Jooksuhuvilistel tuleb põnev hooaeg

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui mullu oli kindralijooksu stardi- ja finišipaik Jõhvi keskväljakul, siis sel aastal on see kolinud Kaitseliidu Alutaguse maleva hoone juurde Jaama tänavale.
Kui mullu oli kindralijooksu stardi- ja finišipaik Jõhvi keskväljakul, siis sel aastal on see kolinud Kaitseliidu Alutaguse maleva hoone juurde Jaama tänavale. Foto: Peeter Lilleväli

Jooksuhuvilistele toimub sel aastal Ida-Virumaal võistlusi rohkem kui kunagi varem. Mitmed uued võistlused nõuvad küll korralikku treenitust, kuid pakuvad samas vastu ka  teravaid elamusi. 

Mitmel viimasel aastal on kohalikule jooksuhooajale stardipauguks olnud kindral Tõnissoni jooks ja nii on see ka tänavu. Kui mullu koliti Pannjärvele rahvajooks, siis sel aastal tuleb järele ka militaarretk. Lahinguvarustuses kaitseväelased ja kaitseliitlased kulgevad 20kilomeetrisel rajal, kus tuleb läbida nii endise Tammiku kaevanduse kui ka 2. kaevanduse aherainemäed ning vangla ja Viru pataljoni vahele jääv soo.

Rahvajooksjaid  ja kõndijaid ootab märksa siledam tee. Stardi- ja finišipaik on sel aastal Kaitseliidu Alutaguse maleva staabihoone juures Jõhvis Jaama tänaval. Lühemad distantsid joostakse selle läheduses. 11 km jooksu rada kulgeb mööda Rakvere tänavat Jõhvi ja Kohta-Järve vahelisele kogujateele. Kukruse mõisa lähistel pööratakse mööda kergliiklusteed Jõhvi tagasi.

Jooksu ühe korraldaja Hardi Raiendi sõnul oodatakse militaarretkele ligemale sada ja rahvajooksule paarisada osalejat.  "Huvi jooksmise vastu on pidevalt kasvanud ja tasapisi avaldub see ka Jõhvi kandis toimuvatel üritustel," sõnas ta.

Mööda kiviklibu ja metsateid

Raiend korraldab ka 5. mail toimuvat Motovilla pankrannikuretke. Tegu on ligikaudu 28 kilomeetri pikkuse jooksuga, kus võistlejatel tuleb mööda kiviklibust rannikuäärt joosta Pühajõelt Päitesse ehk peaaegu Sillamäe sadamani ja tagasi.

25. mail, samal ajal Kohtla-Järvel toimuva keemikute päeva ja Jõhvi keskväljakul pulbitseva Grillfestiga, on kavas ka kahe linna vaheline 12 km jooks. Raiendi sõnul ei ole praegu veel täpselt selge, mis pidi sel aastal joostakse, kas Jõhvist Kohtla-Järvele või vastupidi.

Sajad  Ida-Viru jooksusõbrad suunduvad tõenäoliselt 7. juuni õhtuks naabrite juurde Rakveresse, kus toimuv ööjooks on kõigest kahe aastaga tõusnud ühe suurema osavõtuga rahvaspordiürituseks Eestis. Linnatänavatel kulgeva ööjooksu üheks võluks peale ebatavalise toimumise kellaaja on ka Rakvere inimeste tuline kaasaelamine. Paljud neist on selleks puhuks ajanud selga kõikvõimalikud kostüümid ja toetavad jooksjaid suuremal osal võistlusmaast.

13. juunil korraldab seiklusspordiklubi X-team Ida-Virumaal esmakordselt maastikumaratoni. See on teadaolevalt ainus täispikk ehk  42,195 kilomeetri pikkune maraton, mis Ida-Virumaal sel aastal joostakse. Kui tavaliselt läbitakse maratone linnatänavatel asfaldil, siis see võistlus kulgeb maastikul Kurtna järvede vahel. Kelle jaoks 42 kilomeetrit liiga kurnav tundub, saab end proovile panna ka poole lühemal maal.

Narva energiajooksul juba 700 osalejat

Kiiresti Ida-Viru jooksuürituste lipulaevaks tõusnud Narva energiajooks toimub sel aastal 10. augustil. Kui mullu küündis inimeste hulk, kes läbisid poolmaratoni või 7 kilomeetrit, peaaegu kolme tuhandeni, siis tänavuseks aastaks on peakorraldaja Mati Lilliallik  käinud välja uue eesmärgi - viis tuhat osavõtjat. "Ei saa lubada, et nii palju kindlasti tuleb, aga me liigume selle poole. Juba praegu on registreerunud üle 700 osaleja, mis on poole võrra rohkem kui mullu samal ajal," sõnas ta.

Energiajooksu korraldajatele teevad praegu kõige enam peavalu Narva linnas käivad ulatuslikud kaevetööd, mistõttu ei saa veel lõplikult paika panna rajaskeeme. "Eeldame praegu, et üldjoontes kulgevad rajad mööda samu tänavaid, mis mullu, aga lõplikud variandid sõltuvad sellest, kui kaugele kaevetööde järjega augustiks jõutakse," sõnas Lilliallik.

Ida-Virumaa spordiliidu juhi Rene Kundla sõnul toimub ka tänavu suvekuuldel jooksuõhtute sari, mis hõlmab nii mäkkejooksu, staadioni- kui maastikujookse. Täpsem kava on veel koostamisel.

SUUREMAD RAHVAJOOKSUD VIRUMAAL

* 20. aprillil kindral Tõnissoni jooks Jõhvis ja selle ümbruses (20 km, 11 km, 5 km, 2,2 km ja 300 m)

* 5. mail Motovilla pankranniku ekstreemjooks Pühajõelt Päitele ja tagasi (28 km)

* 25. mail Jõhvi-Kohtla-Järve jooks (12 km)

* 7. juunil Rakvere ööjooks (5 km, 10 km, 21,1 km)

* 13. juulil Illuka maastikumaraton Kurtna järvistus (42 km, 21,1 km)

* 2. augustil Narva-Jõesuu meremiilijooks (1,842 km)

* 10. augustil Narva  energiajooks (7 km, 21,1 km)

* 7. augustil Kohtla-Nõmme rahvajooks

* 13. septembril Aseri savijooks

* 15. september Jõhvi rahvajooks.

* Suvi läbi - Ida-Virumaa jooksuõhtude sari erinevates paikades ja erinevatel distnatsidel

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles