Jooksuhuvilistel on väga suur võistluste valik

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal ergutasid Jõhvi rahvajooksul osalejaid pargis nii lauljad kui pillimängijad.
Eelmisel aastal ergutasid Jõhvi rahvajooksul osalejaid pargis nii lauljad kui pillimängijad. Foto: Peeter Lilleväli

September pakub Ida-Virumaa jooksu- ja kõnnihuvilistele ohtralt üritustel osalemise võimalusi, kuna peaaegu igal nädalalõpul toimub mõni rahvajooks. 

Läinud nädalavahetusel kolme päeva jooksuga alanud Ida-Viru sündmustetihe jooksusügis saab järgnevatel nädalavahetustel priske jätku.

Suur valik

Kui eelmisel nädalal toimusid Püssi mõisajooks, Mäetaguse mõisajooks ning Pannjärve jooksu- ja kõnnimaraton, siis eeloleval laupäeval on kavas Kohtla-Nõmme rahvajooks ja järgmisel reedel, 12. septembril Aseri savijooks.

Eriti keeruliseks läheb jooksu- ja kõnnihuvilistel oma aja planeerimine ja valikute tegemine kuu teises pooles.

19. septembril toimub menukas Toila rahvajooks, kus mullu oli ligemale 300 osalejat. Kui eelmisel aastal kulgesid rajad pargis, siis tänavu joostakse Toilast Vokka.

Jõhvis uus rada 

Laupäeval, 20. septembril on aga Jõhvi rahvajooks, millest on kujunenud üks pikema traditsiooniga rahvaspordiüritusi maakonnas. Tänavu toimub see juba 29. korda.

Eelnevatel aastatel on Jõhvi rahvajooksu korraldajatel radade tegemisel  peavalu valmistanud linna pooleks lõikav raudtee. Seetõttu on tulnud valida, kummale poole raudteed jooks suruda, ja seetõttu pole pikemad distantsid linna piiridesse ära mahtunud.

Nüüd  pärast jalakäijate tunneliga promenaadi valmimist  seda muret enam pole. Rajameister Allan Valk on vedanud ka pikima, 9 km raja täielikult linna. Stardi- ja finišipaik on Jõhvi gümnaasiumi staadionil. Rajad kulgevad nii promenaadil, pargis kui linnatänavatel.

Sellik ärgitab noori jooksma

Septembri lõpus peetakse kolm jooksu jutti. Sportliku nädalalõpu avab reedel Püssi seeriajooksu viimane etapp. Laupäeval on Ahtme rahvajooks. Pühapäeval toimub aga Eesti pikamaajooksulegendi Enn Selliku eestvedamisel teist aastat järjest Iisaku rahvajooks.

Sellik, kelle püstitatud Eesti rekordid 5000 ja 10 000 meetri jooksus püsivad löömatult juba ligemale 40 aastat, on märkinud maha 6,1 km pikkuse raja, mis kattub suures osas nende radadega, kus ta ise koolipoisina kõvasti trenni tegi. Osalejad saavad tiirutada vaatetorni ümbritsevas metsas ning joosta nii alla kui üles Tärimäe tõusust.

Praegu Tartus elav Sellik ütles, et tahab selle jooksu korraldamisega äratada jooksuhuvi eelkõige Ida-Virumaa kooliõpilastes.  "Tervise huvides peame saama rohkem noori inimesi liikuma. Motivatsiooni tõstmiseks peame sel aastal eraldi arvestust koolide vahel. Soovin, et enamik Ida-Viru koole oleks sel üritusel esindatud," sõnas ta.

Ida-Viru spordiliidu peasekretäri Rene Kundla sõnul võib nii tihe jooksuürituste graafik osalejaid küll killustada, kuid samas on hea, et inimestel on nii suur valikuvõimalus. Et eelseisvatel jooksudel ei ole distantsid pikad  need jäävad vahemikku 1 kilomeetrist kuni 10 kilomeetrini , siis on hea tulla oma võimeid proovima oma esimesel rahvaspordiüritusel ka neil, kes seni on veel vähe harjutanud. Põhidistantside kõrval on enamikul jooksudel kavas tillujooksud, kus tuleb läbida ligikaudu paarsada meetrit. Samuti on jooksjate kõrval oodatud osalema ka kõndijad.

SEPTEMBRIS TOIMUVAD RAHVAJOOKSUD IDA-VIRUMAAL

* 6. septembril Kohtla-Nõmme rahvajooks.

* 12. septembril Aseri savijooks.

* 19. septembril Toila rahvajooks.

* 20. septembril Jõhvi rahvajooks.

*   26. septembril Püssi seeriajooks.

* 27. septembril Ahtme rahvajooks.

* 28. septembril Iisaku rahvajooks.

Allikas ja lisainfo: www.sportiv.ee 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles