Aivar Pohlak ootab tulevikus rahvuskoondise raudvara Ida-Virumaalt

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Pohlaku sõnul loodab jalgpalliliit, et endised koondislased Jevgeni Novikov ja Andrei Stepanov pakuvad Narva Transi eestvedajale Nikolai Burdakovile vaimset tuge ja energiat ning see klubi sekkub taas meistriliigas medalikonkurentsi.
Aivar Pohlaku sõnul loodab jalgpalliliit, et endised koondislased Jevgeni Novikov ja Andrei Stepanov pakuvad Narva Transi eestvedajale Nikolai Burdakovile vaimset tuge ja energiat ning see klubi sekkub taas meistriliigas medalikonkurentsi. Foto: Matti Kämärä

Teisipäeval Kohtla-Järvel siinsete klubide Lootus ja Alko ühinemist nime alla FC Järve tähistanud tseremoonial oselenud Eesti jalgpalliliidu president Aivar Pohlak usub, et kui seni on Ida-Virust jõudnud vaid ükikud jalgpallurid rahvuskoondisesse, siis praeguste 12-16aastate poiste seast hakkavad nii mitmedki Eesti koondises põhirolli täitma.

Millisena Ida-Virumaa praegu Eesti jalgpallimaastikul välja paistab?

Muidugi ei saa me jätta otsa vaatamata nendele teada-tuntud probleemidele, mis Ida-Virumaa jalgpallis on olnud [mitmed kihlveopettuste kahtlused].

Viimased arengud annavad siiski alust loota, et Ida-Virumaalt tuleb hoopis teistsugune panus Eesti jalgpalli. Sel aastal tuli Kohtla-Järve Alko 1998. aastal sündinud poiste seas Eesti meistriks. Ma ei mäleta, millal viimati siit pärit võistkond oleks tulnud oma vanuseklassis Eesti meistriks.

Väga tähtis on, et Sillamäe ja Narva suudaksid oma meeskonnad ära puhastada ja hakata tõsiselt konkureerima meistriliigas medalite pärast. Kohtla-Järve uus klubi FC Järve peab suutma hea noortetöö baasil ehitada üles neile kohaliku konkurendi.

Kui lisame ka esiliigas mängivad  Jõhvi Lokomotivi ja Kiviõli Tamme Auto, siis Ida-Virumaa viis linna on esindatud Eesti 30 tugevama klubi seas. Ilmselt tekib siin ka tõsine kohalik omavaheline konkurents, kes on tugevam ja kes on klubina paremini organiseeritud.

Mis saab kihlveopettuste skandaali sattunud Narva Transist edasi? Milline roll jääb selles klubis endistele koondislastele Jevgeni Novikovile ja Andrei Stepanovile, kellele jalgpalliliit on teinud ettepaneku minna sinna appi?

Kõikidel viimastel kohtumistel, mis Narva Transi ja jalgpalliliidu vahel on toimunud, on Novikov ja Stepanov osalenud. Jalgpalliliit loodab neilt eelkõige uut vaimset energiat, et nad aitaksid oma kogemustega viia Narva Transi just organisatoorselt uuele tasemele.

Nikolai Burdakov on seda klubi siiamaani ikka väga üksi vedanud oma põhitöö kõrvalt. Ootame, et Stepanov ja Novikov pakuksid talle tuge.

Nad mõlemad soovivad teha ka agenditööd?

Just, ja selleks on ju hea, kui on olemas üks klubi, kellega ollakse tugevamalt seotud. Jalgpalliliit esitas neile palve, soovides, et nad võtaksid asja tõsisemalt ja laiemalt. Meil on ju hea näide, kuidas Tarmo Lehiste on aastaid agendina töötanud Flora kõrvalt.

On Transi puhul kindel, et talle jääb siiski uueks hooajaks koht meistriliigasse?

Täpne vastus on selline, et see on jalgpalliliidu distsiplinaarkomisjoni teema pärast seda, kui uurimismaterjalid jõuvad jalgpalliliitu. Aga täna meie käsutuses oleva informatsiooni põhjal ei ole Trans klubina mitte mingil kujul seotud nende asjadega. See on olnud puhtalt mängijate isetegevus, mis on toonud ka klubile nii moraalselt kui materiaalselt meeletut kahju. Sellises olukorras oleks ebaõiglane hakata karistama klubi, kes on niigi olnud kannataja.

Ida-Viru klubid on kuulunud Eesti meistriliigas ikka tugevamasse poolde, aga koondisesse on siit jõudnud 20 aasta jooksul vaid üksikud - Jevgeni Novikov ja Andrei Sidorenkov. Mis peaks muutuma, et rohkem siinseid mängijaid jõuaks ka rahvuskoondisesse?

See on väga suures osas ka mentaliteedi küsimus. Esimesed siit pärit poisid on hakanud nüüd jõudma ka noortekoondistesse. Jalgpalliliit hindab väga venekeelseid jalgpallureid, kes on loomingulised tüübid, tehniliselt osavad ning võimelised väljakul pakkuma ebastandardseid lahendusi. Teine teema on aga distsipliin, millega on Ida-Virust pärit jalgpalluritel olnud probleeme.

Ma arvan, et see asi aja jooksul laheneb. Jalgpalli on peetud Eestis integratsiooni musternäidiseks. Ma arvan, et sellest põlvkonnast, kes on sündinud 90ndate aastate teises pooles, võib nii mõnigi Ida-Virumaalt pärit noormees saada kindla koha Eesti koondises. Nii Novikov kui Sidorenkov on olnud oma mängija karjääri jooksul siiski pigem koondises piiri peal - kord sees, kord väljas. Ma soovin, et Ida-Virust tuleks mängijaid, kellest saaks Vassiljevi, Dmitrijevi või Stepanovi eeskujul koondise raudvara.

Ida-Viru klubidest on rahaliselt suhteliselt heas seisus Sillamäe Kalev, keda toetavad sadam ja seal tegutsevad ettevõtted. Kuidas Eesti jalgpallil laiemalt võistluses teiste aladega toetajate pärast läheb?  

Sillamäel on tõesti asjad väga hästi paigas. Sealne klubi ja ettevõtete omavaheline sponsorloogika on Eesti üks paremaid.

Laiemalt on praegu terves Eesti spordis probleemiks toetajate leidmine. Me ületame praegu veelahet, kus üks suhtumine on asendumas teisega. Ma arvan, et jalgpall on kommertsatraktiivsuse loogikas läinud juba varem teistest aladest pikalt eest ära. Kui ettevõtete käitumine jõuab sellele järele, siis ühel hetkel kasvab kindlasti ka toetus hüppeliselt. Praegu on see terves Eesti spordis suur probleem.  Kui palju üldse on Eestis selliseid ettevõteid, kellel on piisavat rahavoogu, mida jagada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles