Jooksulegend Sellik korraldab nooruspõlve treeningradadel rahvajooksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni suurim rahvaspordiüritus Ida-Virumaal on tänavu Narvas kolmandat korda peetud energiajooks. Kui Enn Selliku plaan täitub, siis saab ka maakonna lõunapiirkond endale ühe suurema jooksuürituse.
Seni suurim rahvaspordiüritus Ida-Virumaal on tänavu Narvas kolmandat korda peetud energiajooks. Kui Enn Selliku plaan täitub, siis saab ka maakonna lõunapiirkond endale ühe suurema jooksuürituse. Foto: Erik Kalda

Läbi aegade Eesti parim pikamaajooksja Enn Sellik on koos oma klassivenna ja treeningukaaslase Ülo Kriisaga ligi aasta otsa ajanud asja, et lükata käima Iisaku rahvajooks, millel osaleks ka riigi jooksuparemik.

Tänavu möödub 40 aastat sellest, kui Iisakust pärit pikamaajooksja Enn Sellik tõi Saksamaal Duisburgis toimunud juunioride EMilt 5000 meetri jooksus koju hõbemedali. Tema klassivend Ülo Kriisa tuli samalt võistluselt tagasi, taskus 3000 meetri takistusjooksu pronks.

See oli eelnenud kõva töö tulemus ning tööd tehti ikka kodukandis Tärivere mäel, mis on Ida-Virumaa suurim looduslik mägi. "Seal jooksime endale põhja alla - kolm aastat, mis keskkoolis olime, nühkisime kevadel ja sügisel selle mäe peal," meenutab jooksukuulsus Põhjarannikuga vesteldes. "Ja kui läksin starti, oli 5000 meetri tulemus 14.08. Tuleb raskemal maastikul harjutada, siis tulevad ka korralikud tulemused," kiidab ta Tärivere mäge treeningupaigana.

Viimastel aastatel on nüüd Tartus elav Sellik võtnud südameasjaks Ida-Virumaa pikamaajooksu taset tõsta. "Ida-Virumaa pikamaajooksu seis oli 40 aastat tagasi parem kui Eesti pikamaajooksu seis praegu," sõnab Sellik sellisel ilmel, et selles väites pole mõtet isegi kahelda.

Enda käe alla on ta võtnud treenimiseks Ida-Viru praegu konkurentsitult parima staieri Dmitri Aristovi, kelle kohta ta ütleb, et poiss oli treeningutega pisut üle pingutanud ning põlvele sellega liiga teinud. "Seetõttu tegime veidi kergema koormusega aasta," sõnab Sellik, kes usub, et Aristovist saab tulevikus Eesti maratoonar number üks, kel võib asja olla ka olümpiale.

Tähtis noorte kaasamine

Just noored on Selliku peatähelepanu all ning ka põhjus, miks ta jändab, et Iisakus saaks alguse uus rahvajooksuvõistlus. Ta usub, et suudab 29. septembril Iisakus toimuvale võistlusele tuua Eesti paremad pikamaajooksjad. "Et noored, kes sinna tulevad, näeksid ka Eesti paremikku ning neil tekiks stiimul pingutada," põhjendab Sellik.

Miks noored ei taha pikamaajooksuga tegelda? "Vastupidavusaladel on ränk kannatada. Eelistatakse sportmänge, seal on kergem," arvab endine staier.

Kui tänavune võistlus läheb nii, nagu plaanitud, vaatab Sellik juba ka Läti ja Leedu poole, et koondada tulevikus septembri viimasel pühapäeval toimuvale võistlusele kogu Baltikumi paremik. "Iga aastaga tahaks taset tõsta," lisab Sellik.

Distantsi pikkuseks on valitud 7 kilomeetrit just noori silmas pidades. "See on selline optimaalne distants noortele. Nädal enne seda on just SEB-maraton ning nädalaga jõuavad kõik enam-vähem uuesti jalad alla saada," lausus Sellik.

Nagu viimasel ajal rahvajooksudel ikka kombeks, saab Iisaku rahvajooksul olema eraldi start ka kepikõndijatele ja lastele.

Kokku loodab Sellik tänavusele jooksule tuua vähemalt 500 osalejat, ent optimistlikuma ennustuse puhul koguni kuni tuhat.

Iisaku hätta ei jää

Ida-Viru maavanem Andres Noormägi näeb sellise jooksuürituse plussi ka selles, et maakonna lõunaregioonis polegi siiani ühtegi suuremat traditsioonilist spordivõistlust. Ja ajastust peab ta suurepäraseks selles mõttes, et inimesed, kes sinna piirkonda võistlusele tulevad, saavad selle ühitada seene- või marjaretkedega Alutaguse laantes.

Iisaku vallavanem Avo Kiir, kes on ise aktiivne rahvasportlane, ütles, et tema arvates on Selliku kavandataval jooksuvõistlusel hea perspektiiv pikemalt kestma jääda. "Kuidas ta suudab üle Eesti asja organiseerida ning mujalt jooksjaid tuua, on iseasi, aga piirkondlikus mastaabis, usun, on sellel võistlusel tulevikku küll," sõnas Kiir.

Kuigi Kiir ise harrastab rohkem suusatamist, rulluisutamist ja rattasporti, kavatseb ta seekord siiski Iisakus starti minna. "Mulle, jah, ei meeldi tavalist jooksu teha, see põrutab jalgu, aga siin tulen starti küll," lubas vallavanem.

Tema sõnul on kavandatud jooksurada hästi jälgitav pealtvaatajatele ning ka taristuga ei tohiks väike Iisaku alevik jooksjate vastuvõtul jänni jääda. "Parkimisega ei tohiks probleeme olla, gümnaasiumis on pesemisvõimalus olemas ning usun, et ka Dello äri kohvik on sel päeval lahti ja seal saab soovi korral süüa," sõnas vallavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles