Bulgaarlane tegi Lipu võistluse uue rekordi

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaarlasele Georgi Ivanovile oli Maidla võistluse võitmine nagu lapsemäng - favoriit sai kirja neli tulemust, igaüks neist oleks andnud esikoha.
Bulgaarlasele Georgi Ivanovile oli Maidla võistluse võitmine nagu lapsemäng - favoriit sai kirja neli tulemust, igaüks neist oleks andnud esikoha. Foto: MAIDLA MEEDIARING

Sellel aastal 6 sentimeetrit üle 21 meetri heitnud bulgaarlane Georgi Ivanov, kes hoiab maailma tänavuses edetabelis selle tulemusega teist kohta, lennutas kuuli Maidlas paarkümmend sentimeetrit alla 21 meetri joont, pannes võistluse uue rekordiga maha tõeliselt uhke märgi. 

Legendaarse kümnevõistleja Heino Lipu mälestusvõistluse Maidlas avas sellel aastal talvel tippspordist loobumisest teatanud, kuid seejärel Eesti kümnevõistluse Euroopa karikavõistluste superliigas kolmandaks aidanud Andres Raja. Ehkki Raja võistluste tulemus 15.09 oli tema selle hooaja parim, jääb see Lipu kunagistele tulemustele ligi kahe meetriga alla, samal ajal kui võistluse tugevaim, Georgi Ivanov, põrutas kunagi Nõukogude Liidus kuulitõuke meistriks tulnud Lipu auks tulemuse 20.78.

Kontrollis võistlust

Ivanov alustas Maidlas vägevalt juba soojenduskatsetega - sealgi maandus kuul üle 20 meetri, mis mitu aastat oli Maidla võistlusel kättesaamatuks jäänud ning alistus alles mullu, kui võitja Carl Myerscough suutis selle 13 sentimeetriga alistada. Sellel hooajal supervormis olev Ivanov tõukas kuuli sellest märgist kaugemale kolmel korral. Vaid korra maandus kuul 19.83 peal, kuid isegi see oleks andnud mehele esikoha. Kaks viimast katset Ivanovil ebaõnnestusid ning tema seeriaks jäi  20.58, 20.78, 19.83 ja 20.40.

Ükski teine võistlusel osalenud sportlane üle 20 meetri tõugata ei suutnud. Eelmisel aastal favoriidina võistlusele tulnud Marco Fortes tõukas tänavu kuuli küll rohkem kui mullu, mil ta jäi 19.63ga kolmandaks, kuid 19.81 heide Ivanovile konkurentsi pakkuda ei suutnud. Portugali mees lõpetas teisena ning sedagi tänu viimasele katsele, kus kuul korraliku hoo sisse sai.

Aastaid Maidla võistluse medalijagamisel kaasa rääkinud ukrainlase Andrei Borodkini, kes oli üle-eelmise aasta võitja, tõrjus esikolmikust välja Venemaa võistleja Aleksandr Bulanov, kelle tulemuseks jäi 19.71. Borodkin tõukas kuuli 13 sentimeetrit üle 19 meetri.

Eestlased jäid esikolmikust meetri kaugusele

Kui välisvõistlejad võtsid oma, siis Eesti esinumber Raigo Toompuu suutis parimal katsel kirja saada 18.86, samal ajal kui augustis toimuvate maailmameistrivõistluste B-normatiiv on 20.10 ning see on veel täitmata. Toompuu kolm paremat tõuget maandusid kõik enam-vähem sama kaugel, varieerudes 30 cm piires.

Küll tegi väga hea esinemise Eesti teine number Kristo Galeta, kes tõukas Maidlas tõusvas joones ning sai lõpuks kirja 18.74, mis on Sakala klubi esindava mehe isiklik rekord. Lõppvõistlusele pääsesid veel Kaupo Valb, kelle parimaks jäi 17.44, ja Aigar Tillmann, kes sai tulemuseks 16.42.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles