Jõhvi aasta emaks pärjati Aime Kuningas

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Aime Kuningas ütles, ei ei topi oma nina liigselt laste ellu, aga kui tarvis, on ta nende jaoks olemas.
Aime Kuningas ütles, ei ei topi oma nina liigselt laste ellu, aga kui tarvis, on ta nende jaoks olemas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Emadepäeval anti 13. korda üle Jõhvi aasta ema tiitel, mille sai kolme lapse ema ja kaheksa lapse vanaema Aime Kuningas.  

Aime Kuningas on põline jõhvikas, kes naasis pärast õpinguid Tallinnas kodulinna ja on siin töötanud naisterõivaste juurdelõikajana ning õpetanud õmblemist ka kutsekoolis.

Vajaduse korral olemas

Tema lapsed Peeter (44), Indrek (43) ja Marju (38) on tublid inimesed ning kasvatavad kokku kaheksat last. Ise tegutseb ta aktiivselt Jõhvi pensionäride ühenduses ning korraldab valla väärikate inimeste vaba aja veetmist: ekskursioone, kohtumisi, ühiseid teatri- ja kontserdikülastusi jms. Juba pikki aastaid tantsib aasta ema tantsurühmas Värten.

Aasta ema tiitlile esitati tänavu kolm kandidaati. 

Anne Uttendorf

Aime Kuninga esitas aasta ema kandidaadiks Jõhvi pensionäride päevakeskus Pihlakodu. "Aime on toeks oma 90aastasele emale ja tegus vanaema kaheksale lapselapsele," seisab iseloomustuses. 

Aime Kuningas ütles, et emana oskavad teda kõige paremini iseloomustada lapsed, aga ise peab ta oluliseks olla kättesaadav, ent mitte pealetükkiv.

"Üks asi, mille olen oma elust kaasa võtnud, on see, et ma ei topi liigselt oma nina laste ellu. Ei päri kogu aeg, mis sa teed, kuhu ja kellega sa lähed, kui palju palka saad ja kuhu oma raha kulutad. Aga kui mind tarvis on, siis olen alati olemas."

Aime Kuningas väärtustab ka lastelaste seltsis veedetud aega. "Olen püüdnud oma lastele selgeks teha, et on vaja aega ka kahekesi olemiseks ja ma võin olla päeva-paar lastega. Lapselapsed on parasjagu nii mõnusas vanuses, kus neile vanaema veel rõõmu valmistab. Võib-olla kümne aasta pärast pole neil vanaemast eriti asja." 

Kingiks skulptuur

Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse juht Anne Uttendorf ütles, et aasta ema tiitlile esitati kolm kandidaati. "Aime on olnud armastav ja hooliv ema, samamoodi teeb ta praegu hoole ja armastusega vabatahtlikku tööd eakate päevakeskuses. Valikul sai otsustavaks nii laste arv kui ühiskondlik aktiivsus."

Aasta ema tiitel, millega kaasneb klaasikunstnik Kalli Seina valmistatud skulptuur "Viljapuu" koos vallavanema tänukirjaga, anti üle pühapäeval emadepäeva kontserdil Jõhvi raekoja saalis. Kontserdil esinesid Oliver Kuusik (tenor) ja Piia Paemurru (klaver).

Eelnevatel aastatel on Jõhvi aasta ema tiitli pälvinud Kaia Kaldvee, Anne Rahuoja, Lehte Kuusemets, Ene Sokman, Heli Vähk, Kaja Vahter, Erika Prave, Küllike Šapovalov, Katrin Luur, Inga Trejer, Inna Gorbunova ja Hälis Rooste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles