Valitsusliit on jännis uue maavanema leidmisega

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Breivel kavatseb detsembrist alates, mil ta saab lahti Ida-Viru maavanema ametist, pühenduda rohkem muusika tegemisele koos ansambliga Pärgament.
Riho Breivel kavatseb detsembrist alates, mil ta saab lahti Ida-Viru maavanema ametist, pühenduda rohkem muusika tegemisele koos ansambliga Pärgament. Foto: Peeter Lilleväli

Võimuerakondadel pole õnnestunud leida uut Ida-Viru maavanema kandidaati ja seetõttu asub alates 1. detsembrist, mil lõpeb senise maavanema Riho Breiveli ametiaeg, tema kohuseid täitma maasekretär Eve East.

Kui siiani oli õhus teoreetiline võimalus, et regionaalminister Siim Kiisler teeb Breivelile ettepaneku jääda maavanemaks ka teises viie aasta pikkuseks ametiajaks, siis eile teatas ta, et Breivel vabastatakse 1. detsembrist ametist ja tema ülesandeid asub kuni uue maavanema leidmiseni täitma maasekretär Eve East.

Suurt tungi pole

Riho Breiveli sõnul oli tal sellisest lahendusest juba varem Kiisleriga juttu. "Ma ei ole pettunud, sest saan aru, et maavanema koht on poliitiline," sõnas Breivel, kes ei ole ühegi erakonna liige, ent kogus riigikogu valimistel hääli riigis opositsioonis olevale Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale.

Breiveli kinnitusel ei ole võimuerakonnad üritanud teda oma leeri värvata. "Olen saanud rahulikult tööd teha, mingit poliitilist survestamist pole olnud," sõnas ta.

Ida-Virumaale uue maavanema otsingud on valitsuserakondades kestnud juba suvest saati, kuid pole siiani vilja kandnud. Reformierakonna Ida-Viru piirkonna esimees ja riigikogu liige Rein Aidma sõnas, et kandidaate on sõelal olnud mitmeid. "Aga praegu tõesti ühtegi konkreetset varianti ei ole. Kuna maavalitsuste tulevik on ebaselge, siis ei ole maavanema kohale just väga suurt tungi. Samas on selle ameti vastu tundnud huvi mõned inimesed, kelle puhul on küsitav, kas nad sinna just kõige paremini sobivad," sõnas Aidma, jättes konkreetsed nimed delikaatselt enda teada.

Siseministeerium teatas eile samamoodi nagu ka paar kuud tagasi, et  regionaalminister otsib väärikat  maavanema kandidaati, kuid võimalike nimede väljaütlemiseks on veel vara. Regionaalminister suhtleb aktiivselt maakondade inimestega, omavalitsusjuhtidega, teiste riigiasutustega, ettevõtjatega, vabakonnaga ja kahtlemata on eri inimestel oma ettekujutus, kellest võiks saada järgmine maavanem. Kindlasti ei ole erakondlik kuuluvus maavanemaks saamisel eeltingimus, kinnitas siseministeeriumi pressiesindaja Kaili Uusmaa.

Mitmed poliitikud on Põhjarannikule väitnud, et Ida-Viru uus maavanem tuleb pigem Reformierakonna kui IRLi ridadest.

Maavanema määrab regionaalministri ettepanekul ametisse valitsus ning kandidaat peab olema kõigile valitsuse liikmetele vastuvõetav.

Pühendub muusikale

Valitsus maksab Riho Breivelile ametist vabastamisel hüvitist tema kuue kuu ametipalga ulatuses. Breiveli ametipalk on 1917 eurot ja 35 senti.  Seega saab ta ametist vabastamisel hüvitiseks 11 504 eurot ja 10 senti.

Endise piirivalveohvitserina pensioni välja teeninud Breivel sõnas, et kavatseb pärast maavanema ametist lahkumist keskenduda oma peamisele hobile - pillimängule koos ansambliga Pärgament. "See on tegevus, mis pakub mu hingele kõige rohkem. Kahjuks on selleks viimastel aastatel aega jagunud vähem, kui oleks tahtnud.  Tahaks teha uusi lugusid, neid salvestada ja ka rohkem esinemas käia," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles