Tosin idavirulast läbis Tallinnas maratoni

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvilane Tarmo Tohver  oli üks 1659 jooksjast, kes sai pühapäeval Tallinnas hakkama maratoni läbimisega.
Jõhvilane Tarmo Tohver oli üks 1659 jooksjast, kes sai pühapäeval Tallinnas hakkama maratoni läbimisega. Foto: Erakogu

ühapäeval toimunud Tallinna maratonil läbisid 42,195 kilomeetrit ka tosin Ida-Viru rahvasportlast, vanameister Vjatšeslav Košelevil jäi aga õige pisut puudu pääsust Eesti meistrivõistluste pjedestaalile.

44aastane Košelev lõpetas maratoni kümnendana ja Eesti jooksjatest seitsemendana ajaga 2.40,10. Ometigi polnud Ida-Viru jooksukuulsus oma tulemusega sugugi rahul. "Kui vaadata vanust passis, siis võiks ju rahul olla, aga teades, et Eesti meistrivõistluste medalist jäi puudu vaid neli minutit ja minust läksid mööda mitmed need jooksjad, keda olen harjunud varasemate aastatel edestama, siis olen muidugi pettunud," sõnas Košelev.

Kiirust nappis

Samas tunnistas ta, et nii kerge kui sel pühapäeval pole talle ükski maraton elus veel olnud. "Mul ei tekkinud ühtegi rasket kohta, ma ei pidanud rajal kannatama ega piinlema. Liikusin ühtlases tempos, kuid mul polnud suuremat kiirust kusagilt võtta," ütles kaevurist jooksja, kes arvas, et selle põhjus oli liialt väike treeningmaht. "Hakkasin pärast pausi taas tõsisemalt treenima juuni lõpus, aga maraton eeldab siiski pikemat ettevalmistust.

Samas andis äsjane maraton Košelevile usku, et võib Eesti pikamaajooksjate paremikus veel järgnevatelgi aastatel konkurentsi pakkuda.

Ida-Viru juurtega jooksjatest ei olnud Košelev Tallinna maratonil siiski kõige kiirem. Üllatavalt hea jooksu tegi Vokast pärit Priit Lehismets, kes suvel on füsioterapeudina seisnud hea sellest eest, et  suuri tegusid tegeva Eesti korvpallikoondise mängijate füüsiline vorm oleks tihedale mängule graafikule vaatamata triksis ja traksis. Lehismets läbis maratoni ajaga 2.36,37, mis andis talle üldarvestuses seitsmenda ja Eesti jooksjatest neljanda koha.

Võit iseenda üle

Kui tipud heitlesid maratonil kõrgete kohtade pärast, siis kümnete idavirulaste eesmärk oli eelkõige maraton läbida ja võistelda iseendaga. Kaevanduste spordiklubist läbis maratoni neli jooksjat. Üks nendest, Tarmo Tohver, kes jõudis finišisse kolme tunni ja 55 minutiga sõnas, et sellise jooksu läbimine annab meeletult tugeva emotsionaalse laengu. "See on eriline tunne, kui sead endale eesmärgi maraton läbi joosta ja saad sellega hakkama," tõdes Tohver, kes lisaks parandas ka oma senist parimat aega enam kui 21 minutiga. "Selle taga on puhtalt töö ja veel kord töö. Olen sel aastal jooksnud juba 1000 kilomeetrit."

Tohver kartis kõige enam, et viimasel kümnel kilomeetril võivad maratoni nurjata krambid. "Nägin üksjagu palju neid, kes seetõttu raja äärde pidid jääma. Kui hakkasin ise tundma jalalihastes valu, siis võtsin targu natuke tempot alla ja see tuli kasuks. Tingimused olid seekord päris rasked, sest oli tugev tuul ja tundus, et see puhub kogu aeg vastu," sõnas ta, lisades, et kuigi esmaspäeval andis pikk jooks jalgades tunda, ei olnud selles midagi hullu ja juba eelseisval laupäeval kavatseb ta osaleda Jõhvi rahvajooksul. "See on ju kodukandi üks suuremaid jookse, seal peab ikka kaasa tegema!"

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles