Narva energiajooksu stardi- ja finišipaik kolib jõe äärde

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parematel aastatal on  Narva energiajooksul osalenud üle nelja tuhande jooksja ja kõndija.
Parematel aastatal on Narva energiajooksul osalenud üle nelja tuhande jooksja ja kõndija. Foto: Matti Kämärä

Tänavu juba kuuendat korda toimuva Narva energiajooksu võistluskeskus kolib Peetri platsilt Narva jõe äärsele promenaadile uue rannahoone juurde.

"Uues võistluspaigas on rohkem ruumi. Saame sinna kompaktselt teha  nii stardi- ja finišikoridorid, kõik teenindustelgid, kontserdilava ja kõik muu ürituse juurde kuuluva. Varem killustus ürituse melu mõnevõrra Peetri platsi ja kindluse vahele," ütles Narva energiajooksu peakorraldaja Mati Lilliallik pärast eilset koosolekut, kus otsus sündis.

Uuel paigal ammu silm peal

Ta tunnistas, et oli sellele paigale võistluskeskusena juba varem silma peale pannud. "See sobib selleks ideaalselt. Nüüd on õige aeg kolida, sest Narva linn on nii promenaadi kui uue moodsa rannahoone valmis ehitanud. Mõned haljastustööd on veel jäänud. Arutasime, et saame vajaduse korral tulla talgute korras kevadel appi neid tegema," sõnas ta.

Lillialliku sõnul räägib kolimise kasuks ka kaunis vaade mõlemale kindlusele kahel pool Narva jõge.   "Jooksjatel peaks olema päris ülev tunne nii startida kui finišeerida mööda jõe äärt kulgeval uuel promenaadil. Narva energiajooksu rada on eelnevatel aastatel osalejatelt palju kiidusõnu pälvinud − usun, et stardipaiga muudatus teeb selle veelgi kaunimaks," arvas ta, lisades, et nii poolmaratoni kui 7 km rada kulgevad suuremas osas samu tänavaid pidi kui mullugi. Ära jääb varasematel aastatel olnud viimase kilomeetri järsk tõus, kuhu on võimalikult head aega jahtivad tippjooksjad kaotanud omajagu sekundeid.

Nagu varasematel aastatel, selguvad ka tänavu Narvas Eesti poolmaratoni meistrid. Kohale on oodata enamikku Eesti paremaid pikamaajooksjaid, kuna see võistlus sobib hästi peaprooviks nii juulis toimuvateks Euroopa meistrivõistlusteks kui augustis algavateks olümpiamängudeks.

Tänavune eesmärk 5000 osalejat

Kui eelmisel aastal ulatus Ida-Virumaa suurimal rahvaspordiüritusel osalejate arv esimest korda üle nelja tuhande piiri, siis tänavuseks aastaks on korraldajate eesmärk küündida 5000 osalejani. "Eesmärgid peavad ikka suured olema. Kuid arvestades, kuidas Narva energiajooks on Eesti jooksuhuviliste seas tugeva poolehoiu võitnud ning ka idavirulaste seas kasvab harrastajate hulk iga aastaga, on see küllaltki reaalne siht, mille poole püüelda," sõnas Lilliallik.

Peakorraldaja lisas, et praegune registreerimisaktiivus viitab samuti uue osavõturekordi sünnile. "Rohkem kui neli kuud enne üritust on juba üle 500 inimese end kirja pannud. Mullu samal ajal oli see arv peaaegu poole väiksem," tõi ta näite.

Mati Lillialliku sõnul püütakse Narva energiajooksu tutvustada ka väljaspool Eestit. Eelnevatel aastatel on piiri tagant osalejaid olnud 150 ringis rohkem kui kümnest riigist. "Peterburist oli näiteks eelmisel aastal mitu bussitäit osalejaid ja sealt võiks tulla märksa rohkem, samuti teiste meie lähinaabrite juurest Soomest, Rootsist ja Lätist. Kuid välismaal jooksule reklaami tegemine on väga kallis. Praegu tulevad põhiliselt need, kes on kuulnud sellest tuttavate käes," arutles ta.

Peakorraldaja sõnul aitab Narva energiajooksu populaarsust kasvatada ka see, et Ida-Virumaal tuleb iga aastaga juurde uusi põnevaid paiku, mida enne või pärast üritust külastada. "Seepärast tulevadki paljud mitmeks päevaks," teadis ta.

Korralduse poolest on Lillialliku sõnul töö läinud iga aastaga ladusamaks tänu Narva kohalikule meeskonnale eesotsas Vladimir Všivtseviga. "Tema ongi õigupoolest selle võistluse direktor, kes paneb paika raja, kaasab vabatahtlikke abilisi ja lahendab veel tohutu hulga korraldusega seotud küsimusi," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles