Kurikuulus Narva ekslinnapea saab Narva-Jõesuu linnapeaks

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Murd ja Andres Noormägi - kaks Narva-Jõesuu kõrgemat juhti - on viimastel aastatel head koostööd teinud. Üsna loomulik, et ühe lahkudes asub tema kohale teine.
Raivo Murd ja Andres Noormägi - kaks Narva-Jõesuu kõrgemat juhti - on viimastel aastatel head koostööd teinud. Üsna loomulik, et ühe lahkudes asub tema kohale teine. Foto: Ilja Smirnov

Eelmise sajandi lõpus linnale tekitatud kahju tõttu skandaalidesse sattunud ja kuritarvituste eest süüdi mõistetud Narva ekslinnapea Raivo Murd on nüüd pärast pikki rehabilitatsiooniaastaid avalikkuse silmis esitatud Narva-Jõesuu linnapea kandidaadiks.

Tänasel Narva-Jõesuu linnavolikogu istungil võetakse ametist maha praegune linnapea Andres Noormägi, kelle valitsus nimetas Ida-Virumaa maavanemaks. Noormägi võtab maakonna valitsemise üle reedel, 1. veebruaril.

Vestluses Põhjarannikuga tunnistas Noormägi, et on olemas kokkulepe, mille kohaselt saab uueks linnapeaks vähemalt oktoobris toimuvate kohalike valimisteni 67aastane parteitu Narva-Jõesuu linnavolikogu esimees Raivo Murd.

"Koalitsioon arutas küsimust ja leidis, et uut inimest selleks ajavahemikuks otsida pole otstarbekas," selgitas Noormägi. "Raivo on linna asjadega kursis, teeb tihti linnavalitsusega koostööd," hindas ta kõrgelt kandidaati, kellele tõenäoliselt annab täna oma hääle enamik 13 volikoguliikmest.

Raivo Murd ise ei olnud veel valmis toimuvat kommenteerima. Ta ütles vaid, et pole harjunud sellistest asjadest ennetavalt rääkima: "Karu pole veel lastud, aga juba jagatakse nahka..."

Eelmistel kohalikel valimistel 2009. aasta oktoobris kogus Raivo Murd neli korda vähem hääli kui praegune linnapea Andres Noormägi: 48 häält 192 vastu. Mõlemad kandideerisid samas valimisliidus.

Murdi asemele pakutakse täna välja esimehe asetäitja Inge Muškina.

Kas maine kannatab?

Narva-Jõesuu linnavolikogu tuntud opositsionäär, samuti endine linnapea Tatjana Pagajeva leidis, et Murdi võimuletulek pole halb, aga ka mitte ühetähenduslikult hea: "See on hall variant." Pagajeva tunnistab, et valimisteni jäänud üheksaks kuuks oleks linnal raske leida sobivamat kandidaati.

"Murd on hea majandusmees, kuid linna maine seisukohast ei pruugi olla parim valik," arutleb Pagajeva. "Minu isiklik arvamus on see, et kui inimene saatis kunagi korda rikkumise ja sai juhtival kohal töötamisel keelu, ei tohiks ta enam kunagi sellisesse ametisse sattuda; tõsi, Eestis on see tihti teisiti."

Juba on ajalukku vajunud lugu, kuidas Raivo Murd 15 aasta eest Narva linnapea ametis skandaali keskmesse sattus ning see kasvas üle kriminaal- ja tsiviilkohtumenetluseks, mille teemaks olid nn Murru miljonid.

1996. aasta detsembris rikkus linnapea linna põhimäärust ja kohalike omavalitsuste seadust ning kirjutas isikliku tutvuse alusel, kuid Narva linna nimel alla pangaga viie miljoni krooni suuruse laenu käenduslepingu. Laenu võttis toona Soome firma Lamor Corporation AB - naftareostuse likvideerimise seadmete juhtiv tootja. Soomlased laenu ei tagastanud ja pank võttis 1997. aasta novembris Narva deposiitarvelt maha üle kuue miljoni krooni maksumaksja raha. Murd jäi ilma linnapea kohast, sattus kohtupinki ja tunnistas süüd. Septembris 2000 karistati teda ametiseisundi kuritarvitamise eest aastase vabadusekaotusega tingimisi.

Edasi määras Viru maakohus erimenetluses Narva linna tsiviilhagis mõista Murdilt välja 6,2 miljonit krooni (396 252 eurot). Ent ringkonnakohus tühistas otsuse ja nõustus Murdi seisukohaga, et linn ei ole tõestanud kahju tekkimist just tema tegevuse tagajärjel. 2011. aasta oktoobris ei võtnud riigikohus Narva linna kaebust menetlusse  ja jõustunud määruse kohaselt ei võlgne Murd Narva linnale midagi.

Uus linnapea saab projektide lõpuleviija loorberid

Narva-Jõesuu linnapea kabinetist lahkuv Andres Noormägi juhtis linnavalitsust 2005. aasta detsembrist. Sellele kohale kutsuti ta Tallinna Lasnamäe linnaosa vanema asetäitja ametikohalt.

Tulevane maavanem rääkis eile Põhjarannikule üldjoontes, missugused tööd ootavad uut linnapead käesoleval aastal. Juba praegu käivad linna soojatorustike rajamise teise etapi ettevalmistustööd, samuti vajab viimaseid kooskõlastusi ja kinnitusi teise, lisaks gaasile alternatiivseid kütteliike kasutava katlamaja ehitus.

Teine suur töö on ulatusliku ranna-ala projekti ja sellega seotud Aia tänava vee- ja kanalisatsioonitorude vahetamise projekti lõpetamine. "Oleme kavandanud nii, et tänavuse rannahooaja alguseks oleks ranna-alal kõik valmis ja teha jääks vaid Aia tänava tööd, kus hakatakse torusid panema," selgitas Noormägi.

Veel üks oluline tegevusvaldkond on lahkuva linnapea sõnul linnavara enampakkumisel müügi läbirääkimiste lõpetamine. "Oluline on see selleks, et saadud raha kataks linna omaosaluse projektides ja linn peaks vähem laenu võtma."

Asjaajamise üleandmiseks ja Murdi tutvustamiseks vajalikele inimestele kavatseb Noormägi kulutada üks kuni kaks kuud, tehes seda maavanema kohustuste kõrvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles