Konflikt Lohusuus kisub aina pöörasemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volikogu esimees Toivo Kivi (roolis) ja endine vallavanem Urmas Soosalu mullu suvel demonstreerimas Soomest soetatud päästekaatrit. Nüüd süüdistatakse volikogu esimeest selles, et kaater seisab justkui eraomandina tema õuel ja lohusuu elanikud sellega kokku ei puutu.
Volikogu esimees Toivo Kivi (roolis) ja endine vallavanem Urmas Soosalu mullu suvel demonstreerimas Soomest soetatud päästekaatrit. Nüüd süüdistatakse volikogu esimeest selles, et kaater seisab justkui eraomandina tema õuel ja lohusuu elanikud sellega kokku ei puutu. Foto: Matti Kämärä

Lohusuus küpseb juba pikemat aega tüli vallavalitsuse ja volikogu esimehe vahel ning on tekkinud küsimus, kas ametist lahkub lõpuks vallavanem või volikogu esimees.

Kui Lohusuus vaid paar kuud vallavanema ametis olnud Ants Rummel Postimehele antud intervjuus rääkis, kuidas volikogu esimees Toivo Kivi mõnede volikogu liikmetega vallavalitsust terroriseerib, oletas ajakirjanik, et selle intervjuu ilmumise järel võib vallavanem oma koha kaotada.

Rummel: "Kivi tahab üksi valitseda."

Rummel kinnitas ka Põhjarannikule, et Kivi käib viimasel ajal volikogu liikmetega vallavalitsuses, nõudes töötajatelt aru ja jagades korraldusi. "Ta ütleb, et kui tema käskudele ei alluta, siis võetakse maha. Aga Toivo Kivi ei peaks minu arust mõtlema, et on vaid kaks arvamust: tema arvamus ja vale arvamus. On ka teisi arvamusi," sõnas Rummel. Tema sõnul korraldab Kivi ainuisikuliselt ka volikogu tööd: mida ja millal arutada ning otsustada. "Mulle selline tööstiil ei meeldi ja ma võitlen selle vastu nii kaua, kui mulle siin päevi antakse," sõnas ta.

Toivo Kivi ütles, et volikogu on seni vallavanemasse väga hästi suhtunud, mis aga saab nüüd, kui Rummel on ajakirjanduses Kivi ja tema mõttekaaslasi kritiseerinud ja nimetanud nende tegevust psühhoterroriks, ei oska ta öelda. "Kui need on tõesti tema sõnad, siis ei suuda ta volikoguga koostööd teha," lausus volikogu esimees.

Tema sõnul kubiseb valedest Postimehes esmaspäeval ilmunud kirjutis, mis Kivile kriitilist varju heidab. Näiteks et kogukonnale projekti raames soetatud päästekaater seisab Kivi hoovis ja päästeaktsioone pole sellega korraldatud. Kusjuures maksis vald projekti omaosaluse. Tema sõnul sai vald tänu selle päästealuse ostule soomlastelt veel soodsa hinnaga korraliku tuletõrjeauto ja hulgaliselt muud päästevarustust.

"Kas me peame olema õnnetud, et kedagi pole siiani tulnud uppumisest päästa?" küsis ta.

Süüdistab vallasekretäri Kärbergi teenimises

Kivi tunnistas, et on nõudnud vallavanemalt vallasekretäri Daisy Utsari ametist vabastamist. Ta süüdistas Utsarit selles, et vallas olevad krundid mängitakse eelkõige kätte kohalikule oligarhile Paul Kärbergile. "Samal ajal venivad asjad, kus inimesed tahavad endale tagasi oma esiisade maad. Olukord on selline, et inimesed ei taha enam vallavalitsusse minna ja seal asju ajada," ütles Kivi.

Utsar pareerib süüdistusi, öeldes, et Kivi püüab vallavalitsusele ette kirjutada, missuguseid maatükke ja kuidas kellelegi erastada. "Kuid vallavalitsus ei saa maa-asju ajada Toivo Kivi seaduste järgi, vaid peab lähtuma ikkagi riigikogu kehtestatud seadustest," sõnas Utsar.

Vallasekretär ütles, et tõenäoliselt pärineb Kivi vimm tema vastu mullu märtsikuust, mil volikogu esimeest püüti umbusaldada ja Kivi mäletab, et selle taga oli Utsar. "Toona murti sisse vallavalitsuse töötajate, sealhulgas minu, arvutisse ja loeti meie kirju.

Hiljem öeldi, et teiste arvutitest ei leitud midagi, kuid minu kirjade seast avastati kiri volikogu liikmele Tarmo Tomsonile (üks umbusaldajaid - toim)," sõnas vallasekretär. Kiri sisaldas Utsari sõnul teadet, et volikogu esimees on volikogu istungiks endale kõva kaitsemeeskonna kohale kutsunud. "Mina pean seda isiklikuks kirjaks ja Toivo Kivi ei andnud ilmselt endale aru, et selline tegevus on natuke kriminaalne," rääkis Utsar.

Vallasekretäri sõnul on vallavalitsuse töötajad juba pikemat aega hirmul ja nimetavad Kivi tegevust psühhoterroriks.

Kivi ise vihjab, et Utsar on aga Peipsi kuninga Paul Kärbergi tööriist. Kunagi Kärbergi juures töötanud Kivi on nüüdseks Peipsi piirkonna tegelikuks peremeheks nimetatud Kärbergiga tülli pööranud.

Kivi ei välista enda umbusaldamist

Toivo Kivi ütles, et tõenäoliselt püüab Kärberg nüüd talle ustavate inimeste kaudu korraldada, et ta tagandataks volikogu esimehe kohalt.

Reformierakondlasest Toivo Kivi ütles, et tema on põline lohusuulane ja valutab valla arengu pärast südant. "Vald on tegelikult ilusti arenenud. "See s..t, mis nüüd ajakirjandusse tuli, pole meeste vääriline," viitas ta oma parteikaaslase Rummeli süüdistustele.

Daisy Utsari sõnul võetaks Rummel ametist maha, kui see oleks vaid Toivo Kivi ainuotsustada. "Aga vallavanem on näidanud oma sirgeselgsust ja pädevust. Ja ausalt öeldes võrreldes eelmise vallavanemaga (Urmas Soosalu - toim) me imetleme teda," sõnas Utsar.

Reformierakonna Ida-Virumaa piirkonna juht, riigikogu liige Rein Aidma ütles Lohusuus toimuvat kommenteerides: "Oh jumal, raske värk. Eks Ida-Viru maine sai nüüd sellest paraja põntsu."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles