Kahe naaberlinna spordilembuse mõõduvõtt

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui mullu startisid jooksjad Jõhvist Kohtla-Järve poole, siis sel aastal on suund vastupidine.
Kui mullu startisid jooksjad Jõhvist Kohtla-Järve poole, siis sel aastal on suund vastupidine. Foto: Matti Kämärä

Kohtla-Järve ja Jõhvi vahelise rahvajooksu põhiliseks intriigiks on tänavu, kumb omavalitsus suudab rohkem oma inimesi starti kutsuda.

Pärast mitmeaastast vaheaega taaselustati kahe linna vaheline rahvajooks 2011. aastal, mil sai valmis Jõhvit ja Kohtla-Järvet ühendav rattatee. Üritus, millel oleks praeguse jooksubuumi  ja üldise tervisespordiharrastamise kasvu juures kõik eeldused kasvada piirkonna kõige suuremaks ja mainekamaks rahvaspordiürituseks, ei ole kahel esimesel korral suutnud seda rolli veel kanda. Startijate arv on jäänud alla saja.

Jõukohane igale tervele inimesele

25. mail toimuva ürituse korraldajad Kohtla-Järve spordiselts Kalev ja Jõhvi kergejõustikuklubi Visa on seadnud  eesmärgiks viia osalejate arv vähemalt üle saja piiri.

Kohtla-Järve spordiseltsi Kalev eestvedaja Ilmar Taluste sõnul peaks see olema jõukohane eesmärk, arvestades seda, kui palju inimesi näeb viimasel ajal Jõhvi ja Kohtla-Järve vahelisel teel sportimas. "Üritus kannab küll rahvajooksu nime, aga see ei tähenda, et ilmtingimata peab kogu raja joostes läbima. Finiš on avatud kuni kella 14ni. Iga terve inimene, kel vähegi pealehakkamist, on võimeline alla 11 kilomeetri pikkuse teekonna läbima kiiremini kui kaks tundi," ütles Taluste, kutsudes osalema lisaks jooksjatele ka kõndijaid.

Kõik raja läbijad saavad osavõtja medali.

Võimukandjatel võimalus näidata eeskuju

Kui puhtsportlikus mõttes on oluline, kes läbib jooksumaa kõige kiiremini, siis omamoodi huvitav mõõduvõtmine toimub ka selles arvestuses, kummast omavalitsusest, kas Jõhvist või Kohtla-Järvelt, rohkem elanikke starti tuleb. Või teeb nendele suurtele keskustele spordilembuse poolest ära hoopis mõni väiksem omavalitsus?

Omaette põnevust pakub seegi, millisest omavalitsusest tuleb kõige enam võimukandjaid ja ametnikke oma eeskujuga  näitama, et nad hoolivad tervislikust ja sportlikust elustiilist sedavõrd, et saavad vähem kui 11 km pikkuse raja läbimisega raskusteta toime.

Kas jooksurajal pääsevad paremini maksuvusele Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi talvel jäähokitrennides või Jõhvi vallavanema Tauno Võhmari suusaradadel laotud põhi? Kui palju aega kulub jalgsi ühest linnast teise jõudmiseks volikogude esimeestel  Arne Berendsenil ja Kaarel Pürgil? Või kui mõlema linna volikogus on 21 liiget, siis kummast tulevad tervisespordiüritusele vähemalt pooled liikmed?

Kui palju neist duellidest tegelikult teoks saab, on selge järgmise laupäeva lõunaks.

Tänavu Kohtla-Järvelt Jõhvi

Kui mullu joosti Jõhvist Kohtla-Järvele, siis sel aastal on kord startida Kohtla-Järvelt Jõhvi poole. Stardipaik on Keskalleel linnavalitsuse juures. Suurem osa rajast kulgeb mööda rattateed. Niikauaks, kuni  viimane startija jõuab Prestone kaubamaja juures rattateele, suletakse Kohtla-Järvel liiklus osaliselt Keskalleel, Virula väljakul ja Koidula tänaval. Jõhvi juures suunduvad jooksjad hirve kuju juurest ringteelt Rakvere tänava promenaadile ja finišeerivad kiriku juures.

Politsei palub sõidukijuhtidel olla kannatlikud ja jälgida nii politsei kui neoonvestides vabatahtlike liiklusreguleerijate märguandeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles