Ida-Viru maavanemaks on saamas Andres Noormägi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Noormägi oli kuluaarides üks võimalikke maavanema kandidaate juba sügisest saati. Et regionaalminister temaga nüüd välja tuli, oli aga üllatuseks ka Reformierakonnale.
Andres Noormägi oli kuluaarides üks võimalikke maavanema kandidaate juba sügisest saati. Et regionaalminister temaga nüüd välja tuli, oli aga üllatuseks ka Reformierakonnale. Foto: Matti Kämärä

IRLi kuuluv regionaalminister esitas Ida-Viru maavanema kandidaadiks oma erakonnakaaslase, Narva-Jõesuu linnapea Andres Noormägi. 

Regionaalminister on otsinud Ida-Viru uut maavanema kandidaati juba suvest saati, kuid 30. novembriks, mil sai täis eelmise maavanema Riho Breiveli ametiaeg, tal sobivat varianti välja sõeluda ei õnnestunudki. Andres Noormägi nimi keerles võimalike kandidaatide ringis juba sügisest saati. Mitmed allikad kinnitasid samal ajal, et riigis võimul oleva kahe erakonna  kokkuleppe kohaselt kipub Ida-Viru maavanem koht jääma pigem Reformierakonnale.

Üllatus Reformierakonnale

Seda enam oli üllatav, et eile tuli Kiisler välja Noormägi kandidatuuriga. "Andres Noormägi on eestimeelne inimene, kellel on pikaajaline kogemus omavalitsuste valdkonnas ja avalikus sektoris. Ida-Virumaa on suure potentsiaaliga piirkond, aga seal on ka palju probleeme, nii et kindlasti ei ole see töö lihtne. Usun, et tema kandidatuur saab nii omavalitsusliidu kui valitsuse heakskiidu," põhjendas minister oma valikut.

Riigikogu liikme, Ida-Viru endise maavanema Rein Aidma sõnul oli Noormägi kandidatuuriga väljatulemine ootamatu ka Reformierakonna jaoks. "Kiisler ei kooskõlastanud seda isegi meie peasekretäriga," sõnas Aidma. Tema hinnangul ei põhjusta IRLi soolo Ida-Viru maavanema küsimuses valitsusliidus tõsist tüli ja vaevalt see kandidatuur tagasi lükatakse. "Kuid ilmselt kasutas meie koalitsioonipartner ära olukorda, kus Reformierakond on praegu tule all."

Aidma sõnul on Noormägi inimlike omaduste poolest Ida-Viru maavanema ametisse küllaltki hea valik. "Tegu on karismaatilise ja hea suhtlemisoskusega inimesega. Samas ei pruugi tal Ida-Viru ärieliidi ja omavalitsuste poolehoiu võitmine sugugi kergelt minna," arvas Aidma.

Ta lisas ka, et Noormägi isikut võidakse ära kasutada selleks, et IRLi rünnata. "Päris mitmed isikud on mulle kinnitanud, et kui Noormägi peaks maavanema staatusesse tõusma, siis võidakse välja tuua ka mitmed luukered ainuüksi sellepärast, et kahjustada valitsusliidu erakonda," ütles Aidma, soovimata täpsustada, millised luukeresid ta silmas peab.

Andres Noormägi sõnas, et ei tea enda puhul ühtegi luukeret, mida tema vastu võidaks kasutada. "Päris patuta ei ole keegi. Kuid seda võin küll kinnitada, et korruptant ma kindlasti pole. Minu vastu on korduvalt püütud mitmesuguste süüdistustega välja tulla, aga need pole olnud tõsiseltvõetavad," kinnitas ta.

Noormägi ütles, et sooviks maavanema rollis teha kõik selleks, et panna erinevad Ida-Virumaal tegutsevad organisatsioonid rohkem koostööd tegema. "Meil kõigil, maavalitsusel, omavalitsustel, ettevõtluskeskusel, Leader-gruppidel ja teistel, saab olla vaid üks eesmärk - teha kõik selleks, et Ida-Virumaa muutuks kõige õitsvamaks maakonnaks Eestis," sõnas ta.

Ei ole lindilõikaja tüüp

"Jutud, et maavanemal ei ole piisavalt võimu ega raha maakonnas toimuva mõjutamiseks, ei ole minu silmis põhjendatud. Kõik oleneb konkreetsest inimesest. 800 maksumaksjaga Narva-Jõesuu on ka vaene, aga ikkagi oleme viimase seitsme aasta jooksul suutnud seal arengu käima tõmmata ja suuremad viljad alles tulevad, sest mitmed suured ehitused alles algavad," ütles Noormägi.

Tema sõnul ei ole tal Narva-Jõesuu jaoks murdelisel ajal kahju linnapea ametist lahkuda. "Seal hakkab tulema päris palju lindilõikamisi, aga mina ei ole lindilõikaja tüüp," sõnas Noormägi, kes mõned aastad tagasi kuulutas, et Narva-Jõesuust saab tulevikus Eesti suvepealinn.  "Kuigi paljud pidasid seoses sellega mind muinasjutuvestjaks, liigub kõik praegu selle suunas, et nii ka läheb."

Ida-Virumaa omavalitsuste liidu aseesimees, sotsiaaldemokraadist Kohtla vallavanem Etti Kagarov, arvas, et Andres Noormägi saamist maavanemaks pooldab enamik maakonna omavalitsusjuhte. "Ta on meile kõigile hästi tuttav inimene, kellel on alati oma arvamus, mida ta oskab ka hästi kaitsta. Ta on asjalik ja tubli," sõnas Kagarov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles