Lohusuu vald loodab laenuta hakkama saada

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlg, mille Lohusuu vald oktoobriks tagasi peab maksma, pärineb 2004. aastast, kui kohaliku kalasadama erastanud ettevõte Peipsi Trade ehituste jaoks maad ei saanud ning kohus valda firmale saamata jäänud tulu hüvitama kohustas.
Võlg, mille Lohusuu vald oktoobriks tagasi peab maksma, pärineb 2004. aastast, kui kohaliku kalasadama erastanud ettevõte Peipsi Trade ehituste jaoks maad ei saanud ning kohus valda firmale saamata jäänud tulu hüvitama kohustas. Foto: Matti Kämärä

Lohusuu vallavalitsus kirjutab 57 000 euro suuruse laenu võtmise küll eelarvesse sisse, ent kui vana postimaja remonti tänavu ette ei võeta, tullakse ilma laenuta toime.

"Lohusuu vald on endiselt suhteliselt raskes majanduslikus olukorras. Oleme sunnitud käesoleval aastal tegema kärpeid paljudes valdkondades ja arvatavasti võtma riigilt laenu, et tasuda tekkinud võlgnevused ja kohustused," kirjutas vallavanem Tormis Otsma vallalehe jaanuarinumbris.

Täna loetakse vallavolikogu istungil teist korda vallaeelarvet.

"Eelarve maht on sama suur kui eelmisel aastal - umbes 900 000 eurot," ütles vallavalitsuse finatsnõunik Tatjana Kriiskamägi. "Maamaksu laekub natuke vähem, tasandusfond on pisut suurem, ükskisiku tulumaksu prognoosime kümme tuhat eurot rohkem. Maksumaksjate arv kasvanud ei ole, aga palgamiinimum ju tõusis ja meil on palju miinimumpalka saavaid elanikke. Investeeringute summa on eelmise aastaga samal tasemel, 26 000 eurot."

Riik muutis seadust

Eelarves on kirjas ka 57 000 euro suuruse laenu võtmine, et tagada ASile Indeko Kinnisvarahaldus maksmist vajav võlg. Tegemist on 2004. aastast pärit kohtuotsusega, mis kohustas valda hüvitama kohalikule kalafirmale Peipsi Trade maade erastamisega tekitatud 2,24 miljoni krooni (142 000 euro) suuruse kahju. Kahju sissenõudmine lükkus aasta kaupa edasi, kuni Peipsi kalakuningas Paul Kärberg võlanõude Indeko Kinnisvarahaldusele edasi müüs ning kohtutäitur mullu juulis valla arved arestis.

"Osa võlga maksime juba eelmisel aastal ära, koos kohtutäituri tasuga peame maksma veel 86 000 eurot," ütles Kriiskamägi. "Hoidsime eelmisel aastal kõvasti kokku ja müüsime ka metsamaad ning tänu aastalõpu jäägile on meil nüüd tänavu lihtsam hakkama saada. Küsisime küll ka rahandusministeeriumist abi, aga sealt vastati, et meie pärast juba muudeti finantsjuhtimise seadust - varem võis omavalitsus laenu võtta ainult investeeringuteks, nüüd tohib seda võtta ka kohustuste täitmiseks - ja rohkemat meil loota ei ole."

Harjunud kokku hoidma

Laenuvõtmine kirjutatakse küll eelarvesse sisse, ent vähemalt esimesel poolaastal laenu ei võeta.

"Meil on kavas vana postimaja korda teha, kui me selle jaoks toetust ei saa, siis piirdume sel aastal ainult katuse vahetamisega ja suuremad investeeringud lükkuvad edasi. Sel juhul ilmselt polegi vaja laenu võtta," selgitas vallavolikogu esimees Toivo Kivi.

Vanasse postimajja on kavas üle kolida vallavalitsus, sinna tuleks ka konstaabli vastuvõturuum ning praegugi seal tegutsev perearst saaks normaalsed töötingimused. Praegune vallamaja pandaks seejärel müüki.

Kivi ütles, et Lohusuu vald on harjunud väikese eelarvega majandama. "Oleme seni alati positiivse eelarvega edasi läinud ning suuri laene meil ei ole. Kui korralikult kokku hoida, saame hakkama."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles