Narvalane Aleksandr Latin sihib Rio olümpiat

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19. märts 2015. Tauno Võhmar (vasakul) on äsja valitud Mäetaguse vallavanemaks, kuid enne seda on volikogu esimees Veljo Kingsep (paremal) talt võtnud lubaduse registreerida end Mäetaguse valla elanikuks.
19. märts 2015. Tauno Võhmar (vasakul) on äsja valitud Mäetaguse vallavanemaks, kuid enne seda on volikogu esimees Veljo Kingsep (paremal) talt võtnud lubaduse registreerida end Mäetaguse valla elanikuks. Foto: Matti Kämärä

Narva triatleet Aleksandr Latin on endale sihiks seadnud tänavu Rio de Janeiros toimuvad suveolümpiamängud.

Triatlon on olümpiale kvalifitseerumise seisukohast üks keerulisemaid spordialasid. 29aastane Aleksandr Latin loodab, et tänavu kevadel õnnestub tal ületada kõik takistused ja edestada teiste riikide sportlasi ning pääseda suvel oma esimesele olümpiale.

Lootus olümpiale jõuda

Uut aastat kodumaal vastu võtnud Aleksandr Latin rääkis Põhjarannikule, et ettevalmistus olümpia kvalifikatsiooni alguseks on täies hoos. Juba on Tallinnas läbitud ujumistreeningud ning peagi lendab Latin Kanaari saartele esimestele treeningkogunemistele, mis kestavad viis nädalat. "Seejärel suundun tõenäoliselt Austraaliasse ning alustan seal oma võistlushooaega," sõnas Latin.

Praegu kuulub Latin maailma triatleetide reitingus üheksandasse kümnesse, Rio olümpiale sõidab umbes 60 paremat triatleeti. Olümpia kvalifikatsioon saab läbi mai keskel, see tähendab, et selleks ajaks peab Latin oma reitingut tõstma ja rohkem punkte teenima.

"Muidugi sõltub kõik sellest, kuidas esinen mina ja kuidas esinevad teised, kuid lootust olümpiale pääseda on," hindas Latin.

Kokkuvõttes veedab Latin vähemalt poole aastast soojades maades treeningutel ja võistlustel. Ta ütles, et kuna võistlusi toimub maailmas hulgaliselt, on tarvis mõningast taktikalist kavalust, et võistlusi õigesti valida ja seal võimalikult palju punkte teenida.

Aasta sportlane

Ida-Virumaa spordiliidu juhatus valis Aleksandr Latini möödunud aasta parimaks meessportlaseks. Tema eelmise aasta tippsaavutus oli 4. koht Euroopa mängudel Bakuus.

Latin tunnistas, et möödunud aastal tema ujumistulemused veidi halvenesid ning seetõttu tegeleb ta ujumisega praegu põhjalikumalt kui teiste aladega. Ent üldkokkuvõttes peab ta möödunud aastat siiski edukaks.

"Ma võistlesin stabiilselt hästi ning kõik võistlused lõpetasin esikolmekümnes või isegi kõrgemal kohal. Eriti hästi läksid kevadised ja sügisesed stardid, suve tuhmistasid ilmsiks tulnud allergia ja aset leidnud trauma," rääkis ta.

Praegu aga on Latini enesetunne hea. "Füüsiliselt ja moraalselt olen valmis raskeks, kõige vastutusrikkamaks ja keerulisemaks hooajaks," sõnas ta.

Raha küsimus

Pidev ühest riigist teise lendamine ja võõrsil elamine nõuab suuri kulutusi. Latin rääkis, et tal praegu olemas olevatest vahenditest jätkub uue aasta esimeseks kaheks-kolmeks kuuks.

"Ma arvutasin umbkaudu kokku, et kogu kvalifikatsiooni jaoks kulub mul umbes 13 000 eurot. Praegu on mul olemas sellest pool, ülejäänu tuleb kuskilt leida. Kuid tulen ots otsaga kokku ning seepärast ma eriti ei kurda − töötan sellega, mis on," ütles Latin.

Paralleelselt olümpiaks ettevalmistumisega valmistub Latin ka naist võtma. See võib aset leida samuti juba 2016. aastal. Latini väljavalitu ei ole sportlane, vaid Tallinnast pärit hambaarst.

Ehkki Narvas Latin trenni ei tee, on ta endiselt registreeritud oma kodulinna ning sõnas, et kavatseb ka edaspidi Narva sportlaseks jääda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles