Ida-Viru pikima ajalooga võistlusel algab 32. aastaring

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigil Püssi seeriajooksu etappidel on kavas ka tillujooks, kuhu on oodatud kuni 7aastased poisid ja tüdrukud.
Kõigil Püssi seeriajooksu etappidel on kavas ka tillujooks, kuhu on oodatud kuni 7aastased poisid ja tüdrukud. Foto: RENE KUNDLA/SPORTIV.EE

Eelmise sajandi 80. aastatel algatati Ida-Virumaal mitmeid võistlussarju, ent vaid üks neist - Püssi seeriajooks -, on suutnud kesta tänini.

1982. aasta kevadel tuli Püssi puitplaatide kombinaadi spordiinstruktor Anatoli Männi, keda praegu teatakse eelkõige kui turismiärimeest, mõttele korraldada mitmest jooksust koosnev sari.

Oodatud sündmus

Tänu sellele, et olenemata, kui avarad või kitsad on parajasti olnud majanduslikud võimalused, on Püssi kandis ikka leidunud inimesi, kes on võtnud ette selle ürituse korraldamise, on see seeriajooks kestnud nüüd juba 32 aastat järjest. Enamgi veel, neljast etapist koosnenud sarja tuli mõned aastad tagasi üks võistlus juurdegi - ekstreemjooks ümber Uljaste järve.

Püssi seeriajooksu praeguse vedaja Jevgeni Sarri sõnul panebki teda korraldustööd ette võtma teadmine, et kohalikele jooksuhuvilistele on see oodatud sündmus. "On arvestatav seltskond inimesi, kes püüavad kohal olla kõigil etappidel. Muidugi tahaks iga korraldaja võimalikult palju osalejaid, aga mul on hea meel ka selle üle, et viimastel aastatel on enamikul etappidel olnud osalejaid saja ringis," sõnas ta.

Sarri arvates on sarja formaat end aastatega õigustanud ja seda pole tänavu kavas muuta. "Sellistel kolme kuni seitsme kilomeetri pikkustel distantsidel väga palju võistlusi  ei korraldata ja see ongi võib-olla meie pluss. Samas on meie jooksud hea võimalus oma vormi kontrollimiseks ka nendele harrastajatele, kes käivad pikematel üleriigilistel rahvajooksudel," ütles Sarri.

Avaetapp Püssi-Lüganuse-Püssi

Täna toimuval sarja avaetapil, mis kannab jüriöö jooksu nime, on pikim võistlusmaa 5 kilomeetrit. Rada kulgeb Püssi klubi eest Lüganusele ning tagasi. Noored ja lapsed võtavad mõõtu 3 ja 1,3 km pikkusel rajal, mis kulgevad Püssi tänavatel. Kuni 7aastaste mudilaste jaoks on 200 meetri pikkune tillujooks. Oodatud on ka kepikõndijad.

Püssi seeriajooksu esimene ja septembri lõpus toimuv viies etapp joostakse Püssis ja selle lähiümbruses. Kõik kolm suvist etappi kulgevad aga Uljaste järve läheduses. Neist kõige teravamaid elamusi pakub 19. juulil ekstreemne ümber järve jooks. Rada on küll vaid 3,5 km pikk, kuid see kulgeb keerukal maastikul ja kohati isegi soos. Lõpupingutuseks on aga tõus mööda ligemale sajast astmest koosnevat treppi.

Püssi seeriajooks kuulub ka tänavu Ida-Viru argipäeva jooksuõhtute sarja, mis hõlmab nii mäkkejookse, staadionijookse kui krossijookse.

PÜSSI SEERIAJOOKS 2013

* 26. aprillil Püssi jüriöö jooks (distantsid 0,2, 1,3, 3 ja 5 km)

* 31. mail Uljaste mäejooks (distantsid 0,2, 1,7, 3,4 ja 6,8 km)

* 19. juulil ekstreemjooks (distantsid 0,2, 1,1 ja 3,5 km)

* 30. augustil Uljaste oosijooks (distantsid 0,2 1,7, 3,4 ja 6,8 km)

* 27. septembril Püssi ring (distantsid 0,2, 1,3 ja 3 km)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles