Narva energiajooks sihib osavõturekordit

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Eesti tipud ja tõsisemad harrastussportlased jahivad Narva energiajooksul võimalikult head tulemust, siis enamiku osalejate jaoks pakub see suursündmus eelkõige kaasategemisrõõmu ja häid emotsioone ning on ajendiks regulaarselt tervisespordiga tegelemiseks.
Kui Eesti tipud ja tõsisemad harrastussportlased jahivad Narva energiajooksul võimalikult head tulemust, siis enamiku osalejate jaoks pakub see suursündmus eelkõige kaasategemisrõõmu ja häid emotsioone ning on ajendiks regulaarselt tervisespordiga tegelemiseks. Foto: Sergei Stepanov

10. augustil kolmandat aastat toimuvale Narva energiajooksule on praeguse registreerimistempo põhjal oodata ligikaudu 4000 jooksjat ja kõndijat.

2011. aastal esimest korda toimunud jooks tõusis kohe Ida-Virumaa suurima osalejate arvuga rahvaspordiürituseks. Kui esimesel aastal oli osalejaid paar tuhat, siis mullu juba kolm tuhat.

Priske kasv

Ürituse peakorraldaja Mati Lillialliku sõnul tõotab tänavu tulla taas priske kasv. "Praeguseks on registreerinud juba 1500 inimest ja viimastel päevadel tuleb osalejaid hoogsalt juurde. Eelmise aasta graafikut edestame praegusel hetkel peaaegu 50 protsendi võrra ja selle põhjal julgen arvata, et 10. augustiks tuleb neli tuhat osalejat kokku," ütles Lilliallik.

Tema sõnul on Narva energiajooks Eesti jooksuhuviliste seas muutunud kiiresti populaarseks. "Oleme käinud mitmetel võistlustel Narva jooksu tutvustamas. Huvi on olnud üllatavalt suur. Paljud on otse öelnud, et just see jooks on põhjus Narvat külastada," rääkis Lillilallik, lisades, et oma osa on ka selles, et Narva võistlus kuulub kuuest etapist koosnevasse Eesti linnajooksude sarja.

Peale Eesti jooksuharrastajate on sel aastal oodata natuke rohkem osalejaid ka välismaalt. "Näiteks Venemaa esindajaid tuleb kindlasti enam kui mullu. Eeloleval nädalavahetusel teeme Narva energiajooksule reklaami ka Peterburi maratonil ja loodame sealt samuti uusi osalejaid leida," rääkis ta, lisades, et väljaspool Eesti piire on kavas hakata Narva jooksu turundama aasta või kahe pärast, kui valmib uus jõeäärne promenaad ja saab teha väga kauni piki Euroopa Liidu idapiiri kulgeva raja.

Eesti tipud kohal

Seoses Narva kesklinnas toimuvate ulatuslike kaevetöödega viiakse stardi- ja finišipaik tänavu Peetri platsilt linnaserva Äkkeküla tervisespordikeskusesse. "Seetõttu tuleb varasemaid radu samuti veidi muuta. Kuna mitmed tõusud jäävad seekord välja, siis muutub rada kiiremaks ja see sobib väga hästi nendele, kes tahavad oma isiklikke tippmarke joosta," sõnas ta.

Et Narva energiajooksul selguvad ka Eesti meistrid poolmaratonis, siis tuleb kohale ka enamik Eesti hetke paremaid pikamaajooksjaid. Stardinimekirjas on ning medalikohta sihivad nii sel hooajal hoogsalt Eesti tippudele lähenev 20aastane Dmitri Aristov kui ka sillamäelane Vjatšeslav Košelev, kes vaatamata 45 eluaastatele on samuti tänavu kaevuritöö kõrval tõusnud nii heasse vormi, et on jõudnud mitmetel Eestis toimunud võistlustel esikolmikusse.

"Mul on kukkunud kuidagi niimoodi välja, et kui mul pole justkui suurt midagi loota, tulevad head jooksud välja. Seepärast on tänavused head tulemused ka mulle endale üllatuseks," sõnas ta.

Suurüritus ajendab harjutama

Košelevi hinnangul on just Narva energiajooks pannud paljusid Ida-Viru inimesi rohkem tervisesporti tegema. "Kui paar aastat nägin Sillamäe kandis peale enda jooksmas vaid üksikuid inimesi, siis nüüd on neid märksa enam. Ka kaevanduses tulevad paljud töökaaslased ligi ja räägivad, et on hakanud jooksmas käima ning küsivad nõu, kuidas oleks targem treenida," rääkis kogenud jooksumees.

Kaevanduste spordiklubi eestvedaja Riine Urbala kinnitas samuti, et energiajooksule registreerumine on varasemast hoogsam. "Need, kes eelmistel aastatel on jooksnud või käinud ja saanud hea emotsiooni, õhutavad nüüd teisi samuti osalema," ütles Urbala, kelle sõnul on inimeste spordi juurde kaasamisel sellegipoolest veel kõvasti kasvuruumi.

Narva linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja asetäitja Dmitri Verguni hinnangul on energiajooks kõige silmapaistvam üritus, mis piirilinnas viimastel aastatel on korraldatud. "Selle kaudu on Narva pälvinud positiivset tähelepanu rohkem kui millegi muuga," sõnas ta, lisades, et näiteks kaks tema Tartus elavat sõpra käivad kord aastas Narvas ainult selle ürituse pärast.

Vergun usub, et iga aastaga tuleb ka üha rohkem narvalasi nii osalema kui jooksjatele ja kõndijatele tänavate äärde kaasa elama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles