Tankitõrjekompanii ajateenijate sõduri baaskursus lõppes uutmoodi rännakuga

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uut tüüpi rännak pani lisaks ajateenijate füüsilisele ja vaimsele võimekusele proovile ka nende meeskonnatöö oskused. 
KAITSEVÄE PEASTAAP
Uut tüüpi rännak pani lisaks ajateenijate füüsilisele ja vaimsele võimekusele proovile ka nende meeskonnatöö oskused. KAITSEVÄE PEASTAAP Foto: Põhjarannik

Homme vannuvad Jõhvi linnakus Eesti riigile truudust üle 100 oktoobris teenistusse astunud 1. jalaväebrigaadi tankitõrjekompanii sõdurit, kes läbisid sel nädalal sõduri baaskursuse lõpurännaku.

Rännaku, mis pani lisaks ajateenijate füüsilisele ja vaimsele võimekusele proovile ka nende meeskonnatöö oskused, läbisid baaskursuse õppurid ühiselt koos tulevaste Viru jalaväepataljoni nooremallohvitseridega, kes omakorda said harjutada üksuse juhtimist, teatas kaitseväe pressiteenistus.

Viru jalaväepataljoni ülem kolonelleitnant Arno Kruusmann selgitas, et rännaku uudse kontseptsiooni eesmärk oli tulevastele jao- ja rühmaülematele anda esmane juhtimiskogemus ning tutvuda tulevaste alluvatega, kellega koos teenistust jätkatakse. Rännaku üldine eesmärk on kasvatada meeskonnavaimu ja ühtekuuluvustunnet.

„Üsna varsti sõltub üksuse edukus just nooremallohvitseride õigetest otsustest. Rännak andis hea võimaluse ennast ülematena kehtestada, aga mis veelgi olulisem - elada sisse eestvedaja rolli ning tavapärasest ehk veidi rohkem ka kaasvõitlejatega arvestada,“ ütles kolonelleitnant Kruusmann ja lisas, et kuigi rännakul said õppurid uue rolliga hästi hakkama, siis kogemuste saamise nimel tuleb neil kindlasti veel pingutada.

Reamees Ants Juuse hinnangul said tulevased ülemad ülesandega hästi hakkama. Ka rännaku läbimine oli tänu suuremate kogemustega sõdurite juuresolekule mõnevõrra lihtsam. „Esimene päev oli väga raske, eriti viimased paar-kolm kilomeetrit. Õnneks olid juulikutse mehed meile abiks nii hea sõna kui ka soovitustega. Nad on suhteliselt enesekindlad, aga samas rahulikud, arvestasid meiega ning vajadusel suunasid,“ ütles reamees Juuse.

Uuendatud sõduribaaskursuse lõpurännaku kogupikkuseks oli pea 45 kilomeetrit, millest suurema osa läbisid sõdurid esimesel päeval täisvarustuses. Teisel päeval jätkasid ajateenijad rännakut lahinguvarustuses. Rännaku käigus tuli arvestada vastutegevusega ning kontrollpunktides täita nii taktikalisi-, kui ka meeskonnatöö oskusi nõudvaid ülesandeid.

Nooremallohvitseride erialakursuse rännakul pidid õppurid läbima pea 65 kilomeetrit, et tõestada oma sobivust allohvitseri ametikohale asumiseks.

Truudusetõotusega lõppeb ajateenistuse esimene etapp — sõduri baaskursus, mille jooksul omandavad sõdurid rivi- ja relvakasutamise oskused, metsas tegutsemise ja ellujäämise põhitõed ning edasiseks teenistuseks vajalikud baasteadmised. Järgmisest nädalast algavad Jõhvi linnakus erialakursused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles