Vane Vähk hakkas Põhjamaade parematele sitkelt vastu

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vane Vähk on viimastel aastatel Eestis korduvalt võitnud nii noorte meistrivõistlustel kui ETV noortesarja etappidel. Nüüd näitas ta, et sprindis on ta jõudnud ka Põhjamaade paremate noorte tipptasemele üsna lähedale.
Vane Vähk on viimastel aastatel Eestis korduvalt võitnud nii noorte meistrivõistlustel kui ETV noortesarja etappidel. Nüüd näitas ta, et sprindis on ta jõudnud ka Põhjamaade paremate noorte tipptasemele üsna lähedale. Foto: Matti Kämärä

16aastane Illuka noormees Vane Vähk näitas Põhjamaade noorte meistrivõistlustel vabastiili sprindis saavutatud 14. kohaga, et on jõudnud päris lähedale ka Norra ja Soome tippudele. 

Alutaguse suusaklubisse kuuluva noormehe saavutusele lisab kaalu, et kõik temast ettepoole jõudnud konkurendid olid temast aasta-kaks vanemad.

Loodetust märksa parem

Otepääl toimunud Põhjamaade meistrivõistlustel üllatas Vähk eelsõidus 17. ajaga. Kui esimesed kolm olid pikalt ees, siis neljandast kohast lahutas teda vaid viis sekundit.

Sitke sõidu tegi ta ka veerandfinaalis, tulles oma sõidus kuue võistleja seas kolmandaks. Poolfinaali pääsust jäi lahutama kõigest 0,06 sekundit. "Ütlesin talle, et ei oleks pidanud sel päeval varbaküüsi lõikama," viskas noormehe treener Timo Juursalu nalja.

Juursalu oli õpilase tulemusega väga rahul. "Enne võistlust lootsin vargsi, et ehk jõuab ta eelsõidust edasi 30 hulka ja saab ühe veerandfinaali sõidu kogemuse. Aga see, et ta on suuteline heitlema ka poolfinaali koha pärast, oli meeldiv üllatus," tunnistas ta.

Vanel oli see Juursalu sõnul esimene nii tugevas rahvusvahelises konkurentsis võistlus. "See näitas, et ta kannatab suurte suusariikide  omaealiste parematega võidu sõita, ning see teadmine peaks andma enesekindlust ka edaspidiseks," sõnas Juursalu, lisades, et kuigi Vane on võimsa  ja plahvatusliku stiiliga tuntud juba mitu aastat, on just tänavusel hooajal toimunud sprindis suurem edasiminek. Ka taktikaliselt on ta sprindis teinud küpseid etteasteid.

Tubli sõidu tegi sprindis Juursalu sõnul ka 17aastane Kaivo-Mart Kangro, kes pääses eelsõidust edasi 25. ajaga. "Arvestades, et ta ei ole praegu oma parimas hoos, võttis ta sellest sõidust maksimumi," leidis treener.

Aveli Uustalult  talve parim sõit

Laupäeval toimunud 10 km klassikasõidus jäi Vane Vähk 41 osaleja seas 35. kohale ja kaotust võitjale kogunes viis ja pool minutit. "See sõit ei õnnestunud. Läksime ka pidamismäärdega alt ja seetõttu läksid Otepää raskel rajal vahed suureks," tõdes ta.

Iisaku klubi Margus suusataja Kaarel Karri sai 10 km sõidus 26. koha.

Juursalu kiitis klassikasõidus hea võistluse teinud Aveli Uustalut, kes pälvis 44 osaleja seas 28. koha. Kõigil eespool olnud konkurentidel peale ühe ameeriklanna oli sünniaasta number väiksem kui temal. "Oluline näitaja oli, et Aveli edestas kindlalt kõiki koduseid konkurente, kellele ta on varasematel võistlustel kaotanud. See oli tema selle talve parim sõit," hindas Juursalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles