotkas Üllar Saaremäe noorusmail mõrvajuhtumit lahendab? 17. novembri õhtul, nii et sinna on veel aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles