Laupäeval kihutab Kurtna järvede vahel pool tuhat ratturit

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
46 km pikkuse põhidistantsi läbimine nõuab hambad ristis pingutamist ja head rattavalitsemise oskust.
46 km pikkuse põhidistantsi läbimine nõuab hambad ristis pingutamist ja head rattavalitsemise oskust. Foto: Matti Kämärä

Sel laupäeval toimuval Alutaguse rattamaratonil on oodata starti ligemale  poolt tuhandet maastikurattal kihutamise huvilist. 

Eile lõuna seisuga oli 46 km pikkusele põhisõidule registreerunud 349 ning 20 km pikkusele noorte- ja matkasõidule 51 osalejat. Ilmselt lisandub osalejaid veel võistluspäevalgi ning toimuvad ka lastesõidud.

Vaheldusrikas ja nõudlik rada

Et Alutaguse rattamaraton kuulub teist aastat järjest kaheksast etapist koosnevasse Eesti maastikurattasarja, siis peaks starti tulema valdav osa Eesti selle ala parematest.

Üks võistluse korraldajatest Tiit Pekk tõdes, et ligemale pool tuhat osalejat on rattamaratoni jaoks igati soliidne arv. "Rattasõiduhuvilisi tuleb küll iga aastaga juurde. Ainuüksi selliseid tõsimeelseid harrastajaid, kes käivad igal kevadel nädalate kaupa Hispaanias, Itaalias ja teistes soojades maades kõvasti harjutamas, on Eestis sadades. Kuid samas tuleb arvestada, et kõikvõimalikke rahvaspordiüritusi eri aladel on tekkinud nii palju, et igale võistlusele ei jätku sadu ja tuhandeid osalejaid," sõnas ta.

Tiit Pekk tõi Alutaguse rattamaratoni varjusurmast välja eelmisel aastal koos Robert Peetsiga, kes mõlemad on olnud viimastel aastatel ka Alutaguse suusamaratoni peakorraldajad. Rattamaratoni rada kulgeb osaliselt sama joont mööda, kus talvel suuskadel võidu sõidetakse. Ka ligemale poolesajast inimesest koosnevas vabatahtlike abiliste meeskonnas on palju neid, kes talvelgi Peetsil ja Pekil maratoni korraldada aitavad.

Tiit Peki sõnul on raja kavandamine töö, mis ei saa kunagi otsa, sest alati on võimalik leida ja lisada nüansse, mis selle veelgi huvitavamaks teeksid. Pekk ja Peets on kulutanud ratta seljas kümneid tunde, et enda peal katsetades Alutaguse rajast rattahuvilistele maiuspala valmis võluda.

"Praegust rada iseloomustab suur vaheldusrikkus. Sõidetakse Kurtna järvede vahel männimetsas, turbaväljadel, endises põlevkivikarjääris. On liivaseid ja mudaseid lõike. Lõuna-Eestiga võrreldes ei ole küll väga suuri tõuse, ent mitmedki neist on küllaltki teravad ja neist üles saamine nõuab kõva pingutust. Rajal on hüppekohti ja muid küllaltki tehnilisi kohti, mis nõuavad päris head rattavalitsemise oskust," rääkis Pekk, lisades, et 20 km pikkune noorte- ja matkarada on tunduvalt lihtsam ja jõukohane kõigile, kes pidevalt rattaga sõidavad.

Tema sõnul on just Alutaguse maraton ratturite ringkondades saanud kuulsaks omanäolise ja vaheldusrikka raja poolest. Et osalejad keerukal rajal ära ei eksiks, on korraldajad selle tähistamiseks paigaldanud üle poole tuhande sildi.

Ida-Viru oma ässad ka stardis

Kuigi praegu pole Ida-Virus sellise tasemega rattureid, kes poodiumile võiksid pääseda, peaksid Peki hinnangul nii Marten Jõeäär, Taavi Selder kui vanameistrid Peep Kivil ja Vova Všivtsev siiski parematele arvestatavat konkurentsi pakkuma ja Ida-Viru rattaspordi lippu kõrgel hoidma.

Alutaguse rattamaratoni 46 km pikkuse põhisõidu start antakse laupäeval Pannjärvel Alutaguse puhke- ja spordikeskuses kell 12. Kohe pärast seda toimuvad lastesõidud. 20 km pikkuse noorte- ja matkaraja start on kell 13.10.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles