Hiidlaste kingipakid jõudsid Kohtla-Järve lastekodusse

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidlased tegid lastekodu lastele nimelised kingid, mille Kärdla linnapea Georg Linkov eile üle andis. Lastekodu direktor Juri Tšumel loodab, et edaspidi on hiidlased nõus võtma nende lapsi oma perre eesti keelt õppima.
Hiidlased tegid lastekodu lastele nimelised kingid, mille Kärdla linnapea Georg Linkov eile üle andis. Lastekodu direktor Juri Tšumel loodab, et edaspidi on hiidlased nõus võtma nende lapsi oma perre eesti keelt õppima. Foto: Matti Kämärä

"Külalisi käib meil praegu palju, iga laps saab jõuludeks 4-5 kingitust - rohkem kui kodused lapsed," tõdes Kohtla-Järve lastekodu direktor Juri Tšumel, kui tassis eile kuuse alla järjekordse kingituste lasu - Hiiumaa inimeste annetatud nimelised pakid.

Juri Tšumeli sõnul on lastekodul tänavu erakordselt palju sõpru. Oma osa on selles televisioonil, usub ta. "Laulupealinna" saade, kus finaalis rebisid omavahel Kärdla ja Kohtla-Järve, lõppes esimese võiduga. Selle peale otsustasid hiidlased teha kena žesti, otsustades annetuste ja jõulukinkide kogumisega toetada Kohtla-Järve lastekodu, kes oleks saanud 20 000 eurot auhinnaraha juhul, kui laulupealinnaks saanuks põlevkivilinn.

Nii koguti Kärdlas toimunud omatoodangu- ja käsitöölaadal Kohtla-Järve lastele jõulukingitusi ja algatati annetuste tegemine lastekodukasvandike eesti keele õppeks. Kui annetusi oodatakse veel aasta lõpuni - praeguseks on kogunenud ligi 4000 eurot -, siis kingitused jõudsid saarelt eile pärale.

"Paar kinki on selles mõttes erilised, et need on teinud inimesed, kes on tulnud Kohtla-Järvelt Hiiumaale elama. Nad on kirjutanud kirjad ja pühadesoovid juurde," ütles Kärdla linnapea Georg Linkov, kes viib omakorda koju sõnumi lumest, sest Hiiumaal on veel maa must.

Juri Tšumel esitas Kärdla meerile veel ühe palve: "Võib-olla leidub Hiiumaal peresid, kes oleks nõus võtma suveks enda juurde meie lapsi. Parem, kui ühe korraga, sest siis nad õpivad keelt paremini." Eesti taludes keeleõppel on lastekodu kasvandikud käinud kümme aastat, aga Hiiumaaga on siiani kontaktid puudunud.

Linkovile on keeleõpe peres tuttav. "Suvel elas minu peres üks 11aastane Sillamäelt pärit tüdruk. Kuna mul on sama vana poeg, siis oli tal suhtluspartner olemas."

Eile õhtul said Kohtla-Järve lastekodu lapsed kätte ka Eesti Gaasi kingituse - neli 42 tollist telerit. Samuti ootavad direktori kabinetis laialijagamist SEB panga heategevusfondi muretsetud kingipakid. "Lapsed kirjutasid, mida nad tahavad, ja neile tehti individuaalsed kingitused," rääkis Tšumel.

30. detsembril peetakse lastekodus pidu, kuhu on oodatud ka endised kasvandikud, kellel on endal juba lapsed. Seal antakse lastele üle VKG toodud maiustused ja MP3 mängijad. Postimehe algatatud annetuste aktsiooni abiga loodetakse asendada lastekodu päevinäinud buss. TV3 lubas aga lapsed viia Tallinna loomaaeda, kinno ja kohvikusse.

"Mul on hea meel, et Eestis on nii palju heasüdamlikke inimesi ning heldelt annetatakse ka lastekodudele, kus elavad vene lapsed," tõdes 32 lapse koduks oleva lastekodu juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles