Jõhvi Lokomotiv: tulime, et jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Nesterenko juhendas eile õhtul Lokomotivi treeningut Ahtme gümnaasiumi kunstmuruväljakul. Samal staadionil peetakse 1. märtsil ka meistrisarja avamäng ja vastaseks on paljukordne Eesti meister Tallinna Flora.
Viktor Nesterenko juhendas eile õhtul Lokomotivi treeningut Ahtme gümnaasiumi kunstmuruväljakul. Samal staadionil peetakse 1. märtsil ka meistrisarja avamäng ja vastaseks on paljukordne Eesti meister Tallinna Flora. Foto: Peeter Lilleväli

Alles kaks aastat tagasi teises liigas pallinud Jõhvi Lokomotiv täitis oma ambitsioonika unistuse - 2014. aastal hakkab meeskond pallima meistriliigas.

Kuigi meeskond alustas kergeid treeninguid juba 2. detsembril,  algasid mängijate otsingud pärast aastavahetust. Lokomotivil olid selged probleemid koosseisuga, sest kõrgem tase vajab ka kõrgema klassi mängijaid ja hoopis teistsugust treenimisrežiimi.

Suuremad nõudmised 

Hooajaks valmistumisel teeb meeskond kaks korda päevas trenni: hommikul kergejõustikusaalis ja õhtul samas saalis või Ahtme kunstmurustaadionil. "Oleme üldise ettevalmistusega rahule jäänud. Hommikused trennid olid mõeldud eelkõige testimisele saabunutele, kuid ka kohalikud käisid võimaluse korral nendel treeningutel. Õhtul olime aga alati parimas koosseisus," kirjeldab ettevalmistusprotsessi meeskonna väravavaht ja kapten Valeri Smelkov.

"Treeningutel üritasime anda poistele kõike vajalikku, et oleks kindel vundament tulevaks hooajaks. Põhirõhk oli füüsilisel koormusel ja võimaluse korral olime ka kunstmurul," teatas peatreener Viktor Nesterenko. "Esiliigas ei tegelnud me näiteks taktikaga üldse, piisas täielikult meie füüsilisest vormist. Aga kõrgliiga on ikkagi kõrgliiga."

Nesterenko on treeningutel osalemise suhtes resoluutne: "Nõuan, et kõik oleksid alati koos. Võin lubada, et esmaspäeval ja teisipäeval on mängija kuskil mujal, Tallinnas tööl näiteks, ent kolmapäeval, ole kena, tule Jõhvi ja tee meiega löögitrenni. Neljapäeval ning mängueelsel treeningul peab kindlasti mängija kohal olema. Millisest kokkumängust saab rääkida, kui näen kedagi vaid kord nädalas? Mul peab silmade ees olema selge pilt ja arusaam sellest, millises vormis mängija on."

"Kui madalamates liigades sõltusime suures osas jalgpalluritest, kas nad tulevad mängule või mitte, siis meistriliigas otsustame juba ise, kas võtame konkreetse mängija klubisse või mitte. Kas ta võtab  treeningutest osa, nagu peab, ning  suudab täita kõiki meie nõudeid," ütles peatreener.

Prooviti massiliselt välismängijaid

6. jaanuaril, kui meeskond tuli pärast lühiajalist puhkust taas kokku, hakkasid saabuma ka esimesed välismängijad. Nende geograafia oli suur ja lai: Venemaalt Serbiani ja Gruusiast Kongo Vabariigini.

Põhilised abijõud tulid aga hoopis Nesterenko kodumaalt - Lätist. Jaanuari keskel liitus meeskonnaga peatreeneri poeg Bogdan Nesterenko, tänu kellele Jõhvi kaitse enam sõela ei meenuta. "Bogdan andis palju meie kaitsele juurde. Vähemalt näeme nüüd, et on kindel mees, kes alati oma kogemustega aitab," ütles Leedus ja Venemaal mänginud 30aastase kaitsja kohta Valeri Smelkov.

90 protsenti välismaalastest saadeti pärast kontrollmängu kohe koju. "Meil pole mõtet kedagi enda juures hoida ja raha kulutada, kui on näha, et inimese tase ei vasta klubi nõuetele," selgitas Nesterenko, miks Jõhvi testib massiliselt välismängijaid ja neist enamiku kiiresti koju saadab.

Peamiseks probleemiks koosseisu komplekteerimisel olid tagasihoidlikud rahalised võimalused. Mängijate otsimisel pakuti võimalust end kõrgtasemel proovida ja  Jõhvi kaudu parematesse klubidesse jõuda. "Õnneks saime konkurentsivõimelise pundi kokku. Meiega on liitunud need mängijad, kes on noored ja tahavad kõrgliigas mängida," põhjendas valikut Smelkov.

"Me ei saa pakkuda ulmelisi palganumbreid, kõik, mida reaalselt saame pakkuda, on elamispind, toitlustus ja boonusraha. Eelarve ei luba meil kellelegi palka maksta," lisas Nesterenko. Siiski saadi nendele raskustele vaatamata kutsuda Jõhvi meeskonda meistriliiga kogemustega Deniss Kulikov ja Vitali Kutuzov.

Kohalikud noored

Klubi sõlmis eelmisel sügisel koostöölepingu Kohtla-Järve Järvega, kellest sai Lokomotivi duubel, ja mõned noored andekad idavirulased juba mängivad esindusmeeskonna koosseisus, nagu poolkaitsjad Kevin Kaivoja ja Aleksandr Hlobõstin ning väravavaht Viktor Gussev.

Järve koosseisus pallib veel andekaid noori, kes mõne aja pärast võivad Lokomotivi kõrgliigas esindada, nagu näiteks vasakpoolkaitsja Nikita Apet. Kuid siin peitub üks suur probleem: Jõhvi mängijate arv koos JK Järvega on pisut üle 30 ning noorte õlgadele jääb ka olla koos esindusmeeskonnaga Premium-liiga mängul ja juba järgmisel päeval mängida 90 minutit B-esiliiga turniiril.

Klubi suurim küsimärk on praegu ründeliin. Kuigi nimekirjas on praegu kolmest ründajast kaks kõrgliiga taseme kogemustega, jääb nende kolme arvele alates 2012. aastast vaid üks meistriliiga värav. Selle  lõi Andrei Jõgi Narva Transi eest. Peale selle käivad nii Bazjukin kui ka Jõgi tööl. Kui keegi neist saab vigastada või ei saa töölt ära, langeb põhikoormus 19aastase Ivanovsi õlgadele, kes debüteerib sel aastal nii Eesti kõrgliigas kui ka kõrgtasemel üldse.

Mängupilt muutub paremaks

Hooajaeelne sisehalliturniir osutus meeskonnale väga kasulikuks. "Mängisime võrdväärsete vastastega ja meil õnnestus turniiri jooksul testida võimalikke liitujaid," ütles Smelkov.

Peatreeneri sõnul paranes mängu kvaliteet iga kohtumisega. Isegi käest lastud võit mängus Kalevi vastu ei olnud midagi hullu. "Oleme õigel teel ja kindlasti võime ja oskame juurde panna, et mäng oleks veelgi parem," rääkis ta.

Jõhvi Lokomotiv külastas ka Lätit. Seal peeti kaks kontrollmängu kõrgliiga alumise otsa klubide vastu. FK Jelgava ja FS Metta vastu saadi minimaalsed kaotused 1:2 ja 0:1, kuid nendegagi jäi peatreener rahule. "Poisid mängisid võidu peale ja andsid endast kõik," võttis Läti reisi kokku mõlemas kohtumises kaasa teinud ründaja Rihards Ivanovs.

Enne meistrisarja algust on Jõhvil veel ees üks sõprusmäng laupäeval Infoneti vastu.

Realistlikud eesmärgid

Lokomotivi mureks on ka puudulik taristu.  Kuigi alustatud on staadioni renoveerimist, pole meeskonnal oma baasi ja sponsorite arv on liiga väike.  Seetõttu pidid näiteks testimisele saabunud mängijad elama nelja-viiekesi ühetoalises korteris. Klubi juhtkond eesotsas Sergei Ivanoviga lubab, et hooaja kestel mingeid olmemuresid keegi tundma ei hakka.

Peatreener tõdes, et meistriliiga esimene hoooaeg ei tule Lokomotivile kerge. "Kindlasti hakkame libastuma, tabelipõhjas siplema ja kõrguste poole rabelema, kuid ilma selleta ei tule kunagi konkurentsivõimelist kollektiivi," sõnas Nesterenko.

Hooaja eesmärgid on klubil realistlikud. "Üritame liigasse püsima jääda. Me ju tulime, et jääda!" sõnastas hooaja eesmärgi Nesterenko. "Reaalseks peab pidama seitsmendat või kaheksandat kohta. See oleks meie maksimum. Miinimumülesanne on Premium-liigasse püsimajäämine."

Jõhvi FC Lokomotiv

Peatreener: Viktor Nesterenko (Läti)

Kapten: Valeri Smelkov

Eelarve: täpsustamisel

Koduväljak: Jõhvi linnastaadion/Ahtme kunstmuru

Duubelvõistkond: JK Järve (B-esiliiga)

Koduleht: www.fclokomotiv.eu

Esimene mäng: 1. märtsil kell 13 Tallinna Floraga kodus (Ahtme kunstmurul)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles