Maidlas tõukavad maailmanimed

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainlane Andrei Borodkin on üks viiest üle 20 meetri ulatuva isikliku rekordiga mehest, keda laupäeval Maidlas kuuli tõukamas näeb.
Ukrainlane Andrei Borodkin on üks viiest üle 20 meetri ulatuva isikliku rekordiga mehest, keda laupäeval Maidlas kuuli tõukamas näeb. Foto: Peeter Lilleväli

Heino Lipu mälestusvõistlus kuulitõukes toob ka tänavu kohale terve hulga sellel alal maailmas tooni andvid mehi, neist kahe isiklik rekord on üle 21 meetri ning seda piiri hakatakse raudmunaga pommitama ka laupäeval Maidlas.

Maidla päritolu Heino Lipu mälestusvõistlus toimub sellel nädalavahetusel traditsiooniliselt mõisapargis heitealal ning sarnaselt varasemate aastatega näeb võistlemas mitut sportlast, kes kuuluvad maailma kuulitõuke paremikku. Kokku läheb ringi viis meest, kes on suutnud kuuli tõugata üle 20 meetri, ning nendest kolme isiklik rekord küündib lausa üle 21 meetri.

Uus siht

Mitmel aastal jäi Lipu mälestusvõistluse võidutulemus  mõne sentimeetriga alla 20 meetri. Eelmisel aastal võitnud  Carl Myerscough Suurbritanniast suutis aga selle piiri murda tõugates Maidla mõisaõuel üle 7 kilo kaaluva kuuli 20 meetri joonest 13 sentimeetrit kaugemale.

Sel aastal hakkab võistluse uut rekordit püüdma eelkõige bulgaarlane Georgi Ivanov, kelle isiklik tippmark 21.06 on tõugatud sellel aastal, mis lubab eeldada, et mees on suurepärases vormis.

Talle hakkab konkurentsi pakkuma Portugalist pärit Marco Fortes, kelle isiklik rekord on neli sentimeetrit vähem. Fortes oli ka eelmise aasta võistluse peamisi favoriite, kuid jäi keskpärase tulemusega kolmandaks.

Peale nende tulevad heiteringi veel kolm 20 meetri meest: Venemaa meistrivõistluste medalimees Aleksandr Bulanov, Maidla publikule juba väga tuttav Andrei Borodkin ning Eesti esinumber Raigo Toompuu.

"Võib-olla nimekiri täieneb veelgi," ei välista võistluse korraldaja Mati Lilliallik, et mõned tõsiseltvõetavad mehed lisanduvad. Igal juhul ennustab ta, et tegemist saab olema väga nauditava võistlusega, kuna peale võistluse võidu hakkavad nii mitmedki mehed püüdma augustis Moskvas toimuvate maailmameistrivõistluste normatiivi.

Lisaks kõrge isikliku rekordiga tipptõukajatele lööb võistlusel kaasa Eesti paremik ning Lilliallik lubab võistlema panna ka mõned kohalikud, et publikul oleks kaasaelamislusti rohkem.

Publik saab samuti katsetada

Kui kuulitõukevõistlus algab Maidlas kell 13, siis soojenduskatsed, mida samuti vaadata tasub, algavad kell 12. Siis on ka ametlik avamine. Pärast kuulitõukevõistlust on kavas meelelahutuslik heitealade kümnevõistlus publikule, kus saab heita mitmesuguseid rauast esemeid kuulist kuni sepaalasini välja.

Selleaastane kuulitõukevõistlus on seotud Maidla valla rauapäevadega ning selle programm saab alguse juba päev varem. Reedel toimub infokeskuses seminar, kus räägitakse muinasaegsest rauatootmisest, toonastest ja keskaegsetest relvadest. Üritus on tasuta, aga eelregistreerimisega. Reede õhtul on festivali "7 linna muusika" raames kontsert ning laupäeva pärastlõunal on pärast heitevõistlust kavas simman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles