Irbis maandub teises liigas

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooaja viimases kohtumises alistas Kiviõli Irbis põlise rivaali Rakvere Tarvase. Sellest hoolimata lähevad nende meeskondade edasised teekonnad kaugele lahku. Rakvere meeskond mängib järgmisel aastal meistriliigas, Kiviõli aga teises liigas.
Hooaja viimases kohtumises alistas Kiviõli Irbis põlise rivaali Rakvere Tarvase. Sellest hoolimata lähevad nende meeskondade edasised teekonnad kaugele lahku. Rakvere meeskond mängib järgmisel aastal meistriliigas, Kiviõli aga teises liigas. Foto: Matti Kämärä

Kiviõli Irbise jalgpallimeeskond lahkub rahapuuduse tõttu esiliigast ja hakkab järgmisel hooajal mängima teises liigas, kus mängivad Eestis pingereas tugevuselt 31.-58. kohal olevad meeskonnad.  

"Finantsid ja veel kord finantsid," nimetas Kiviõli jalgpallielu eestvedaja Erik Šteinberg põhjuse, miks viimased kaheksa aastat esiliigas püsinud meeskond nüüd mitu sammu allapoole astub. "Me oleme sunnitud vabatahtlikult loobuma liigast, kus püsimise nimel oleme aastaid võidelnud."

Närvesööv rahata hooaeg

Kiviõli Irbise jaoks oli kogu lõppev hooaeg kannatuste rada, kuna nafta hindade kukkumise tõttu vähenes mitu korda lahjemaks ka meeskonna senise põhitoetaja Kiviõli Keemiatööstuse rahasüst. Irbisel oli pidevalt tegu 11 mängija kokkusaamisega ja ühele välismängule jäigi sootuks sõitmata. Hooaega aitas lõpuni vedada Eesti jalgpalliliidult saadud laen.

Klubi ebastabiilse rahalise seisu tõttu jäid ka tulemused heitlikuks − suured kaotused vaheldusid võitudega esiliiga liidrite üle. Hooaja viimases mängus alistati ka lähirivaal Rakvere Tarvas, kes tõusis järgmiseks aastaks meistriliigasse. Irbisel jäi meistriliiga üleminekumängudele pääsust puudu vaid kaks punkti.

"Sellist närvesöövat hooaega ma teist korda enam üle elada ei soovi," kinnitas Šteinberg, kel tuli rahapuudusega võideldes pidevalt muretseda, kas ja kuidas õnnestub mängijad kokku saada ning mille eest külalismängule sõiduks kütust osta.

Enamik mängijaid lahkub

Šteinbergi sõnul on Irbisel eesmärk säilitada täiskasvanute meeskond. Teises liigas on aga kulud oluliselt väiksemad, kuna osavõtutasu on väiksem ja mänge on hooaja jooksul 36 asemel 26. Kuna meeskonnad on jaotatud kahte 14-liikmelisse gruppi, siis idatsoonis osaleva Irbise sõidud on ka lühemad.

Kes mängijatest Irbise särgis järgmisel hooajal platsile jooksevad, Šteinberg praegu veel öelda ei oska. "Ma pole veel jõudnud mängijatega sellest rääkida. Kuid tõenäoline on, et tänavusest koosseisust jätkab vaid kümme protsenti, ülejäänud otsivad endale teised klubid," arvas ta.

Välistatud pole ka see, et Irbisest võib saada Sillamäe Kalevi duubelmeeskond. See võimalus oli päevakorral juba tänavuse hooaja eel.

Tublid noored

Šteinbergi sõnul panustab ta Kiviõlis noorte jalgpalli arendamisele, kuid kulub veel vähemalt kolm-neli aastat, enne kui need poisid meeste mängus kaasa saavad lüüa. "Praegu on meil kõige vanemad 2003. aastal sündinud poisid. Nende seas on palju tublisid ja andekaid. Nad võitsid tänavu oma piirkondlikus tsoonis esikoha ja äsja mängisid edukalt ka tugeval rahvusvahelisel turniiril Leedus. Nende arengut silmas pidades ongi tähtis, et linnas oleks ka täiskasvanute meeskond, siis neil on, kuhu püüelda," leidis Šteinberg, kelle juhitavas Irbise klubis treenib praegu 70 poissi ja nende arv kasvab.

Šteinberg arutas sel nädalal Kiviõli jalgpalli tulevikku ka Eesti jalgpalliliidu presidendi Aivar Pohlakuga. "Rääkisime ka sellest, et kuigi linn on väike, on jalgpall seal au sees olnud väga pikka aega. Järgmisel aastal saame tähistada 80 aasta juubelit. Praegu ei jää midagi muud üle, kui teha tugevat tööd noortega, et mõne aasta pärast oleks Kiviõlis taas tugev täiskasvanute meeskond," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles