Jooksuvõistlus äratab Viivikonna korraks ellu

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viivikonna tondilosside vahel hakkab silma vaid üksikuid kohalikke inimesi ning märke elutegevusest. Pühapäeval peaks sealsetel tänavatel jooksma ja kõndima ligikaudu 150 inimest.
Viivikonna tondilosside vahel hakkab silma vaid üksikuid kohalikke inimesi ning märke elutegevusest. Pühapäeval peaks sealsetel tänavatel jooksma ja kõndima ligikaudu 150 inimest. Foto: Anna Romanenko

Sel pühapäeval toimub Kohtla-Järve hääbuvas linnaosas Viivikonnas esimest korda sel sajandil spordivõistlus − elamusjooks.

Võistluse idee autor ja peakorraldaja, Ida-Virumaa spordiliidu peasekretär Rene Kundla soovib sel moel tuua kas või korraks värsket elu asulasse, kus möödus tema enda lapsepõlv.

Sajandi sündmus

"Kohalikud inimesed on väga positiivselt häälestatud ja tunnevad heameelt, et  üle pika aja toimub Viivikonnas üks suurem sündmus. Nende sõnul pole seal aastaid olnud ühtegi meelelahutusüritust, viimasest spordivõistlusest on möödas aga vähemalt paarkümmend aastat. Võib-olla jaanitule ääres on mõnikord sangpommi sikutatud," rääkis ta.

Kohtla-Järve abilinnapea Ahtme, Sompa ja Viivikonna linnaosas Tiit Lillemets kinnitas, et Viivikonna elanikke pole viimastel aastatel tõepoolest üritustega hellitatud. Ka avalikud asutused on kõik kinni läinud. Lähim pood asub Sillamäel. "See on väga tänuväärne, et Rene Kundla võttis sellise jooksu korraldamise ette. See annab Viivikonna elule pisut  uut hingamist juurde," sõnas ta, lisades, et linnavalitsus teeb praegu seal hoolega heakorratöid − pügab puid ja riisub −, et asula pühapäeval vuntsitumalt külalisi tervitaks.

Veel veerand sajandit tagasi kihas endises kaevurite asulas vilgas elu, nüüdseks on elanikke jäänud Lillemetsa hinnangul 40 ringis. Teises Viivikonna linnaosa asulas Sirgalas peaks registri andmetel püsielanikke olema ligikaudu 80. "Kuid tegelikud arvud on ilmselt veelgi väiksemad," tõdes abilinnapea.

Kella asemel tasub vaadata ümbrust

Viivikonna elamusjooksul on võimalik valida 2,6 ja 10 km pikkuse raja vahel. Lühem rada kulgeb valdavalt asulas ja selle äärde jääb hulganisti lagunenud elumaju. "Jooksuvõistluse puhul on justkui kohatu soovitada mitte kiirustada. Ent lühemal rajal ning pikema raja algus- ja lõpukilomeetritel tasuks tõepoolest kella asemel vaadata pigem ümbrust. Siis tuleb ka elamus," jagab Kundla nõu. Samuti on kavas 700 meetri pikkune lastejooks ja tillujooks kõige väiksematele, kus aega ei võeta, kuid lõpetajad saavad suu magusaks.

Kundla püüab jooksu  korraldamisse kaasata võimalikult palju kohalikke inimesi. Näiteks võitjatele mõeldud puukujud valmivad kohalikus saeveskis. Peakorraldaja siiani Viivikonnas elav 92aastane vanaisa lubas auhindadeks anda 12 kaalikat, mis on kasvatatud tema enda peenramaal, kust ka jooksurada mööda läheb.

Viivikonna ahervaremed ja olustik on paelunud nii fotograafe kui filmitegijaid. Muu hulgas võeti viis aastat tagasi Viivikonnas üles ka suur osa Eesti tuntud laulja Kerli muusikavideost "Army Of Love", mida on praeguseks Youtube'is vaadatud juba üle viie miljoni korra.

Viivikonna praegune välisilme ei pruugi aga enam kaua säilida. Lillemetsa sõnul on linnavalitsusel soov asuda tondilossideks muutunud hooneid lammutama.

Jooksuvõistluste buum

Ida-Virumaad haaranud enneolematu jooksuvõistluste korraldamise buumi tulemusel toimub ainuüksi lähima paari kuu jooksul ligemale 15 võistlust, kevadest sügiseni ulatub aga jooksuürituste arv poolesaja lähedale.

Kui Ida-Viru jooksuhooaja juhatas sisse meeleolukas Lõbus jooks Narvas, kus minutitest ja sekunditest rohkem pälvisid tähelepanu osalejate kostüümid, siis alates eelseisvast nädalavahetusest läheb lahti tõsisemate võidujooksude jada.

Laupäeval austatakse Pannjärvel Virumaa silmapaistvat kindralit Aleksander Tõnissoni tema  141. sünniaastapäeval. Kaitseliidu Alutaguse maleva korraldataval võistlusel on traditsiooniliselt kavas 20 km pikkune militaarjooks ja 7,5 km pikkune rahvajooks ning lastejooksud. Esimest korda on aga neil huvilistel, kel pole käepärast relva ega 10kilost seljakotti, võimalik joosta poolmaratoni 21 km rajal.

Suure tõenäosusega sünnib tänavu ka osavõturekord, sest ainuüksi eelregisteerimise teel on end kirja pannud juba üle 200 osaleja. Jooksu peakorraldaja Aivar Oja sõnul on kindral Tõnissoni militaarjooks nii kaitseliidus, kaitseväes kui teistes jõustruktuurides aastatega tuntuks saanud ja osalejaid on tulemas Eesti eri otstest. "Nüüd on aga kasvanud huvi ka rahvajooksjate seas," sõnas ta.

Kui veel nädala eest veeti Pannjärvel metsa kunstlund, et korraldada  selle hooaja viimane suusavõistlus, siis nüüdseks on valdav osa metsaradadest lumevabad. "Jooksjatel tuleb siiski arvestada, et rajal võib olla niiskemaid ja porisemaid kohti," sõnas Oja.

Rene Kundla ei muretse, et aina uute rahvajooksude lisandumine mõned neist osavõtuvaeseks muudaks. "Neil üritustel on hakanud üha rohkem inimesi osalema. Valikuvõimalused suurenevad ja mida rohkem üritusi kodu lähedal toimub, seda enam see ka inimesi spordiga tegelema tõmbab," arvas ta.

Suuremad rahvajooksud Ida-Virumaal kevadel

* 16. aprillil kindral Tõnissoni jooks Pannjärvel

* 17. aprillil Viivikonna elamusjooks

* 23. aprillil Jüriöö jooks Narva-Jõesuu Heledas pargis

* 29. aprillil Püssi seeriajooksu avaetapp

* 1. mail Sillamäe maijooks

* 13. mail Narva Kreenholmi jooks

* 14. mail Sillamäe trepijooks

* 18. mail spordiklubi Murakas murdmaajooksusarja I etapp Pannjärvel

* 20. mail Püssi seeriajooksu II etapp Uljastel

* 21. mail Eastmani heategevusjooks Kohtla-Järve pargis

* 28. mail Jõhvi−Kohtla-Järve promenaadijooks

* 29. mail Narva promenaadijooks

* 4. juunil ümber Kuremäe kloostri jooks

* 11. juunil Narva energiajooks

* 15. juunil spordiklubi Murakas murdmaajooksusarja II etapp Pannjärvel

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles